Philips Azalis: buřtíku, aportuj (test)

Po posledním – nebojme se říct – nepříliš zdařilém kousku z produkce firmy Philips nazvaném Savvy Vogue je na trhu další mobil Philipsu, který by se rád vetřel do vaší přízně.
Po posledním – nebojme se říct – nepříliš zdařilém kousku z produkce firmy Philips nazvaném Savvy Vogue je na trhu další mobil Philipsu, který by se rád vetřel do vaší přízně.

Už na první pohled vypadá Philips Azalis o něco slibněji než Savvy Vogue. Je menší – tedy kratší i užší, ovšem poněkud plnoštíhlý (či spíše tlustý). Právě díky jeho šířce zboku jsme ho v redakci nazvali „buřtík“. Výrazně se zlepšil také grafický a velmi dobře čitelný displej, který je o poznání větší než u Vogue. Displej si můžete upravit podle vašich představ – zobrazit si ručičkové nebo digitální hodiny, upravit jeho kontrast a dokonce si zvolit speciální funkci Zoom, díky které se zvýší velikost písma. Vzájemného srovnání Azalise s Vogue mimochodem budu v tomto článku používat poměrně často, proto již dopředu prozradím, že jsem si na něm spravil chuť.

Kurzor postavený na hlavu

Za zmínku určitě stojí tlačítka klávesnice, kterým vévodí kruhové čtyřsměrové ovládací tlačítko. Nezvyklé ovládání má Azalis stejně jako Vogue, ovšem na tomto telefonu mi vůbec nevadí, protože díky poměrně velkému displeji a ikonovém menu je vše přehledné. Další tlačítka klávesnice jsou dostatečně velká a také velmi dobře ovladatelná. Jsou téměř v úrovni povrchu telefonu a velmi dobře se mačkají. Materiál je velmi podobný tomu, z něhož jsou tlačítka mobilu Nokia 3210. Nedostatkem klávesnice je ale tlačítko pro rychlý vstup na WAP, které je těsně vedle velkého kruhového tlačítka. Může se vám snadno stát, že se začnete připojovat k WAPu, aniž byste chtěli. Telefon nemá žádná tlačítka na boku, všechny funkce obstarává kruhové kurzorové tlačítko.

Jak na menu zapomenu?

Po stisknutí klávesy menu se zobrazí obrázková nabídka několika skupin funkcí telefonu. V menu listujete bočními šipkami na velkém kruhovém tlačítku, stiskem dolní pozice, která slouží jako klávesa OK u jiných telefonů, potvrzujete právě aktivní volbu. Volbu, která je aktivní, poznáte snadno - pod ikonou je šipka a pod šipkou textové pojmenování volby, vesměs jednoslovné. Nazpět se z jednotlivých podskupin menu dostáváte stiskem horní pozice kruhového tlačítka, které je popsáno písmenem C.

Profil 1   Profil 2   Tlouštík z netradičního pohledu  

Užitečných funkcí telefonu se najde hned několik. Nejvíc se mi zalíbilo hlasové ovládání telefonu. Můžete si vybrat pět nejčastěji používaných funkcí a nahrát jim váš hlasový povel. Pak po delším podržení klávesy OK a vyslovení povelu – pokud ho telefon rozezná – je okamžitě aktivována konkrétní funkce. Sám jsem si nastavil hlasové ovládání pro zjištění zůstatku kreditu, psaní a čtení textovek, zahájení hry Arkanoid a jen tak z frajeřiny uzamknutí telefonu (to je totiž manuálně daleko rychlejší, stačí podržet klávesu C). Stejným způsobem jako u hlasového ovládání si můžete nastavit také hlasové vytáčení čísel z telefonního seznamu na kartě SIM.

Pohodlné ovládání

O co byly textovky na Vogue nepřehlednější, o to lepší práce s nimi je na Azalisovi. Opět musíte napřed zadat telefonní číslo, které můžete vybrat z telefonního seznamu. Pak vám telefon skočí na první z deseti předem připravených textových zpráv, které můžete využít v častých situacích. Pokud chcete psát vlastní zprávu, musíte stisknout jednou boční levou šipku a potvrdit volbu klávesou OK. Tento postup je poněkud zdlouhavější a někomu může vadit.

Zadní strana s baterií   Dva na sobě - porovnání tloušťky se Siemensem C35i  

Vlastní psaní textovek je prostě pohoda. Mobil je inteligentní a umí stejně jako Vogue, rozpoznat kdy má psát velké písmeno – po tečce, otazníku a vykřičníku se automaticky napíše první písmeno následujícího slova jako velké. Do ostatních režimů psaní pouze velkých nebo malých písmen se přepínáte stisknutím křížku. Po dopsání textovky je vám nabídnuta možnost připojení obrázkového smajlík, kterých je v telefonu padesát. Smajlík se ale správně zobrazí pouze na telefonech značky Philips.

Gamesky na pejsky

Azalis sice disponuje jenom jednou hrou, ale vůbec ne špatnou. Kdo by neznal legendární hru Arkanoid? Možná proto ji výrobci zařadili do mobilu a myslím, že si vyhrajete do sytosti. Hra má osm levelů, ale pokud ji jednou projedete celou, snadno vás omrzí. Když ale opravdu nemáte co na práci, na pár desítek minut se zabavíte.

Detail na displej a jeho okolí   Stojačka z boku   Stojačka zepředu  

Pohodlná je i práce s WAPem. Do mobilu si můžete vkládat vlastní záložky nebo se rychle připojit na poslední prohlíženou stránku, jak wapovat offline (pokud je to vůbec možné) jsem však nezjistil. Z dalších užitečných funkcí bych jen ve zkratce jmenoval například kalkulačku nebo budík.

Z uživatelského hlediska je určitě jedním z hlavních kladů opravdu rekordní výdrž telefonu – zatím jsme ji sice neměřili, nicméně udávaných 500 hodin je opravdu síla. Nejdůležitějším faktorem je jistě cena a ta je na nový telefon s těmito funkcemi opravdu dobrá. Dá se předpokládat, že po několika měsících půjde ještě dolů a tak je Azalis na nejlepší cestě, jak si najít cestičku i k vám.

Vesměs spokojenost

Petr Broža: Bohužel nejsem z mobilu tak nadšen, jako kolega Ivan Lukáš. Mobil sice padne dobře do ruky, je lehký a dobře se na něm píší SMS, ovšem docela silně vrže (jak kryt na baterii, tak klávesy samotné) a co je hlavní, má naprosto nelogické ovládání stejně jako Savvy Vogue. Je prostě nutné si dlouho zvykat.

Jinak musím souhlasit, že funkce mobilu jsou opravdu na úrovni, takže mobil má výborný poměr cena výkon. Většina neduhů předešlých Philipsů je už odstraněna.

Srovnání s Nokií 3310 a Siemensem C35i 1poprvé   Srovnání s Nokií 3310 a Siemensem C35i podruhé  

Ve zkratce

  • Zapůjčil: EuroTel, www.eurotel.cz
  • Cena: 5995 Kč nedotovaná, 1995 Kč dotovaná (obě EuroTel), Go 5495 Kč
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 120 x 45 x 30 mm
  • Hmotnost: 125 g
  • Baterie: 670 mAh Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: 500 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 6 hodin
  • Zvonění: 12 typů + 1 vlastní, vibrace
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, EFR, hry, kalkulačka, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, vyzváněcí profily, WAP, hlasové ovládání (čísla i menu), T9, 50 smajlíků
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: minutové pípání, skupiny volajících, vnitřní paměť pro SMS, datové služby, hardwarový modem, organizér, IrDA
Diskuze (13) Další článek: Už jste někdy zkoušeli sníst kartu SIM?

Témata článku: Philips, , Nokia 3210, Horní pozice, Test, Phil, Apo, A/B