Philips Xenium 9@9j s rekordně dlouhou výdrží

Až osm hodin hovoru nebo měsíc v pohotovosti. Tak dlouho vydrží nový Philips za pomoci tužkové AAA baterie.

Poté, co se značka Philips se svou mobilní divizí odstěhovala z Evropy na Dálný východ, jsou její výrobky známy především ve východní Asii a v Rusku. Občas ale některý kousek pronikne i na starý kontinent a když už se tak stane, většinou jde o přístroj něčím zajímavý nebo dokonce unikátní. Stejně je tomu u modelu Philips Xenium 9@9j, který Philips ukázal nenápadně také na nedávném mobilním kongresu v Barceloně. Už z dob působení na našem trhu Philips, coby výrobce telefonů s nadprůměrnou výdrží baterie. Tato svízel většiny přístrojů ještě více zesílila s výrobou čím dál dokonalejších ale i energeticky náročnějších barevných displejů. Philips proto vytáhl svou dávnou zbraň a představuje telefon, který vydrží bez nabíjení na příjmu až měsíc.

Klepněte pro větší obrázek

Ke dlouhé výdrži si mobil klasické konstrukce a drobných rozměrů dopomáhá „dopingem“ u telefonů dosud neobvyklým – používá vedle vestavěného Li-Ion akumulátoru navíc záložní tužkovou AAA baterii. Z té je energie dodávána až poté, co je vnitřní baterie mobilu vybita. Ostatní parametry Xenia 9@9j už řadí telefon k lowendům. Dovoláte se s ním na čtyřech frekvencích GSM, datování je možné pouze přes GPRS. Aktivní TFT displej disponuje rozlišením 176 × 220 pixelů, zobrazí 262 tisíc barev. Z multimédií je na výběr 1,3Mpx fotoaparát, hudební audio/video přehrávač a FM rádio. Paměť telefonu nebyla specifikována, ale její očekávanou nevelkou hodnotu je možné rozšířit kartami microSD. Ke konektivitě poslouží USB 1.1 nebo stereo Bluetooth s A2DP.

Klepněte pro větší obrázek
Baterie se vkládá do spodní části přístroje, díky tomu má telefon bradu

Hlavní a jedinou předností Xenia 9@9j tak zůstává bezkonkurenční výdrž: telefon je schopen s novou tužkovou AAA baterií a plně dobitým vnitřním akumulátorem vydržet na příjmu celý měsíc, nepřetržitý hovor může teoreticky trvat až 8 hodin. Philips vypočítává, že AAA článek se na celkové výdrži podílí 25 procenty, což znamená, že použitý akumulátor je sám o sobě velmi výkonný. Pokud potřebujete jednoduchý záložní telefon, který nekapituluje v nejméně vhodný okažik pro nedostatek energie, mohl by si k vám nový Philips najít cestu. Do prodeje by se měl dostat v průběhu dubna.

Philips Xenium 9@9j ve zkratce:

  • sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz) / GPRS
  • displej: barevný TFT, 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev
  • paměť: vnitřní neznámá, rozšiřitelná kartami microSD
  • fotoaparát: 1,3 Mpx
  • multimédia: hudební audio/video přehrávač (MPEG4, 3GP, H.263, MP3, WMA), FM rádio
  • konektivita: USB 1.1, Stereo Bluetooth A2DP
  • baterie a výdrž: vestavěná Li-Ion, výměnná AAA, až 8 hodin hovoru, až měsíc pohotovosti
Diskuze (14) Další článek: První česká Wherigo hra: projděte se kolem Špilberku

Témata článku: Philips, , Použitý akumulátor, Rekord, Phil, Dálný východ, Doping, Hudební audio