Pilník už se nenosí, věznicím vládnou smartphony a Facebook

Všichni to známe ze stříbrného plátna – vězeň, obvykle výše postavený, nejlépe mafiánský boss, si nechává různými kanály (třeba obzvláště vypečeným bochníkem chleba) svůj pobyt za mřížemi zpříjemňovat různým druhem kontrabandu. Doba však pokročila a pilník, vděčný to nástroj fanatických útěkářů, nahrazují mobilní telefony.

Všichni máme jistě ještě v živé paměti tuzemský případ s nákupem rušiček mobilního signálu pro věznice, které příliš nerušily. V dnešním článku se ale podíváme dále, konkrétně do slunné Kalifornie, abychom si ukázali, že různé případy selhání dozorových služeb nejsou na pořadu dne jen u nás.

Nedávný případ hovoří o tom, že vězni v tamní věznici nejenom že mají takřka volný přístup k mobilním telefonům, oni dokonce vesele mění své statusy na Facebooku. Podle všech zpráv se také nejedná o jednotky případů. Takto vybavených vězňů bylo hned několik tisíc.

Klepněte pro větší obrázek

Že se jedná o velký problém a ne pouze o nevinnou kratochvíli potvrzuje Matthew Cate, tajemník odboru pro nápravu a rehabilitaci: „Přístup k sociálním sítím umožňuje vězňům sledovat jak ovlivňovat dění vně věznice, tak i pokračování v kriminálních aktivitách, které rozvíjeli na svobodě. V současné době jednáme přímo s představiteli Facebooku o možnostech, které povedou k zamezení přístupu těchto osob.“

Samozřejmě, ne všichni odsouzení používají kontrabandové telefony k tomuto účelu. Zbytek ale využívá sociální sítě k tomu, k čemu vlastně byly vytvořeny – k udržování kontaktu s rodinou, přáteli a známými. Negativní aspekt celé věci nicméně převažuje a tak doufejme, že se s podobnou situací nesetkáme i u nás. Byla by to další pomyslná trhlina do už tak pošramocené pověsti tuzemského vězeňství.

Diskuze (11) Další článek: Huawei Ideos X5: nenápadná síla [recenze]

Témata článku: , , , , SMA, Volný přístup, Nen, FAC, F +