Panasonic X100: levná stylovka pro pány (recenze)

Je malý, lehoučký a vypadá jako plechová krabička. Jste-li zastánci technického stylového designu, bude se vám nový Panasonic X100 líbit. Výbava je sice chudší, ale zato potěší příznivá cena.

Fotoaparát a paměť

Dříve než se vrhneme na doplňkové funkce, prozkoumáme tu nejatraktivnější, tedy vestavěný fotoaparát. Ten rozhodně nepatří mezi špičku, bohužel spíše na opačný konec. Dokáže vytvářet snímky s maximálním rozlišením pouze 352×288 bodů. Častěji proto budete volit jediné možné nižší rozlišení 128 × 128, které ušité přímo na míru displeji, na kterém vytvářené snímky vypadají celkem kvalitně. Při tomto rozlišení také můžete využít dvojnásobný digitální zoom.


Hledáček fotoaparátu • nabídka fotoaparátu • výběr režimu

Neodpustím si zde poznámku o nedokonalém počeštění telefonu. Asi největší „botou“ na kterou jsem narazil je název položky v nabídce fotoaparátu, pod kterou lze nalézt výběr rozlišení snímků. Normální Čech by očekával název „Rozlišení“, v telefonu však najdeme absurdní výraz „Změnit kód“.

Při fotografování máto možnost horizontálními šipkami kompenzovat expozici, dále se vám může hodit noční režim, samospoušť nebo nastavení obnovovací frekvence. K dispozici je také výběr ze tří stupňů kvality a několika barevných efektů.

Kvalita snímků je nevalná. K okrajům se rozostřují, barevné podání je nevýrazné a o nízkém rozlišení ani nemluvě. Přesvědčit se ostatně můžete na ukázkových snímcích. Video natáčet nelze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky pořízené telefonem

Snímky z fotoaparátu se ukládají do sdílené paměti, která se za svoji kapacitu 500 kB může stydět. Do této paměti se navíc ukládají i vyzvánění a multimediální i textové zprávy. Stačí jen pár fotek v plném rozlišení, několik přijatých MMS zpráv a paměť je hned plná.

  
Složky dat v paměti • prohlížení obrázků

Přístup k vlastním souborům je možný přes položku v nabídce pojmenovanou Moje média. Dostanete se zde ke třem pevně stanoveným složkám s obrázky, animacemi a melodiemi. Najdete zde také informaci o využití paměti.


K o brázku si můžete nechat zobrazit informace • využití paměti

Ostatní vymoženosti

Nejen zprávami a telefonováním je dnes mobilní uživatel živ. A také Panasonic si této skutečnosti byl vědom a do modelu X100 připravil několik užitečných aplikací.

  
Nastavení budíku

Pro mnohé bude stěžejní budík. Nastavit lze dokonce rovnou tři na sobě nezávislé budíky, které mohou být navíc s opakováním. Vybrat lze i opakování pouze ve všední dny. Pro organizaci vašeho času se bude dále hodit kalendář. Je velmi jednoduchý, nabízí pouze měsíční náhled nebo seznam upomínek, ale k občasnému připomenutí nevšedních událostí postačí. Zajímavou funkcí je také možnost automatického zapnutí a vypnutí telefonu.

 
Kalendář v měsíčním náhledu • seznam událostí • náhled na vybranou událost

Dále máte k dispozici dvě aplikace pro tvorbu vyzvánění. V první případě se jedná vlastně o diktafon, který dokáže nahrát patnáctivteřinové úryvky ve formátu AMR. Druhou aplikací je jednoduchý skladatel jednohlasých melodií.

Dále v telefonu najdeme kalkulačku se zabudovaným konvertorem měn a samozřejmě hry. Ty jsou k dispozici dvě: klasické bourání zdi a variace na oblíbené přesouvání bedýnek na vyhrazené místo. Další hry nebo aplikace do telefonu nelze dohrát, protože nepodporuje Javu.

 
Čas zapnutí telefonu • kalkulačka • skladatel melodií

Nezapomnělo se ani na datové funkce. Telefon je vybaven GPRS třídy 4, které můžete využít při odesílání multimediálních zpráv nebo při brouzdání internetem prostřednictvím wapového prohlížeče, zde ve verzi 2.0. S počítačem lze telefon spojit pouze přes datový kabel, který je v dokoupitelném příslušenství. Bezdrátové spojení není jak navázat.


Ukázky z předinstalovaných her • wap

Otázka image

Panasonic X100 zpestřuje nabídku telefonů nižší střední třídy. Proti svým konkurentům nemůže bojovat funkční výbavou, protože by brzy zle pochodil. Jeho nejsilnější zbraní je styl. Tento telefon je spíše módním doplňkem a funkcemi bude vyhovovat jen méně náročným uživatelům. Ti se ale mohou těšit z malé a lehoučké krabičky, která se všude nenápadně schová, ale jakmile se dostane do společnosti, nezůstane pohled, který by se za ní neotočil. Sféra levnějších telefonů je nyní zaplavena modely buclatých tvarů a něžných křivek a je chvályhodné, že se Panasonic vydal jinou cestou a nabízí design, o kterém žádný technicky smýšlející muž nebude pochybovat. Kritiku si naopak zaslouží především malá uživatelská paměť a absence Javy. Pro mnohé to jistě budou důvody, proč si tento telefon i za příznivou cenu čtyř a půl tisíce korun nekoupit.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ malé rozměry a hmotnost
+ stylový vzhled
+ kvalitní zobrazení displeje

- malý displej
- méně kvalitní fotoaparát s nízkým rozlišením
- malá tlačítka klávesnice
- chybí Java


Druhý pohled

Zde mají kolegové z redakce možnost vyjádřit se k testovanému telefonu.

Pavel Tomek

Panasonic X100 působí na první pohled velmi sympaticky. Je to taková malá, elegantní, stříbrná krabička, radost pohledět. Současně na mně telefon zapůsobil stylem, že od něj nemám očekávat žádné pokročilejší funkce. Nejspíše za to může miniaturní displej, který je naprosto nepoužitelný pro ty, kdo trochu hůře vidí. K telefonu by se možná mohly dodávat brýle. Panasonic také nevyřešil nejlépe ovládání, s hodně zapuštěným potvrzovacím tlačítkem jsem docela bojoval. I přes tyto dvě výtky nepochybuji o tom, že Panasonic X100 si lehce získá srdce uživatelů, kteří touží po originálním stylovém telefonu.

Tomáš Doseděl

Malý kovově vypadající telefon se zalíbí pravděpodobně především mužům. Je poměrně lehký, stříbrný a celý hranatý, i když na bocích najdete dvě rýhy pro lepší držení. Displej je sice poměrně malý, ale nečekaně kvalitní. Funkcemi sice nijak nevyčuhuje z průměru, nabídne ale vestavěný fotoaparát a docela povedené vyzváněcí melodie. Osobně postrádám Javu, už na první pohled se mi ale zalíbila vestavěná hra - známý Skladník. Pokud hledáte zajímavou stylovku, je Panasonic X100 opravdu dobrá volba.

Tereza Bartošíková

Telefon je dost malý a má také drobná tlačítka. S jejich ovládáním jsem neměla potíže, ale nevím, jak si s ním poradí větší prsty. Displej je perfektní, má syté barvy, ovšem mohl být větší, místa je kolem něj dost. Podle hezkých animovaných ikon v nabídce jednoznačně poznáte, co se pod nimi skrývá. Předinstalovaná nabídka tónů není velká, ale všechny polyfonní melodie znějí velmi dobře.


V poslední kapitole je připravena obrázková galerie, ve které najdete fotografie obsažené v članku i mnoho doposud nepublikovaných.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic X100, Specifický design, Styl, Horizontální šipka, Pán, Lakování, Broušení, Tmavý rámeček, Pro +, Pan, Opačný konec, Vyhrazené místo