Pebble jde do druhé generace [plus první nehodinky]

Pebble 2, Time 2 a jako bonus Pebble Core – drobný Android bez displeje, který se bude líbit běžcům a hackerům.

Pebble. Legenda chytrých hodinek, legenda crowdfundingové platformy Kickstarter. Už to není ustrašený startup, který by potřeboval peníze na výrobu prototypu nového modelu. Přesto se na Kickstarter vrací i s připravovanými novinkami: Pebble 2, Time 2 a Pebble Core. Tentokrát spíše kvůli propagaci a prodeji – z přispěvatelů se vlastně stávají docela běžní nakupující zákazníci. A znovu to zabírá. Článek píšu nějakých 24 hodin po startu a kampaň částka už překonala šestinásobek původně požadovaného miliónu…

Pebble 2 je budoucím základem produktové řady. Od první generace se posouváme více k měření fitness aktivit (počítají kroky, měří spánek). Hodinky jsou vodotěsné do 30 metrů, na spodní straně mají optický senzor pro sledování srdečního tepu a také dostaly mikrofon (má sloužit především pro předávání hlasových povelů, ale nechme se překvapit, co s ním vývojáři vymyslí). Baterie vydrží týden, cena je 99 dolarů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pebble 2 a Time 2, druhá generace legendárních chytrých hodinek Pebble.

Time 2 stojí výbavou výše. Má vše, co jste četli v předchozím odstavci, k tomu reprezentativnější design, prémiové materiály, barevný displej, který je o polovinu větší než u první generace a dokáže zobrazit dvojnásobek textu. Pracovalo se pochopitelně také na softwaru, největší krok kupředu má udělat platforma Pebble Health, kompatibilita starších aplikací pochopitelně zůstává. Baterie vydrží 10 dní, cena je 169 dolarů.

První nehodinky 

Pebble Core je nový typ nositelnosti o velikosti iPodu Shuffle, podobnost s legendárním zařízením přehrávačem podrthuje i spona na zadní straně. Core nepotřebuje smartphone, k internetu se připojí přímo přes 2G/3G síť mobilního operátora (musíte tedy sehnat SIM s datovým tarifem, což může být jen kvůli běhání problém), nebo přes Wi-Fi.

Poslouží jako přehrávač hudby ze Spotify (potřebujete prémiový účet), sleduje rychlost a uběhnutou vzdálenost, také má mikrofon a umožňuje ukládání hlasových poznámek, umí poslat SMS se souřadnicemi, když se ocitnete v tísni. Co se předání běžeckých dat týče, spolupracuje s platformami Google Fit, Strava, Runkeeper, Under Armuor Record, MapMyRun a budou přibývat další.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pebble Core a obě jeho varianty.

K Pebble Core dostanou přístup vývojáři, kteří seznam funkcí dále rozšíří. Pebble Core má také „hardware expansion port“ a tlačítka lze programovat. Uvnitř je Android 5.0 ve verzi AOSP, tedy open source bez Google services. Programovat aplikace půjde přes Javascript, Pebble připraví speciální API knihovny pro přístup ke všem funkcím. Programovat lze i přímo pro vestavěný Android nebo nahrávat vlastní APK, Pebble to ale nebude usnadňovat. Ve finále může Core sloužit jako přívěsek na klíčích, který na stisk jediného tlačítka přivolá odvoz přes službu Uber. Cena Pebble Core je nyní 69 dolarů, v prodeji bude za 99 dolarů.

Diskuze (2) Další článek: Moxi: Ještě letos obtočíme smartphone kolem zápěstí

Témata článku: , , , , Optický senzor, AOSP, Druh, Gen, Runkeeper, Hlasový povel, Plus, MapMyRun, Strava, Prémiový účet, Spona, Google Services, Generace