Philips Fisio 620: levná střední třída (zkušenosti)

Tento přístroj patří mezi ty levnější. Neztratil by se však ani v ruce manažera. Lákadlem je velká výdrž a podpora rychlých dat GPRS v konfiguraci 4 + 2, což jsme otestovali s tarifem Eurotel Data Nonstop.
Kapitoly článku

Data chtějí kabel

Hlavním lákadlem je tedy podle mého názoru velice dobrá práce s daty. Telefon s konfigurací GPRS 4 + 2 má zabudovaný e-mailový klient, kterým můžete spravovat 2 různé účty. Ke stahování pošty používá protokol POP3, protokol IMAP není podporován. Nejprve se stahují hlavičky e-mailů, pak lze stáhnout i těla vybraných e-mailů. Maximální velikost stahnutelného e-mailu je 10 kB, hlavičky větších e-mailů jsou označeny ikonou, která informuje o tom, že e-mail je příliš rozsáhlý. Telefon zvládá standardní kodování české diakritiky. Při stahování pošty zůstávají e-maily na serveru, ale lze je pochopitelně i smazat.

  
E-mail se v této kategorii jen tak nevidí

Konfigurace GPRS 4 + 2 se příznivě projevuje i na wapovém prohlížeči, který je docela svižný. Mimochodem, Fisio umožňuje nastavit i číslo wapového portu, takže lze použít různé alternativní Public Wap Gateways.

K opravdové práci s daty ale potřebujete USB kabel, jelikož mobil infračerveným portem ani Bluetooth nedisponuje. A právě to může být kámen úrazu: na webových stránkách Philipsu se sice dozvíte o Data  Kitu (USB kabel, stojánek na mobil, CD), ale sehnat ho ve střední Evropě už je problém. V době, kdy jsem ho sháněl já (leden 2003), jej oficiální distributoři Philipsu prostě neměli. A tak jsem se vypravil do značkových prodejen Eurotelu, protože Data Kit je kompatibilní s Fisio 62x a 82x a Eutotel má Fisio 820 v Go sadě. První i druhý pokus nevyšel - nejprve nevlídný prodavač tvrdil, že taková věc neexistuje, poté zase aktivní prodavač marně listoval v katalogu a došel ke stejnému závěru.

Třetí pokus už byl úspěšný, prodavač kabel objednal ze skladu a druhý den jsem se pro něj zastavil. Za 1495 Kč to ale nebyla zrovna výhodná koupě. Nedalo mi to a v různých prodejnách Eurotelu jsem se ještě párkrát zastavil. Výsledkem je konstatovaní, že zhruba polovina prodavačů neví, co prodává, ale někteří z nich se při troše asertivity nechají přesvědčit, aby alespoň prolistovali katalog příslušenství. Pak už je většinou vyhráno.

Pro zajímavost lze dodat, že T-Mobile, který Fisio 620 prodává, o dovozu USB kabelu nechtěl ani slyšet; jedna prodavačka se mě pokoušela přemluvit, ať si koupím telefon jiný, že USB kabel neexistuje. Komu se nepozdává cena, ať věří, že internetové obchody ve Francii nabízí tento Data Kit za cenu okolo 45 euro. V současnosti by ale situace měla být maličko lepší, jeden český dovozce kabel inzeruje za 1260 Kč.

Naštěstí shánění kabelu byl jediný zádrhel, instalace je zcela bezproblémová, stejně jako provoz. Ve Windows 2000 stačí jen spustit prográmek z dodaného CD a nainstalují se ovladače USB portu, Windows XP si neodpustí hlášku, že instalované ovladače nejsou "certifikované" a tudíž může dojít k destrukci systému. Jak správně tušíte, k destrukci nedochází.

Data Kit tedy kromě USB kabelu obsahuje jestě stojánek, do kterého se mobil zandavá, v případě úspěšného spojení na vás mobil potichu pípne. Překvapilo mě, že mobil není napájen z počítače přes USB, ale do tehož stojánku se zapojuje i konektor nabíječky, přes níž napájení běží. Během datování stíhá nejenom telefon napájet, ale i dobíjet baterii, takže pro Data Nonstop je tato kombinace dobrou volbou. Přiložené CD obsahuje i prográmek pro komunikaci s mobilem.

Pomocí programu lze do telefonu posílat obrázky, program je sám upraví na příslušnou velikost. Samozřejmostí je i synchronizace telefonního seznamu v PC a v mobilu. Prográmek obsahuje databázi kontaktů, jimž lze přiřadit daleko více položek než v mobilu a funguje asi jako Outlook. Posílat z něj lze e-maily, SMS i faxy, totéž lze i obdržet.
 
Při odesílání SMS prográmek narozdíl od mobilu počet znaků odpočítává, takže po čase si na to zvyknete a SMS už ani jinak psát chtít nebudete. Tento prográmek vám tak pomůže dostat veškerou vaši komunikaci pod kontrolu. Přehledně setřídí obdržené i odeslané SMS, e-maily i faxy.

GPRS přes Eurotel Data Nonstop

Spojení notebooku s Fisiem 620 a navíc ještě tarifem Data Nonstop znamená naprostou mobilitu za vcelku rozumnou cenu, vždyť nové Fisio 620 je dnes k mání již pod 3000 Kč. V různých diskusních fórech se objevily stížnosti na pomalost Fisií 820. Nevím jak 820, ale 620 tím rozhodně netrpí, rychlosti stahování nad 50 kbps nejsou vyjímkou, i když nápadně často se hodnota rychlosti stahování ustálí na 47 kbps (měřeno prográmkem Dial-up Network Monitor od Jona Grieva). Čas od času se potřebuje člověk připojit k internetu i mimo dosah elektrické sítě, pak Fisio 620 stáhne až do úplného vybití kolem 50 MB.

Ke GPRS ještě malá poznámka, telefon může být nastaven tak, aby byl ke GPRS připojen neustále, v tom případě na displeji svíti ikonka GPRS a start poštovního klienta v mobilu je o kapánek rychlejší. Další možností je připojovat se k GPRS jen tehdy, pokud si to vyžádá aplikace (e-mailový klient nebo wapový prohlížeč). V případě stálého spojení s GPRS by měla být větší spotřeba energie, ale na výdrži se to prakticky neprojeví. Ať už ale máte nastaven telefon tak či onak, po připojení k PC a opětovném odpojení bude telefon ke GPRS připojen trvale a chcete-li ho odpojit, je třeba znovu nastavit, aby se mobil ke GPRS připojoval jen v případě potřeby. To je jistě chybka, která by mohla stát uživatele Go nějakou tu korunku.

Zbývá dodat, že telefon přes originální kabel funguje i s programem APDS, takže spojení s PC by mělo být funkční i s kabelem od stejnojmenné firmy. V tom případě lze při koupi seriového kabelu stlačit cenu spojení s počítačem na necelou polovinu, ovšem praktické zkušenosti s tímto neoriginálním kabelem nemám.

Pro koho vlastně je?

Zbývá otázka, komu je vlastně Fisio 620 určen. I přes jisté problémy s USB kabelem (jejichž možné řešení seriovým kabelem bylo naznačeno výše) se jedná o jednu z nejlevnějších možností připojení ke GPRS. Zdá se, že by tento mobil měl být přímým konkurentem Siemensu M/MT50. Proti němu je vybaven rychlejším GPRS a vestavěným e-mailovým klientem, MT50 to vynahradí Javou, ve které lze kromě e-mailových klientů spustit i ICQ, a lepší prací se SMS. Na to "šestsetdvacítka"  kontruje daleko větší výdrží, designem i ovladáním.

Philips Fisio 620 je tedy třeba chápat jako levný a dobrý mobil, který hlavně znamená, že Philips to s výrobou mobilů myslí vážně. Příznivci této značky se jistě už těší na novinku v podobě modelu 530 (více v článku zde).

Témata článku: Philips, , Philips Fisio 620, Philips Fisio 820, Možné řešení, Třída, Net Monitor, Výhodná koupě, Str, Střízlivý design, Zkušenost, Rozepsaná textovka, Originální kabel, Phil, Vestavěný záznamník, F +