Petr Gazdík: Rozhovor k tématu registrace předplacených karet

Jsou to dva týdny, co českými médii prošumělo téma „konec anonymních předplacených karet.“ Psali jsme o něm i my a z prvního kontaktu se strůjcem zákona bylo jasné, že celá věc je teprve na začátku. Dnes má místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík za sebou první jednání s mobilními operátory, a tak jsme se zeptali podrobněji.

Než se pustíme do aktuálního stavu věci, shrňte prosím, co je vaším hlavním motivem pro registraci předplacených SIM karet.
Rád bych, aby se poněkud ztížila cesta těm, kteří se baví planými oznámeními, že někde je uložená bomba. Rozhodně mi nejde o to, aby stát prostřednictví operátorů viděl úplně do všeho.

Klepněte pro větší obrázek
Mgr. Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, poslanec Parlamentu ČR za Zlínský kraj (STAN)
odkazy: wiki, TOP09

Měly by se registrovat i karty, které jsou roky v provozu, nebo půjde pouze o nové a budou se registrovat při prodeji?
To je přesně věc, kterou bych chtěl probrat se zástupci operátorů. Zatím se mi jeví reálnější možnost, že by skončil prodej zcela anonymních karet.

Máte už představu, jak by mohl registrační postup vypadat?
Zatím si myslím, že by to mohla být registrace na internetu, teprve po ní by se SIM karta aktivovala. Ale to je moje prvotní představa, třeba mobilní operátoři navrhnou něco jiného.

Při našem prvním kontaktu před dvěma týdny jste v tom smyslu, že bude registrace snadná, aby uživatele příliš neobtěžovala. Myslím, že jste použil výraz „žádné občanky a návštěvy na prodejnách operátorů“. Na jednu stranu je chvály hodné, že nechcete obtěžovat uživatele, ale nejde to proti původní myšlence? Když už registrovat, proč ne spolehlivě, pořádně a s občanskými průkazy?
Znovu: Nechci žádného „velkého bratra“. Už jen registrace na internetu může znamenat navázání na IP adresu počítače. A především je tu i vědomí člověka, že za sebou nechal jakousi elektronickou stopu. Možná je to víc psychologický dopad, než úplná registrace na jméno.

Máte přehled o tom, jak podobná registrace vypadá v zahraničí? Máte vyhlídnutou nějakou zemi, kde to dělají lépe než jinde? Máte zprávy o tom, že registrace předplacených karet skutečně pomohla vyřešit problém, který hodláte řešit?
Letos v lednu o tom mluvily špičky EU, tam šlo zejména o omezení terorismu, zatím je to ve stavu úvah. Zakázat anonymní karty se teď chystá např. Polsko.

Jak dopadla úvodní jednání s operátory?
Zatím to byla úvodní schůzka s prezidentem Asociace provozovatelů mobilních sítí, nijak technická. Především mě upozorňoval na to, na co vy: Ano, lze volat na tísňovou linku i bez SIM karty, použít i jiné cesty, jak údajné uložení bomby oznámit.

V poslední době je v módě komunikovat přes sociální sítě a nejrůznější messengery a platí to i pro firmy a úřady. Nemáte strach, že se anonymní hlášení pouze přesunou tam?
Ano, to je právě ta jedna z dalších cest. Ale nejde mi o to ucpat úplně všechny díry, to ostatně nejde, ale alespoň podobné legrácky, které jsou často nebezpečné pro ty, které postihly, ztížit.


Rozhodně to není jednoduchá problematika a zastánci obou táborů budou mít řadu pádných argumentů. Je registrace předplacené karty natolik výrazným zásahem do osobního soukromí, aby nám to muselo vadit? Je veřejný zájem opodstatněný? Bude pouhé ztížení přístupu k anonymní předplacené kartě stačit k omezení poplašných hlášení?

Jak téma vidíte vy? Zkuste se opravdu zamyslet, ne registraci šmahem odsoudit, jen proto, že by vás připravila o chvíli času, trochu pohodlí a část soukromí. Představte si, co způsobí anonymně nahlášená bomba třeba v nemocnici. Ne, nemůžou si pomyslet něco o vtípku, nebo idiotovi na druhém konci drátu a nechat hlášení plavat. Na podobné situace jsou postupy a následuje evakuace…

Diskuze (50) Další článek: Velká a bezrámečková Xperia XA Ultra míří do prodeje. Na poměry Sony nebude drahá

Témata článku: , , , Tábor, Problematika, Petr, Prodejna operátorů, Zlínský, Registrace, Zlínský kraj, Veřejný zájem, Téma, Schůzka, První kontakt, Celá věc, Pádný argument, Občanský průkaz, Výrazný zásah, Rozhovor, Zlín, Pře