Panasonic X400: vystřelovací véčko (test)

Panasonic X400 je véčkem s výborným dílenským zpracováním, pevnou konstrukcí a líbivým designem. Můžeme jej směle zařadit mezi stylové telefony. Ty ale většinou neoplývají funkcemi a nejinak je tomu i u X400.

Další funkce ve znamení jednoduchosti

Kalendář nového Panasonicu je opravdu prazvláštní a marně se táži, proč jej výrobce do mobilu vůbec dával. Nabízí totiž jen dvě volby: přejít k datu a týden začíná. Zapomeňte na vkládání schůzek či zadávání úkolů. Kalendář v X400 pouze nahrazuje malé reklamní papírové kalendáře, ze kterých lze vyčíst jen to, který den budou letošní Vánoce.

 
Kalendář bez událostí i úkolů

Telefonu nechybí budík, který může zvonit ve všechny, všední nebo jen víkendové dny. Můžete si vybrat melodii a dokonce i její hlasitost. Další funkcí navíc je jednoduchý diktafon a kalkulátor. Pokročilé časové funkce jako odpočítávání či stopky v telefonu nenajdete.

 
Doplňkové funkce: budík a kalkulátor

Telefon podporuje mobilní Javu, a tak si můžete doinstalovat nové hry a chybějící aplikace. V telefonu je předinstalován Golf, který může poskytnout slušnou zábavu. Pozornost si zaslouží složka Moje média, která slučuje obrázky, zvuky, zkratky a přednastavené textové šablony. Trochu nelogicky neobsahuje složka zvuky vestavěné melodie, ale jen hlasové poznámky zaznamenané diktafonem. Nové obrázky do telefonu dostanete jen dvěma způsoby: prostřednictvím multimediálních zpráv a přes wap. Zajímavé ale je, že odesílání infraportem bez problémů funguje. Telefon má celkovou paměť o velikosti 2,2 megabajtů, která je sdílená pro zvuky, obrázky i javové aplikace a hry.

Jednoduchý fotoaparát

Panasonic X400 disponuje vestavěným fotoaparátem s rozlišením 640 × 480 bodů. Pro multimediální zprávy můžete využít i dva nižší stupně rozlišení, 352 × 288 a 160 × 120 bodů. Možnosti fotoaparátu jsou velmi omezené, v nabídce je pouze režim pro noční focení a kompenzace kontrastu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené vestavěným fotoaparátem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tři stupně velikosti obrázku od největšího po nejmenší

Kvalita pořízených fotografií nijak nepřekvapí, snímaná scéna je vždy jakoby mírně zamlžená. Na rozdíl od většiny jiných foťáků ale (ne)ostrost výrazně neklesá od středu k rohům.

Za image se platí

Panasonic X400 je především stylový telefon, zejména vystřelovací mechanismus je zajímavým zpestřením. Panasonic by se mohl konečně vzdát antény, ale hlavně zapracovat na polovičatých funkcích. Na závěr si dovolím malé srovnání s modelem X70, jehož cena se pohybuje na podobné úrovni. Model X70, byť starší, nabízí nesrovnatelně víc funkcí, vnější displej, větší vnitřní displej a zejména Bluetooth. Panasonic X400 je vyroben z lepšího materiálu a má líbivější design, ovšem to bude pro někoho asi trochu málo. Cena modelu X70 klesla za poslední měsíc o několik desítek procent, proto můžeme očekávat výraznou slevu i u modelu X400.

Podrobné technické informace naleznete v katalogu mobilů.

Plusy a mínusy

+ dílenské zpracování
+ stylový design
+ malé rozměry

- velmi omezený kalendář
- příliš zapuštěná tlačítka klávesnice
- ochuzená funkční výbava


Druhý názor

Také kolegové z redakce dostali prostor, aby se k telefonu krátce vyjádřili.

David Polesný

Panasonic X400 mě upoutal na první pohled. Kombinace lesklého černého laku s chromovými prvky je velmi efektní a byl jsem rád, že po záplavě stylových mobilů určených spíše pro ženy vidím konečně elegantní "chlapský" telefon. Jeho rozměry a zejména velmi malá tloušťka přidává další kladné body. Další jsem přičetl za otevírací mechanismus, vynikající dílenské zpracování a kvalitní displej. Je to jedno z mála véček, kterému jsem odpustil absenci vnějšího displeje. O všem důležitém informuje dioda a otevření mobilu je velmi snadné a rychlé. Trochu mě zklamala výbava telefonu, která je zbytečně ochuzena o některé užitečné funkce, které jsou u konkurence standardem.

Marek Lutonský

U Panasonicu X400 jsem příliš nezkoumal funkce, proto se zdržím jejich hodnocení. Když ale zůstanu jen u hardwaru, musím přiznat, že nové véčko na mě udělalo velký dojem. Je pevné, a to je důležitý plus. Je také velmi tenké, což se u současných mobilů stále moc nevidí, a navíc se už tak tenký objekt ještě dá rozevřít. Véček s fotoaparátem za cenu jen těsně nad sedm tisíc není mnoho a i když Panasonic X400 funkčně nijak neoslňuje, jeho vlastnosti budou většině lidí stoprocentně stačit.


Poslední kapitola je tradičně věnována obrázkové galerii. Zde najdete mnoho fotografií, které doposud nebyly v článku uveřejněny.

Témata článku: Panasonic, , , Panasonic X400, Pán, Barevná dioda, Malé srovnání, Pan, Břitva, Výstřel, Test,