Philips 755: má rád vaše dotyky (test)

Philips 755 má klasickou konstrukci, poměrně velké rozměry a docela nudný design. Přesto se nejedná o tak obyčejný telefon, jak by se mohlo na první pohled zdát. Model 755 totiž kombinuje ovládání pomocí klasické klávesnice a dotykového displeje. Svou nezvyklou koncepcí má šanci vytvořit novou třídu mobilních telefonů.

Máte na výběr

Díky dotykovému displeji si můžete vybrat, zda chcete telefon ovládat klasicky klávesnicí nebo perem. V obou případech lze s přístrojem plnohodnotně pracovat, dotykový displej jen musíte aktivovat vstupem do hlavní nabídky pomocí joysticku. Od této chvíle lze celou nabídku procházet oběma způsoby. Klasické ovládání již známe, podívejme se tedy na systém dotykového displeje. V pravém rohu horní informační lišty se zobrazují malé softwarové klávesy sloužící k potvrzení či zrušení volby. V nabídce se můžete pohybovat dvojím poklepáním na ikony, popřípadě řádek textu. Je-li volba již označena, stačí se jí dotknout pouze jednou. V případě textové nabídky se vpravo na displeji zobrazí posuvník pro možnost listování všemi volbami. Ovládání perem nepoužijete pouze u hraní her, ačkoli jedna z přeinstalovaných si s tímto způsobem ovládání rozumí. Subjektivně se mi zdá ovládání pomocí dotykového displeje pohodlnější, ale ne vždy můžete používat při ovládání telefonu dvě ruce.

Čmárejte si po displeji

Podle výrobce ale skrývá dotykový displej hlavní potenciál zcela jinde. Jak stojí v reklamních materiálech, dává Philips mobilním telefonům osobní charakter prostřednictvím systému „Vyfoť, připiš & pošli“. Pod tímto označením se skrývá možnost úpravy obrázků či pořízených fotografií díky vestavěnému grafickému editoru. V telefonu najdete dostatek obrázků, které nabídnou prostor pro vaši kreativitu. Upravovat můžete samozřejmě i vlastní fotky. Přímo do obrázku lze kreslit pomocí nástroje Tužka, zvolit si můžete barvu a tloušťku kreslené čáry. Vložil lze i text, popřípadě jednoduché ikony, z obrázku uděláte i malý výřez. Celý výtvor můžete ohraničit jedním z mnoha nabízených rámečků. S touto zdánlivě nedůležitou funkcí si vydržíte hrát opravdu dlouho. O výsledek svého snažení se pak můžete podělit s přáteli, když jim upravený snímek odešlete pomocí MMS zprávy.

 
V nabídce u obrázku najdete funkci Tag-it • malovat si můžete, jak se vám zlíbí • obrázek je možné doplnit také textem

Díky vestavěnému fotoaparátu, který pořizuje snímky v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů, se tak stává práce s MMS zajímavější. Kromě klasického VGA rozlišení máte na výběr tři nižší hodnoty. K pořízení tapet je určeno rozlišení 128 × 160 bodů, stejné je pro funkci Klip. Tento režim vás po pořízení fotografie požádá o zvukový komentář, který se ukládá společně se záběrem. Tím vzniká funkce zvaná Foto Talk. Poslední rozlišení 96 × 64 bodů je určeno k pořizovaní fotografií, které lze poté použít jako obrázek pro skupiny volajících.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní kvalita

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejlepší kvalita

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce zoomu; fotoaparát vytváří pouze výřezy

Ve režimu VGA se s přístrojem pracuje na šířku, ve všech ostatních se drží telefon klasickým způsobem. Před samotným focením lze v aplikaci křížkem zvolit požadované rozlišení, hvězdička zapíná noční režim. Pohybem joysticku směrem nahoru aktivujete čtyřnásobné přiblížení (pouze v jednom kroku), pohybem do stran si vyberete požadovaný efekt (šedý, sépie, reliéf, negativ). Pro pořízení snímku stačí stisknout boční klávesu nebo klávesu Tag it! na klávesnici. Stejným postupem snímek uložíte, smazat ho lze korekční klávesou. K dispozici máte i samospoušť. Zvuk závěrky nelze bohužel vypnout.

 
Hledáček při VGA rozlišení • bežný hledáček • možnosti fotoaparátu • efektní rámečky mohou ozdobit vaše snímky

Dovoláte se všude

Pokud často cestujete do zámoří, bude vám Philips 755 dobrým společníkem. Kromě evropských sítí 900/1 800 MHz podporuje i americkou síť 1 900 MHz. Volání s přístrojem je pohodlné, pouze reproduktor by mohl být hlasitější. Jeho zvuk zní moc kovově, ale zajímavostí je přítomnost jednoduchého ekvalizéru, který umožní upravit zvukové podání. K dispozici máte i hlasité handsfree, které lze aktivovat při probíhajícím hovoru. Chcete-li však využít této funkce ještě před tím, než začnete číslo vytáčet, můžete použít v nabídce volbu Hovor s HF. Toto řešení mi přijde praktické. Reproduktor je při zapnutém handsfree hlasitý, mikrofon je dostatečně citlivý.

 
Volba čísla; ve spodní části jsou číslice pro volbu perem • seznam na SIM kartě se zobrazuje zvlášť

Při samotném hovoru máte k dispozici všechny základní funkce. Přístupné jsou zprávy SMS, diář, zápisník, již zmiňovaný ekvalizér, nahlédnout můžete i do telefonního seznamu. Je vícepoložkový, počet záznamů je omezen pouze dostupnou vnitřní pamětí. Ta je u tohoto modelu sdílená se všemi multimédii a její hodnota je dostatečných 7 MB. Ke každému jménu lze uložit až šest telefonních čísel, e-mailovou adresu a poznámku. Telefon dokáže pracovat jen s jednou pamětí, takže si musíte zvolit, zda budete používat kartu SIM nebo paměť přístroje. Při vložení nové karty se ale telefon automaticky zeptá, zda chcete kontakty z karty zkopírovat. Vyhledávat lze v seznamu pomocí prvního znaku, ale po vyvolání formuláře dlouhým stiskem křížku i podle řetězce znaků. Telefon nabízí i hlasové vytáčení a ovládání.

 
Telefonní seznam

Philips vás na příchozí hovor upozorní povedenými polyfonními melodiemi, které zvládnou až 32 hlasů. Melodií je na výběr přibližně třicet. Zmínit musím i známou funkci BeDJ, která vám umožní vytvoření vlastní melodie. V telefonu najdete i šest vyzváněcích profilů, které lze libovolně personalizovat. Kontakty můžete roztřídit do skupin, k nimž lze přiřadit obrázek a vyzváněcí melodie. Skupiny však neslouží k filtrování hovorů.

 
Funkce pro mixování melodií BeDJ • zvuk si můžete upravit • nechybí vyzváněcí profily

Reaguje pomalu

Psaní zpráv na tomto telefonu je specifické díky dotykovému displeji. Telefon ve všech případech předpokládá, že tuto funkci budete chtít využít a vždy nabídne jako výchozí režim psaní softwarovou klávesnicí. Ta zabere přibližně půlku displeje, ve druhé polovině vidíte napsaný text. Jedná se o standardní QWERTY klávesnici, interpunkční znaménka však budete hledat marně. Psaní na ní je pohodlné a mnohem rychlejší než klasické vyťukávání. Pokud ale nechcete či nemůžete v danou chvíli psát pomocí pera, lze se jednoduše dlouhým podržením křížku přepnout do klasického režimu. V tomto případě nabízí přístroj výchozí psaní pomocí slovníku T9, který nelze nastálo vypnout. Pomocí křížku se přepínají režimy psaní, při klasickém zadávání znaků má ale mobil opravdu pomalou odezvu. Pokud máte zapnuté zvuky kláves, je psaní tímto způsobem téměř nemožné. Při psaní nejste informováni o počtu napsaných znaků ani o počtu konečných SMS zpráv, na které bude text rozdělen.


Psaní textovky perem.. • ..a klasicky pomocí slovníku T9

Zajímavou vlastností je možnost zapnutí funkce Rychlé zprávy, která příchozí SMS zobrazí přímo na displeji a vy tak můžete jednoduše a rychle odpovědět. Nezvyklé je i automatické rolování textu při čtení delší příchozí SMS. V telefonu naleznete i archiv SMS zpráv, do kterého ale musíte zprávy manuálně přesouvat. Příchozí SMS se primárně ukládají na kartu SIM, po jejím zaplnění není možné další zprávu přijmout. Na toto nešťastné řešení jste mohli narazit například u starých Nokií.


V další kapitole se podíváme na funkce pro organizaci času a všechny doplňkové funkce. Nezapomeneme také na hry. Chybět nebude ani závěrečné hodnocení a druhý pohled.

Témata článku: Philips, , Philips 755, Phil, Dot, Test, Malý výřez, Výchozí režim, Černý odstín, Nešťastné řešení, Neznalý uživatel, Špatná ergonomie, Navigační kříž, Nejlepší kvalita, Dotyk, Vaš, Požadovaný efekt, Dostatečná paměť, Pracovní život