Pixel 6a je menší a levnější Pixel 6. Sahalo se jen na detaily, to nejdůležitější zůstává

  • Google představil levnější a nepatrně ořezaný Pixel 6a
  • Telefonu zůstal čipset Tensor, tj. vysoký výkon umělé inteligence
  • Sahalo se na foťáky, displej a kapacitu operační paměti

Google na konferenci I/O představil nový telefon Pixel 6a, levnější variantu Pixelu 6. Telefonu zůstal špičkový procesor Tensor, AMOLED se však zmenšil a zůstává na obnovovací frekvenci 60 Hz. Foťáky jsou na zádech pouze dva, operační paměť a baterie jsou menší. Ve všech ostatních ohledech je to však starý známý Pixel se všemi exkluzivními funkcemi.

Do kompaktního „áčka“ se dostal 6,1" AMOLED displej s poměrem stran 20:9. Maximální obnovovací frekvence je 60 Hz, displej by však měl být velmi dobře čitelný i na přímém slunci. Proti úhoně jej chrání odolné sklo Gorilla Glass 3. Při pohledu na tiskové fotky můžete nabýt dojmu, že se díváte na starší Pixel 6. Novinka totiž po svých starších sourozencích podědila základní designové vlastnosti. Hlavním poznávacím znakem bude i tentokrát vystouplý fotomodul na zadním krytu, jehož součástí jsou nově pouze dva fotoaparáty.

Klepněte pro větší obrázek
Pixel 6a poznáte zejména podle „dvojfoťáku“ na zádech

Hlavní 12,2Mpx snímač doplňuje 12Mpx širokáč, videa natočíte maximálně v rozlišení 4K s 60 fps. Záda jsou vystouplým pruhem opět rozdělena do dvou částí, které se budou barevně odlišovat. Rám telefonu je vyrobený z recyklovaného hliníku. Pod zadní skořápkou čeká nevyměnitelná 4 410mAh baterie, u které se počítá i s rychlodobíjením. Google u nového Pixelu udává výdrž „přes 24 hodin“, takže se nebude jednat o čistě jednodenní smartphone. Na těle telefonu najdeme dva mikrofony a také dva reproduktory, čtečka otisků prstů je zabudovaná přímo do displeje. 

Výpočetní výkon obstarává známý čipset Google Tensor, takže z pohledu surového výkonu nedošlo k žádným výrazným kompromisům. Na tento čipset navazuje koprocesor Titan M2, který se stará o bezpečnost na úrovni systému. Konektivitu zajišťuje Wi-Fi 6 a 6E, Bluetooth 5.2 či podpora 5G. Operační paměť typu LPDDR5 má kapacitu 6 GB, rychlé úložiště UFS 3.1 má kapacitu 128 GB, její část však ukousne systémová ROM s Androidem 12. A Google k ní přihodí pět let bezpečnostních aktualizací

Představovací video Pixelu 6a:

Pixel 6a se bude nabízet v černé, bílé a v zelené barevné variantě, a to od 21. července. Telefon bude stát 449 dolarů, což dělá v přepočtu 13 tisíc včetně daně. Do Česka se Pixel 6a zřejmě dostane s několikatýdenním zpožděním, protože Google k nám svá mobilní zařízení oficiální cestou nedováží. 

Diskuze (41) Další článek: Hisense ukázal e-ink smartphone. Je to zajímavý hybrid Kindlu, telefonu a hudebního přehrávače

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , Kapacita, Google Tensor, Telefon, Čipset, Displej, Česká republika, Foťák,