Petr Kasa: rozhovor s šéfem české a slovenské Nokie

Petr Kasa je nejvyšším představitelem společnosti Nokia u nás a na Slovensku. Zeptali jsme se na Windows telefony, MeeGo, budoucnost a tablet.

Dostali jsme možnost vyzpovídat Petra Kasu, šéfa české a slovenské Nokie. Otázky pokládáme v době pro Nokii zcela zásadní. Má za sebou bolestivý přerod, a právě vypustila na trh první Windows telefony, které mají znamenat budoucnost společnosti. Témata jsou tedy nasnadě: současnost (WP7, Lumia), nedávná minulost (platforma MeeGo, Nokia N9), ale samozřejmě i budoucnost – ať už jde o očekávání vkládaná do spolupráce s Microsoftem, nebo budoucnost zatím zahalená tajemstvím – tablet značky Nokia. 

Klepněte pro větší obrázek
Petr Kasa • Twitter • Linked In
  • Globálně i lokálně – jak moc je pro Nokii důležité, aby se povedl start Windows Phone éry? Podle velikosti pražské tiskové konference hádám, že velmi.

Petr Kasa: Přístroje Lumia startují novou éru v historii značky Nokia a každý start nové éry je samozřejmě extrémně důležitý. Důkazem toho, jaký důraz na Nokia WP přístroje klademe, je fakt, že jsme první přístroje na této platformě představili již šest měsíců po oznámení změny. Výsledky jasně potvrzují, že šlo o správnou volbu.

  • Na hodnocení českého startu je ještě brzy, ale jak hodnotíte ten listopadový evropský? Milión prodaných Lumií 800 – je to málo, nebo hodně?

Petr Kasa: Od poloviny listopadu jsme se dostali z nuly k prodeji na patnácti trzích a na více než milion prodaných kusů přístrojů Nokia s Windows Phone. V USA jsme pak leaderem v launchi LTE společnosti AT&T. A jsme teprve na začátku, hybná síla po celém světě se stále více rozjíždí. Navíc, je jasně vidět pozitivní přijetí od zákazníků, operátorů, odborné veřejnosti... Myslím, že spojení značek Nokia a Microsoft již jasně ukázalo svoji sílu a budoucí potenciál. Ostatně, podívejte se na pozitivní prognózy analytiků o tom, kolik telefonů s WP Nokia prodá příští rok či v letech dalších....

  • Lumii 800 se ještě před začátkem prodejem dostalo skvělého přijetí – na Twitteru, Facebooku, na blozích a když jsme na MobilManii vydali článek s titulkem „Co mi vadí na Nokii Lumia 800“, pořádně jsme to schytali. Něco takového jsem dlouho neviděl. Čím si vysvětlujete, že Lumia 800 získala tak pozitivní auru? Je to výsledek vašeho snažení?

Petr Kasa: Naše snaha určitě pomohla, ale znáte to - když nemáte dobrý produkt, ani ta nejlepší snaha nepomůže. Nokia Lumia 800 je skutečně výjimečný produkt, který jednoznačně vrací značku Nokia do hry. Víte, že jsme telefony půjčili na otestování řadě nezávislých blogerů, což jsou lidé, kteří mají velmi silné názory a nikomu nic nedarují. Naprostá většina z nich se shodla, že Nokia Lumia 800 je skvělý přístroj - určitě má nedostatky a oni si jich všímají, ale jako celek jsou z ní nadšeni. A tento názor by takové autority nevyslovily, pokud by telefon nebyl skutečně dobrý. O přístrojích se zkrátka mluví jak v sociálních sítích, tak v tradičních médiích – to je důkaz, že jsme se prostě strefili do toho, co hodně lidí chce.

  • Jak hodnotíte současnou ekonomickou situaci společnosti Nokia. Je to úpadek, nebo pouze přechodné období? I za poslední čtvrtletí vykázala Nokia ztrátu – kdy očekáváte, že se vrátí k zisku?

Petr Kasa: Tohle je myslím jednoznačně otázka na naše Finské vedení, ne pro českou pobočku. Ale kdybych měl hovořit alespoň všeobecně, myslím že se nám vše začíná pěkně skládat dohromady a již ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byl jasně vidět pozitivní trend v ekonomických ukazatelích. Začali jsme úspěšně prodávat smartphony s WP. Výborné byly prodeje i v klasických telefonech, mimo jiné díky řadě produktů Asha a Dual SIM přístrojům. Mimochodem, nedávno jsme prodali přístroj na platformě S40 s pořadovým číslem 1,5 miliardy. Letošek pro nás bude restrukturalizačním rokem, ale jedeme na plný plyn. Již nyní jsme do způsobu naší práce přinesli fundamentální změny a zeštíhlili jsme procesy tak, abychom se mohli pohybovat kupředu rychleji než dříve.

  • A teď podobná otázka, ale v lokálním měřítku. Jak se daří Nokii v ČR? Stále platí, že je u nás Nokia silnější než jinde v Evropě? Co se v tomto ohledu změnilo za posledních 5 let? Kdo je u nás největším konkurentem Nokie?

Petr Kasa: To je hodně otázek v jedné...:-) Takže postupně...

Děkuji za optání, v ČR se Nokii daří velmi dobře. Stále jsme značka, kterou mají Češi rádi. V tom se za posledních pět let příliš nezměnilo. Samozřejmě přibyly další značky, ale Nokia je stále "lovebrand".

Pokud se týká srovnání s Evropou, víte že kvůli burzovním pravidlům říkáme jen to, co je jednou za kvartál v globálních výsledcích, ale obecně platí, že ČR patří k těm nejlepším trhům nejen v Evropě, ale i celosvětově.

Jestliže se ptáte na konkurenci, není tak jednoduché odpovědět jedním slovem. Nokia prodává přístroje ve všech segmentech trhu, od levných telefonů na platformě S40 až po top přístroje na platformě WP. V každém z těchto segmentů máme jiné konkurenty a pokud je chcete vyjmenovat, asi stačí abyste si řekl tři výrobce telefonů, kteří jsou v celosvětovém žebříčku za námi na druhém až čtvrtém místě.

  • Jak hodlá duo Nokia & Microsoft dohnat náskok, který mají v českém prostředí mobilní služby Google?

Petr Kasa: Především bych ten náskok neviděl nijak dramaticky. Zkusím to vzít postupně. Jedna z hlavních služeb v mobilu, kterou nabízíme zcela zdarma, jsou mapy a plnohodnotná hlasová navigace. Ta je myslím jednoznačně nejlepší na trhu a náskok máme jasně my. Další důležitou mobilní službou je vyhledávání. Zde jsme na českém trhu uzavřeli partnerství s jedničkou českého internetu, společností Seznam.cz, aby uživatelé přístrojů Nokia Lumia měli k dispozici co nejrelevantnější lokální výsledky. A samozřejmě aplikace. Ani ne za rok se počet aplikací pro WP zvýšil z osmi tisíc na více než 55 000 a v tuto chvíli máme registrovaných 14 000 vývojářů. Uživatelské prostředí Metro má brzy přijít i do počítačů a tabletů a také do platformy Xbox. To vývojáře láká.

  • Řekněte nám něco k Nokii N9, resp. celé platformě MeeGo. Je to pro Nokii uzavřená kapitola, tak jak naznačil Stephen Elop? Jak se dařilo modelu N9 v Česku?

Petr Kasa: Pro značku skutečně nemá smysl, aby provozovala dva operační systémy ve stejném tržním segmentu. Proto muselo být přijato rozhodnutí a volba padla na spojení s Windows Phone. Myslím, že se jednoznačně ukazuje, že volba byla správná. N9 je náš jediný přístroj s Meego, nicméně jeho podpora bude pokračovat do roku 2015.

  • Zkuste alespoň naznačit, jak se bude Nokia prezentovat na veletrhu MWC v Barceloně. Bude to velké? Hodně velké?

Petr Kasa: Jako v Cimrmanovi: "My nesmíme ani naznačovat". :-) Ale buďte si jisti, že na tiskovou konferenci, která se koná hned první den ráno, se vyplatí zajít, nebo alespoň sledovat stream na internetu. Určitě budeme v Barceloně oznamovat konkrétní novinky, ale samozřejmě nemohu říci jaké.

  • Nokia v době tabletové stále ještě nemá tablet, ale okolnosti se mění... Nokia už si zkusila netbook, teď má hodně blízko k Microsoftu a Microsoft chystá velký útok na svět tabletů s novým operačním systémem Windows 8. Tablet Nokia s W8 se tak zdá jako nevyhnutelný cíl. Jak moc jsem s touto konstrukcí mimo?

Petr Kasa: Oba víme, že tahle otázka musela padnout, přestože na ni nemohu odpovědět :-). Řekli jsme již dříve, že zvažujeme řadu směrů dalšího rozvoje, nicméně žádné specifické plány pokud se týká tabletů jsme dosud neoznámili.

Diskuze (176) Další článek: Nokia Belle také pro Nokii 500, obohatí ji o HD video

Témata článku: Nokia, , Nokia Lumia 800, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Rozhovor, Kasa, Nejlepší trh, Čelo žebříčku, Petr Kasa, Petr, Dobrý produkt, Šéf, Cimrman, Plný plyn, Přechodné období