Papyrus: trochu víc než kalendář (S60)

Chtěli byste propracovanější a přehlednější kalendář, než který nabízejí symbianové smartphony? Zkuste Papyrus.

Čekáte od kalendáře svého chytrého telefonu víc, než vám může nabídnout ten předinstalovaný? Potom pro vás může být možným řešením právě aplikace Papyrus, kterou již několik let vyvíjí společnost SBSH Mobile Software. Tento plánovací nástroj zajisté nemusím dlouze představovat, většina z vás o něm určitě již slyšela nebo ho někdy používala. Podíváme se tedy podrobněji, jaké nové možnosti organizace času vám Papyrus nabídne.

Běžný kalendář s titěrným písmem?

Aplikace umožňuje běžný měsíční a denní pohled na naplánované události. Nepatrnou novinkou oproti „nokiáckému“ kalendáři jsou pak pohledy nazvané Seznam a Mřížka. U obou těchto inovativních pohledů se jedná v podstatě o modifikované zobrazení týdne. U každého dne je proužek, který zastupuje časovou osu, tedy se vybarvuje podle zadaných událostí a schůzek. Další nespornou výhodou je zobrazení na celou obrazovku, jenž při spojení s menší velikostí písma přináší na poměrně malý displej telefonu opravdu maximum informací. Pod zobrazený měsíc se pohodlně vejde přibližně 7 řádků s událostmi vybraného dne (při standardní velikosti a typu písma). Nesmím však opomenout fakt, že přednastavené písmo je dost titěrné, takže někomu může činit problémy ho přečíst.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měsíční (Papyrus vs. přeinstalovaný), týdenní, denní a souhrnný pohled na kalendář

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Všechno se dá přizpůsobit!

Když mluvím o špatně čitelném písmu, nemohu nezmínit, že velikost i typ písma se dá poměrně přesně nastavit. K dispozici je 15 velikostí a 7 různých druhů písem. U toho však možnosti nastavení zdaleka nekončí. Přizpůsobit si můžete prakticky vše, od prvního dne v týdnu, přes barvy takřka všeho až po kategorie, do kterých pak můžete veškeré události velmi pohodlně třídit. V menu Nastavení se nachází také zajímavý nástroj, který dokáže narozeniny ze seznamu kontaktů importovat do kalendáře. Nastavíte jen upozornění, kategorii a zbytek program udělá za vás. Po restartu aplikace již máte vše pohodlně uloženo v kalendáři a to včetně telefonního čísla a aktuálního věku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Pomalý jak šnek…

Poměrně nespokojen jsem byl s rychlostí celé aplikace. Například přepínání mezi měsíci zabralo o trošičku víc času, než jsem byl zvyklý. Jednalo se o milisekundy, ale i přesto mi to malinko vadilo. Výraznější problém v rychlosti jsem objevil při zadávání nové události. Prodleva mezi potvrzením volby přidání položky a zobrazením formuláře byla téměř 3 sekundy. Zjistil jsem, že problém je v nastavení formulářů. Můžete zvolit mezi kompaktním a standardním zobrazením. Standardní zobrazení je stejné jako v přeinstalovaném kalendáři a vše funguje rychle, zatímco kompaktní obsahuje několik doplňkových ikonek, které běh programu rozhodně neurychlí.

Jistou vinu na rychlosti může nést i pomalejší hardware mé E50, nicméně tak výrazné zpomalení jen kvůli několika malým obrázkům mi přijde podivné. Poměrně nespokojen jsem byl i s procházením kontaktů pod volbami Vložit kontakt a Účastníci. Vložit kontakt do předmětu události nebyl problém, pouze jsem nepochopil několik položek zobrazených jako shluk čísel a písmen na začátku seznamu kontaktů. Osoby jako „04b9c73452efba37“ rozhodně v seznamu nemám, nicméně ostatní jména byla v pořádku. Pří výběru účastníků jsem se se zlou potázal. Mezi možnými účastníky jsem našel několik nesmyslných a pouhé dva skutečné kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pomalé kompaktní zobrazení | Rychlejší standardní zobrazení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Seznam kontaktů pod volbou Přidat kontakt/Účastníci

Shrnutí

Papyrus je jistě šikovná a dobře použitelná aplikace s opravdu rozsáhlými možnostmi nastavení. Otázkou však je jestli při ceně téměř 20$ vyplatí přechod z neplaceného standardního kalendáře.

+ Možnost zobrazení na celou obrazovku
+ Dobré využití displeje
+ Velmi rozsáhlé možnosti nastavení

- Někdy velmi pomalý chod
- Nesmyslné zobrazení seznamu kontaktu a účastníků
- Nenabízí tolik inovací oproti standardnímu kalendáři

Autor: SBSH Mobile Software
Stránka programu: Papyrus
Platforma: S60 verze 6, 7, 8 a 9
Cena: $19,95
Download (Trial verze omezená na 11 dní)

Diskuze (16) Další článek: O2 připravil aukci pro členy Benefit programu

Témata článku: , , , , Výrazné zpomalení, Papyrus, Dobré využití