Pavel Dvořák pro ČT: „Ceny volání systematicky klesají“

Předseda Rady ČTÚ by se bez problémů uplatnil jako tiskový mluvčí operátora. V ČT byla řeč o cenách, kalkulátoru i tendru a 4. operátorovi.

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák byl ve středu večer hostem pořadu Ekonomika ČT24. Mluvilo se o další TV stanici v Česku, ale také o možném vstupu 4. mobilního operátora na náš trh a levnějším mobilním volání. Nejprve byla řeč o cenovém kalkulátoru tarifů, který ČTÚ prvně slíbil vytvořit, ale nakonec bude akreditovat kalkulátory cizí.

Dále šéf ČTÚ zopakoval, že s vysokými cenami nemůže vůbec nic dělat, jelikož ČTÚ není cenovým úřadem, ale nemáme zoufat, jelikož ceny systematicky klesají. A to na rozdíl od všeho ostatního… Pavel Dvořák pro ČT24: „Je to jedna z mála komodit, které skutečně ceny klesají, i když nejsou na té nízké úrovni, jak byste si je všichni přáli.“

Klepněte pro větší obrázek
Pořad najdete zde v archivu ČT, rozhovor s Pavlem Dvořákem začíná v 18 minutě
Šéf rady ČTÚ by se bez problémů uplatnil jako mluvčí některého z operátorů.

Nakonec byla řeč o možném příchodu 4. mobilního operátora. Pavel Dvořák zopakoval, že chystají aukci a časově vidí jeho příchod někdy na konci letošního roku. Zda má tuzemský regulátor opravdový zájem na tom, aby na náš trh vstoupil dravý nováček jako třeba francouzský Free Mobile, ale teprve uvidíme. Zásadní budou podmínky, které aukce pro získání volných frekvencí stanoví.

Ale i tak je to běh na dlouhou trať. Přimomínám, že Free Mobile získal od francouzského regulátora licenci v pásmu 2100 MHz už 12. ledna 2010 a komerční start následoval až letos v lednu, tedy o celé dva roky později! Pokud by tedy opravdu licence získal někdo nový, dá se očekávat start v podobném časovém horizontu, tedy až někdy v roce 2014.

Diskuze (50) Další článek: MSI WindPad: Android běží už i na čipech AMD

Témata článku: , , , , Burza, Pavel Dvořák, Komerční start, Dvořák, System, Pavel, Pro +, Volání