Pixel 7 Pro je nejlepší současný fotomobil. V žebříčku Dxomark těsně překonal i iPhone 14 Pro

Google to znovu dokázal. I když jeho smartphony působí navenek spíše nenápadně a vzhledem k jejich oficiálnímu prodeji pouze na několika světových trzích nebývá ani jejich premiéra kdovíjak pompézní, americká firma umí upoutat jinými vlastnostmi. Třeba vynikajícím fotoaparátem. Google Pixel 7 Pro je podle uznávaného testu Dxomark aktuálně nejlépe fotografujícím smartphonem. Předběhl dokonce i nedávno uvedený Apple iPhone 14 Pro.

Francouzský test Dxomark nedávno změnil metodiku na testování fotoaparátů ve smartphonech (ale i dalších komponent, jako je displej, baterie nebo audio). Zjednodušeně řečeno nejsou už prováděné testy tolik laboratorní a „vědecké“, ale více zohledňují praktické používání. Z této změny a následného upraveného bodování vytěžily nejvíc právě starší iPhony, které se v žebříčku posunuly o pár míst nahoru. Dosavadního krále fotomobilů Honor Magic4 Ultimate (model prodávaný pouze na čínském trhu) ale nedokázal překonat ani nový iPhone 14 Pro.

Klepněte pro větší obrázek

Srovnat skóre s Honorem na 147 bodů a podělit se tak o první příčku se povedlo až nyní uvedenému Pixelu 7 Pro. To je mimochodem po Pixelu 2 uvedenému před pěti lety druhý model od Googlu, který ovládl čelo žebříčku. Testeři chválí pěkné tóny barev pleti, přesnou expozici i široký dynamický rozsah na statických fotkách i videu, rychlé a přesné ostření, dobré detaily i pěkný kontrast včetně scén v protisvětle. Kladné body získala i stabilizace obrazu. Celkově podává telefon konzistentní výsledky ve všech kategoriích testů, a to z pohledu fotek i videa.

Sestavení fotoaparátu Google Pixel 7 Pro:

  • primární: 50 MP 1/1.31" sensor, 1.2μm pixely, 24mm f/1.85, OIS, PDAF, Laser-AF
  • širokoúhlý: 12 MP 1/2.86" sensor, 1.25μm pixely, 13.4mm f/2.2, PDAF
  • teleobjektiv: 48 MP 1/2.55" sensor, 1.4μm pixely, 116.2mm f/3.5, OIS, PDAF
  • video: 4K @ 30/60fps, 1080p @30/60fps (testováno na 4K/30fps)

Našly se samozřejmě i disciplíny, které Pixelu tak úplně nešly, ale šlo spíše o detaily. Ve scénách s vysokým kontrastem se v místech slabého osvětlení scény objevuje šum. Částečnou ztrátu detailů a šum zaznamenaly zazoomované fotky na detail (například při focení portrétů). Video v interiéru občas chytalo nepřesný barevný nádech.

Ve srovnání s loňským Pixelem 6 Pro jsou podle Dxomarku zlepšení „sedmičky“ patrná v mnoha oblastech, včetně zoomu a videa, a to díky aktualizovaným softwarovým algoritmům a lépe optimalizovanému vyladění fotoaparátu. Ten nyní přichází například s fúzním algoritmem (něco podobného – Deep Fusion – umí i „pročkové“ iPhony), který zlepšuje vykreslování textur při použití teleobjektivu. Algoritmus využívá obrazové informace z primárního fotoaparátu i teleobjektivu a skládá je dohromady, aby zvětšil kvalitu obrazu zoomovaných fotek.

Diskuze (22) Další článek: Recenze odolného mobilu CAT S53. Pořádný tank s 5G, bezdrátovým nabíjením a čistým systémem

Témata článku: Google, , , , , Google Pixel 7 Pro, F +, Test, Laser-AF, Fotka, PDAF, Detail