Panasonic X700: provokativní véčko se Symbianem (test)

Každý telefon, který prorazí mantinely, si zaslouží pozornost. Panasonic X700 mezi takové přístroje určitě patří. Je to luxusní véčko se Symbianem Series 60 známým hlavně ze smartphonů Nokia. Model X700 se Panasonicu opravdu povedl, přečtěte si rozsáhlou recenzi s mnoha obrázky.

První Symbian se svítilnou

Příchozí hovor kromě údaje o volajícím na malém displeji oznamuje také zelené blikání kontrolky v okraji šedého panelu. Je ukryta nad přisvětlovací diodou a když nebliká, není vůbec vidět. Dokáže svítit i červeně – při nabíjení a také při aktivovaném fotoaparátu, aby oběť podobně jako u videokamery viděla, že fotíte. Bílá dioda má dostatečně silné světlo, aby dokázala klíči pomoci najít zámek, jako plnohodnotná náhrada příruční svítilny to ale není. Pro zapnutí osvětlení stačí chvíli podržet tlačítko s hvězdičkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail svítilny • ve tmě při nabíjení a fotografování • na malou vzdálenost svítilna stačí •
tuto scénu v naprosté tmě osvítil Panasonic

Naproti diody je na šedém panelu okénko infraportu, uprostřed otvor reproduktoru pro zvonění a hlasité handsfree, nahoře objektiv vestavěného fotoaparátu. Stříbrnou kulatou plochu nelze použít jako zrcátko, jsou v ní totiž vybroušeny jemné drážky, ve kterých se obraz láme. Zrcátko ale díky displeji vůbec není potřeba.

Pod pryžovou krytkou je na pravé straně konektor pro připojení osobní handsfree. Krytka je jednou stranou připevněná k telefonu, takže ji neztratíte. To stejné platí i o ochraně systémového konektoru. Přes pravý horní roh telefonu prochází otvor pro provléknutí poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvakrát chráněná zdířka pro handsfree • systémový konektor

Panasonic miluje SD karty

Panasonic neschoval anténu dovnitř, nad telefonem proto ční malý komínek. Po vyjmutí pryžové zátky lze připojit i externí anténu. X700 je třípásmový telefon s podporou frekvencí 900, 1 800 a 1 900 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa se už opravdu nenosí

Dvířka na horní hraně ukrývají paměťovou kartu. Panasonic používá karty miniSD a X700 je tak jeden z mála telefonů Series 60, který nevsadil na formát MMC. Abyste kartu mohli použít v běžných čtečkách, dostanete k telefonu i adaptér, který z malého štítku „vyrobí“ kartu SD standardní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karta miniSD a Panasonic X700

Panasonic k X700 přidává kartu o kapacitě 16 MB, což není nijak zvlášť moc. Karta se dá vyměňovat za chodu, před tím je ale nutné v nabídce profilů vybrat položku „Vysunout kartu“. Ukončí se tím všechny aplikace, takže nehrozí ztráta dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke kartě dostanete adaptér, se kterým ji lze použít v běžné čtečce

 
Aplikace pro správu karty • nabídka pro bezpečné vyjmutí • dodávaný správce
souborů neukáže vše, nainstalujte jiný

Pod zadním krytem je lithium-iontová baterie s kapacitou 780 mAh. Oficiální údaje o výdrži se různí. Pokud budeme opět věřit manuálu, v pohotovosti Panasonic X700 vydrží 77 až 170 hodin, při hovoru 120 až 350 minut. Reálné hodnoty budou samozřejmě nižší. Nemohu ale přidat své vlastní zkušenosti, protože telefon nemám tak dlouhou dobu a testování při psaní recenze se nedá brát jako běžné používání (ale i tak není osm hodin nijak zvlášť dobrý výsledek; uvidíme, jak se telefon bude chovat dál). Nabíjení trvá od hodiny a půl až po dvě hodiny. Karta SIM se celá zasune do štěrbiny pod baterií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohledy pod zadní kryt a baterii

Displej je kupodivu menší

Vnitřní displej má klasické rozlišení telefonů Series 60 176 × 208 bodů, rozměry jsou ale na každé straně o dva milimetry menší než u jiných mobilů této třídy: 33 × 39 mm. Displej je aktivní, zobrazí pětašedesát tisíc barev a je opravdu velmi kvalitní. Při srovnání s Nokií 7610 jsou na něm méně znatelné jednotlivé body, bílá je bělejší a jasnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je sice menší, jeho rozměry jsou ale stále nadprůměrné

Na displej lze nahrát obrázkovou tapetu a Panasonic X700 podporuje také grafická schémata, která změní i podobu nabídky. Standardně dodávané vzhledy jsou až na pár výjimek hrozné, Panasonic ale přijme běžná schémata používaná u Nokií Series 60. V nabídce lze u displeje nastavit jas (úroveň podsvětlení) a prodlevu před aktivací spořiče. Ten tradičně tvoří poskakující lišta s datem a hodinami.

    
Ukázka grafických schémat

Véčko je zárukou pořádné klávesnice

Část věnovanou hardwaru telefonu skončím popisem klávesnice. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím bobkem uprostřed. Kolem jsou čtyři funkční klávesy – dvě klasicky pod displejem, dále tužka pro vyvolání kontextové nabídky a korekční tlačítko. Následuje řada s tlačítky pro ovládání hovoru a klávesou pro vstup do hlavní nabídky. Číslicovou klávesnici tvoří do oblouku prohnuté řady, rozestavení tlačítek je ale rovnoměrné. Dole v rozích jsou potom ještě dvě malá tlačítka pro rychlou aktivaci webového prohlížeče a vypínač sdružený s ovládáním profilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá japonská klávesnice

Díky véčkové konstrukci je klávesnice docela velká, zbylo pro ni dost místa. Tlačítka jsou dobrá, snadno lze poznat, kdy docvakla. Pro úplně pohodlné psaní bych ale odstranil dvě tlačítka ve spodních rozích, která jsem často omylem mačkal místo správných znaků ve spodní řadě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdvih tlačítek není příliš velký, po stisknutí se ale ozve dostatečně zřetelný „cvak“

Popisky kláves jsou černé, při podsvětlení se sytě modře vybarví. Podsvětleny jsou i oblouky, které oddělují jednotlivé řady tlačítek. K modré barvě Panasonic přidal zelenou a červenou pro klávesy se sluchátky, na hlavní ovládací kříž ale už diody nezbyly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice


V další kapitole článku se podrobně rozepíšu o operačním systému, různými způsoby také změřím rychlost telefonu. Ve zbývající části se budu věnovat funkcím pro telefonování

Témata článku: Panasonic, , , Nokia 3650, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Panasonic GD87, Panasonic X700, Siemens SX1, Známý parametr, Starý způsob, Třetí záložka, Bluetooth modem, Typ datového, Vestavěný program, Klasické rozlišení, Stará nokia, Pan, Test,