Patchování prakticky: naučte svůj Siemens nové kousky

Chcete upravit funkční nabídku svého mobilu? Vadí vám třeba neustálé potvrzování volby nebo grafické ztvárnění nabídky? Ukážeme vám, jak na to. Představíme také potřebné programy pro mobilní tuning, neboli patchování.
Kapitoly článku

Hned v úvodu bych chtěl upozornit, že zmíněné postupy, programy a rady v tomto článku jsou určeny pouze pro telefony Siemens. Neznamená to však, že bychom chtěli nějak zvýhodňovat tuto značku, ale jiní výrobci zkrátka nedali svým telefonům do vínku možnost jednoduchých úprav softwaru. Možnosti úprav telefonů jiných značek samozřejmě existují, ale práce s nimi je většinou mnohem komplikovanější a určená jen pro zkušené odborníky.

A ještě jedno standardní upozornění. Používání všech níže uvedených programů a postupů je pouze na vlastní nebezpečí. Nezodpovídáme za případné škody.

Tip: přečtěte si článek o patchování, ve kterém se dočtete o základních principech úprav softwaru mobilních telefonů a jsou zde také vysvětleny všechny důležité pojmy

Vybavení, bez kterého se neobejdete

V nedávno uvedeném článku se můžete dočíst vše, co k softwarovým úpravám mobilního telefonu, neboli patchování, budete potřebovat. Kromě odvahy, mobilu a datového kabelu je potřeba také nějaký program pro modifikaci softwaru telefonu a samotné patche.

Královské místo mezi programy pro patchování zaujímá jednoznačně program V-Klay pocházející z Ukrajiny. Jde o velice zdařilý produkt, který je neustále vyvíjen a zdokonalován. Počet podporovaných modelů telefonů je značný, a to i pro jejich různá firmwarová provedení. Většina patchů je také vytvářena konkrétně pro tento program. A co ve skutečnosti umí? Množství funkcí není malé, ale mezi ty nejdůležitější rozhodně patří schopnost zálohovat fullflash, ale i třeba jen její části. Samozřejmě je implementován i opačný postup (nahrávání). V-Klay má schopnost aplikovat i zrušit patch přímo v telefonu aniž by se musel stahovat celý software mobilu. Mezi další funkce patří úpravy znaků klávesnice a mnohá nastavení, která pomohou proniknout i do těch nejtajnějších míst vašeho mobilního přístroje. A pro ještě snazší práci je V-Klay kompletně v češtině.

Více informací na webu výrobce. Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Program V-Klay • program s načteným telefonem Siemens M55 (firmware 91) a patchem připraveným k aplikaci

Jak patchovat s V-Klay?

Po stažení a nainstalování programu provedeme jeho základní nastavení. Pod tlačítkem Options najdeme volbu jazyka, kde si vybereme češtinu. Po tomto výběru je program nutné vypnout a znovu zapnout. Pak už jen stačí vybrat ve vysouvacích nabídkách správný telefon, COM port a rychlost přenosu dat přes datový kabel.

Poté vypněte mobil a klikněte na „spojit“. Jen připomínám pravidlo z minulého článku, že mobil by měl být plně nabitý. V-Klay se pokusí navázat spojení s telefonem a vyzve vás ke krátkému stisknutí červeného tlačítka. To zmáčkněte opravdu jen krátce, aby se telefon nezapnul. Při úspěšném spojení se zobrazí data o telefonu (verze firmwaru apod.). Než začneme s úpravami, zálohujeme celou paměť telefonu, tzv. fullflash. Na záložce flasher se ujistíme, zda obě vysouvací nabídky v kolonce „Paměť telefonu“ jsou nastaveny na hodnotu, za kterou je v závorce napsáno „Fullflash“. Poté už stačí klepnout na tlačítko „Načíst paměť telefonu“ a začne stahování dat z vašeho přístroje. Po jeho dokončení uložíme načtený obsah na disk pomocí „Uložit do souboru“. Po provedení těchto kroků můžeme přistoupit k samotnému patchování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záložka Flasher slouží ke stažení a nahrání určité části paměti telefonu • načítání fullflashe

Přejdeme na záložku „Hlavní patch“ a klikneme na ikonku složky na pravé straně. Nalezneme patch, který jsme si před tím někde stáhli nebo vytvořili, a poté už jen zadáme „Aplikovat patch“. Po úspěšném zapsání do paměti telefon odpojíme tlačítkem „Odpojit“, které nahradil původní „Spojit“. Následně už můžete telefon zapnout a pokud vše proběhlo správně, hned začít využívat výhody nové funkce nebo mít radost z odstranění některého problému.

 Klepněte pro větší obrázek Aplikování patche

Řešení nejčastějších problémů

Prvním problémem by mohlo být spojení telefonu s počítačem. Zdaleka ne u všech modelů to je stejně snadné. Proto je nutné číst diskusní fóra a následně i podrobné návody pro konkrétní typy telefonů. Poté je nutno zkontrolovat správné nastavení portu COM, a to nejen v programu, ale i na počítači, a v neposlední řadě typ telefonu. Na výběr je totiž u každého modelu hned několik možností a většinou jen ta jedna je správná.

Další problém, který by mohl nastat, jsou různá chybová hlášení u aplikace patche. V-Klay je totiž velice schopný program a dokáže detekovat nesprávný telefon a dokonce i firmware. Je schopen najít i rozdíly od původních dat a mnoho dalších věcí. Proto si dobře přečtěte hlášku, kterou vám program vypíše a snažte se dát i na jeho doporučení. Pokud se například dozvíte, že patch, který chcete aplikovat je určen pro jinou verzi firmwaru, pak byste neměli v jeho aplikování skoro určitě pokračovat.

Klepněte pro větší obrázek 
Ne vždy se zadaří

Třetím nejčastějším problémem bývá nefunkčnost telefonu po aplikaci patche. První pomocí, kterou V-Klay nabízí, je Zrušení patche. Tato funkce vrátí telefon do původního stavu před aplikací změn. V případě, že bude chyba vážnější, vraťte se na záložku „flasher“, zadejte „otevřít soubor“ a vyberte svoji zálohu fullflash. Poté nechte V-Klay, ať zálohu zapíše do paměti telefonu. Pokud ani to nepomůže, zbývá už jen internet, diskuzní fóra a download speciálního programu na opravu telefonu.


V druhé kapitole si představíme i jiné programy, které umožňují úpravu softwaru mobilních telefonů
Kapitoly článku

Témata článku: Siemens, , Siemens M55, Nov, Patch, Nejčastější problém, Řada funkcí