Panasonic představil obrněnce s Live Tiles [MWC]

Panasonic představil nové modely se skvělou výbavu, jež se nebudete bát vzít na stavbu. Tato monstra jsou však bohužel určena pouze pro firemní klientelu.

Dnešní dny dávají možnost zaujmout také výrobcům, kteří nejsou v mobilním světě úplně zaběhlí. Jedním z takových je například Panasonic, který se vrací k výrobě telefonů. V Barceloně nyní představil dva nové „obrněné“ modely, které se však nedostanou k širší veřejnosti. Modely Panasonic Toughpad FZ-E1 a FZ-X1 jsou určeny pouze pro firemní klientelu a tomu odpovídá také softwarová výbava a cena. FZ-E1 je založen na Windows Phone, FZ-X1 poběží na Androidu.

Klepněte pro větší obrázek
Tihle drobečkové se v kapse rozhodně neztratí. Zdroj: Fonearena.

Specifikace obou modelů jsou jinak zcela totožné. Základem je 5palcový dotykový displej s HD rozlišením (720 × 1280 bodů). Pod ním je uložen výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz, přičemž asistovat mu bude 2GB RAM paměť. Úložný prostor dosahuje kapacity 32 GB bez možnosti dalšího rozšíření. Pro zachycení fotek z práce poslouží 8 Mpx zadní fotoaparát, případně sekundární 1,3 Mpx kamerka je připravena pro videohovory.

Ve výbavě samozřejmě naleznete také LTE, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0, NFC nebo GPS s podporou GLONASS. Dobíjet se bude přes microUSB konektor. Energie bude pumpována do obří baterie s kapacitou 6 200 mAh, která zajistí dostatečnou výdrž. Nové telefony budou také extrémně odolné. Chlubí se certifikací IP68 a splňují vojenský standard MIL-STD-810G. To mj. znamená, že telefon bez problémů přežije pád ze tří metrů nebo vydrží ponořený ve vodě po dobu 30 minut v hloubce 1,5 m. Oba modely dokáží fungovat v teplotním rozpětí -20 až +60 stupňů Celsius.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadají oba modely naživo. Zdroj: Reuters.

Model FZ-E1 poběží na systému Windows Embedded 8 Handheld, který je založen na Windows Phone 8 a bude tedy využívat aplikace z Windows Phone Storu. Umožní však vývojářům a obchodníkům také vytvářet speciální aplikace pro své podnikání. Půjdou do něj nahrát i speciální aplikace pro čtení čárových kódů, kreditních karet atd. Druhý z novinek, FZ-X1, bude využívat systému Android 4.2.2 Jelly Bean. Cílem výrobce je prodat 40 tisíc takto vybavených modelů za jeden rok.

Panasonic FZ-E1 a FZ-X1 se začnou prodávat nejprve v Japonsku za cenu kolem 1 300 dolarů (31 500 Kč). Později v tomto roce pak vstoupí i do Severní Ameriky a Evropy.

Diskuze (4) Další článek: YotaPhone 2: hledáte největšího inovátora MWC?

Témata článku: Panasonic, , , , , Panasonic Toughpad FZ-E1, Panasonic Toughpad FZ-X1, Celsius, Softwarová výbava, Obří baterie, Vojenský standard, Čárový kód, Tiles, Pře, Pan, Obr, Pán, Úložný prostor, Tile,