Pilotní projekty 5G sítí v pěti českých městech pokračují. Inspirují se v Itálii

Pětice českých měst Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem, která loni zvítězila ve společné soutěži Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) „5G pro 5 měst“, pokračuje v realizacích pilotních projektů pro lepší život obyvatel s využitím 5G technologií. Zástupci měst a ministerstev se sešli na jednání ve Stříteži u Jihlavy, kde diskutovali pokroky, ale také úskalí ve svých projektech.

Uvedená města mají se státní podporou příležitost stát se prvními chytrými městy na území ČR. Nebudou to mít ale úplně jednoduché. Konkrétně proti 5G technologii se v uplynulých měsících rozhořela velká dezinformační kampaň, která má za cíl technologii diskreditovat a označuje ji za zdraví nebezpečnou. I z tohoto důvodu se někteří obyvatelé zmíněných měst staví k 5G inovacím negativně.

Každé z měst pracuje na svém vlastním 5G projektu a každé má trochu jiné priority. Pro Jeseník to je financování projektů, v Ústí nad Labem kladou důraz na spolupráci se start-upy. Pro Karlovy Vary je klíčová telemedicína, Bílina řeší kromě financování zejména bezpečnost a snižování kriminality. Města spolupracují nejen s ministerstvy, ale také operátory a v neposlední řadě i byznysovým sektorem. 5G má totiž přinést nové příležitost zejména firmám a podnikatelům. Inspiraci hledají zástupci českých samospráv i za hranicemi.

"Inspirací pro to, jak uchopit 5G u nás, jsme našli v italské L´Aquile. Podobně jako v Itálii je naším cílem vytvořit inovační ekosystém, kde úzce spolupracují samospráva, výzkumné organizace, telekomunikační a technologické firmy na aplikacích, které díky digitálním technologiím zlepšují kvalitu života občanů," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Dvě třetiny lidí zažily rozbití, utopení nebo krádež telefonu. Pojištění začíná už na 1,80 Kč za den

Témata článku: , , , , , Karlovy Vary, Itálie, Snižování, Ústí nad Labem, Jihlava, Petr Očko, Bílina, Meš, České město, Pro +, Jeseníky, Česká republika, Pilotní projekt