Philips Fisio 620: levná střední třída (zkušenosti)

Tento přístroj patří mezi ty levnější. Neztratil by se však ani v ruce manažera. Lákadlem je velká výdrž a podpora rychlých dat GPRS v konfiguraci 4 + 2, což jsme otestovali s tarifem Eurotel Data Nonstop.
Kapitoly článku

Mobilní telefony Philips u nás donedávna měly punc opravdových low-endů. Na podzim loňského roku se však na trhu objevily modely Fisio 620 a Fisio 820, jejichž ambicí bylo tuto pověru změnit. Těžko říct, zda se jim to povedlo, podle výsledků hlasování o Nejlepší mobil 2003 zřejmě značka Philips v podvědomí širší skupiny uživatelů stále nezabodovala, a to i přes to, že na trh se dostalo několik vylepšených modelů.

Hezká střední třída

Podívejme se teď blíže na nejnižší z nové řady mobilů - Fisio 620. Po uvedení na trh byl v recenzích zařazen do střední kategorie. Je otázkou, nakolik tomu pomohlo současné uvedení lepšího bratříčka Fisia 820, který má navíc barevný displej a Bluetooth. Skutečnost je ale taková, že ani v ruce manažera by žádnou ostudu neudělal, k čemuž přispívá střízlivý design a příjemně zaoblený tvar. Velikostí 104 × 46 × 20 mm a hmotností 85 g patří do kategorie "tak akorát" a funkcemi uspokojí i řadu náročnějších uživatelů.

Přední i zadní kryt telefonu je vyměnitelný, ale na českém trhu se žádné výměnné kryty pro 620 neprodávájí. Není to škoda, protože sundání krytu jde trochu ztuha a člověk má dojem, že když přidá trochu více síly, kryt jednoduše zlomí. A tak si musíme vystačit s příjemně pogumovaným krytem od výrobce. Notorickým měničům SIM karet tento telefon rozhodně nelze doporučit!

  
Jednoduchý, ale milý vzhled

  
Zadní kryt je jakoby pogumovaný

K telefonování využijeme slušný telefonní seznam - 300 kontaktů je dost, ke každému navíc můžeme přiřadit až 5 telefonních čísel a jednu e-mailovou adresu. Vyhledávání v seznamu je velmi pohodlné, funguje v něm totiž T9. Další předností Fisia 620 je skutečně dobrá výdrž, přes 300 hodin pohotovostní výdrže není žádnou fikcí, ale skutečností. Při telefonování zhruba platí relace, že 1 minuta hovoru odpovídá 1 hodině pohotovosti, však také výrobce udává hovorový čas 285 minut. Při telefonování se občas může hodit i hands-free nebo vestavěný záznamník hovoru, který je však omezen na 30 vteřin. Naopak nevyužitelnou funkcí je ekvalizér. Můžete u něj vybírat z 5 módů podle toho, v jak hlučném prostředí se při telefonování právě nacházíte. Vliv ekvalizéru je minimální.

  
Karta SIM se vtipně ukrývá pod baterií; podsvícení je optimální

SMS jsou slabinou

Psaní SMS je z pohledu mnoha uživatelů slabinou nejen tohoto Philipsu. Umí sice spojit dohromady až 10 SMS, ale při psaní neodpočítává znaky, takže na kolik SMS bude zpráva rozdělena, se dozvíte, až když se ji pokusíte odeslat. V případě, že je delší, se sice můžete vrátit a naslepo pár znaků umazat, ale o komfortu se mluvit nedá. Rovněž absence paměti na SMS může být citelná, mobil pracuje jen se SMS na SIM kartě. Fisio 620 si totiž pamatuje jen poslední napsanou SMS - posíláte-li tedy stejnou SMS více lidem, stačí ji napsat jen jednou. Ale i v tom je háček - oproti jiným telefonům totiž nejprve volíte adresáta a teprve až potom píšete zprávu, což je velmi nezvyklé (pokud vaším předchozím telefonem nebyl Philips). Philips vám to ale vynahradí, k textovce můžete dodat jeden z 50 různých smajlíků, bohužel je umí zobrazit zase jen mobily Philips. Můj telefon českou T9 nemá, jen anglickou, ale jde údajně o problém starších verzí, novější už jsou vybaveny i českou T9.

  
Hlavní menu --- Barevné varianty podsvícení --- Rotující menu

  
Rozepsaná textovka --- Obrázek --- WAP v akci

Telefon má několik standardních funkcí (budík, organizér, kalendář, kalkulačka, hra - rozbíjení zdi míčkem), o nichž lze pouze říci, že fungují tak, jak se od nich očekává. Totéž platí o ovládání hlasem, kterému nelze nic vytknout. Menu telefonu je typické pro Philips, tzv. karusel, tedy kolotoč - jednotlivé položky menu rotují na displeji a po poslední se zase objeví první. Každá položka je přitom doprovázena informativní ikonou. Ve spojení s joystickem se tedy po chvilce zvykání na nový telefon rychle dostanete tam, kam chcete.

  

  
Organizér je optimální a přehledný.

Vlastní menu sice v telefonu vytvořit nemůžete, ale numerickým klávesám 2 - 8 (jednička je vyhrazena pro volání do schránky) můžete přiřadit buď číslo nebo jednu z mnoha funkcí. Experimentování se 7 barevným podsvícením displeje brzy omrzí a na škále zelená až červená skončíte pravděpodobně někde uprostřed - na oranžové.

Témata článku: Philips, , Philips Fisio 620, Philips Fisio 820, Třída, Střízlivý design, Zkušenost, Rozepsaná textovka, Výhodná koupě, Phil, Net Monitor, Str, Možné řešení, Originální kabel, Vestavěný záznamník, F +