Pixely dostávají velkou aktualizaci s haldou novinek a ochutnávkou designu Material You

Google tento týden vypustil aktualizaci Androidu pro své telefony Pixel. Protože se jedná o čtvrtletní update, mohou se majitelé těšit kromě bezpečnostních záplat také na pořádný nášup nových funkcí a vylepšení.

Aktualizace je určena pro Pixel 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL, 4a, 4a 5G a Pixel 5. Pokud vlastníte některý z uvedených modelů, a ještě jste update nedostali, pak by mělo stačit přejít do Nastavení-Systém-Upřesnit-Aktualizace systému-Zkontrolovat aktualizace.

Velká červnová aktualizace

Jednou z největších novinek je funkce Astrolapse, která přináší do aplikace Fotoaparát nový režim. Jak se dá odvodit z názvu, jedná se v podstatě o možnost pořízení krátkého filmu, zobrazujícího pohyb hvězd a vesmírných objektů po noční obloze. Aby tato funkce fungovala co nejlépe, musí být telefon v naprostém klidu a na místě s nízkou úrovní světelného znečištění.

Čím delší dobu sběru snímků nastavíte, tím větší pohyb po obloze uvidíte. Tato funkce je omezená pouze na telefony Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G a Pixel 5 – uživatelé zařízení Pixel 3 a Pixel 3a mají bohužel smůlu.

Také další novinka se týká fotografií – jmenuje se Uzamčená složka a první zmínka o ní padla v rámci vývojářské konference Google I/O. Pointa je v tomto případě jasná: umožňuje ukládat fotografie a videa ve složce, do které se lze dostat výhradně po zadání přístupového kódu. Do uzamčené složky můžete přesunout již existující fotografie, případně lze do ní uložit aktuálně pořizovanou fotku, jak je vidět na následujícím videu.

Další novinky v poslední aktualizaci

Další novinky v červnové aktualizaci si představíme v bodech:

  • Tapety pro měsíc hrdosti: v rámci tohoto balíčku jsou k dispozici tři nové tapety s tématikou měsíce hrdosti, které vytvořil Ashton Attz. Součástí jsou také nové vyzváněcí tóny a zvuky oznámení.
  • Detekce autonehody: po USA, Velké Británii a Austrálii je k dispozici funkce detekce autonehody v dalších zemích. Konkrétně se jedná o Španělsko, Irsko a Singapur. Pokud telefon zjistí, že jste mohli mít nehodu, zeptá se, zda jste v pořádku. Jestliže upozornění nepotvrdíte, může automaticky zavolat pomoc.
  • Upozornění pro chodce: pokud při používání telefonu jdete, zobrazí se upozornění, že byste se v zájmu bezpečnosti měli dívat před sebe. Tato funkce se nazývá Heads Up a je součástí sady Digital Wellbeing.
  • Asistent telefonních hovorů: pokud telefon zvoní, ale je mimo váš dosah, můžete nyní říct „Hey Google, answer call“ nebo „OK Google, reject call.“ Tato funkce bohužel nebude k dispozici na telefonech Pixel 3 a Pixel 3a.
  • Lepší schránka klávesnice Gboard: pokud kopírujete textové informace, obsahující například telefonní čísla, e-mailové adresy, adresy URL atd., Gboard je automaticky rozebere a zobrazí jako možnosti vložení. To by mělo usnadnit sdílení informací v rámci aplikací pro zasílání zpráv.
  • Call Screen: po Spojených státech a Kanadě mohou nově uživatelé Pixelů v Japonsku využívat funkci Call Screen, při které Asistent Google prověřuje příchozí hovory a pomáhá tak eliminovat nevyžádaná volání.
  • Dialekty v Záznamníku: v aplikaci Záznamník bude brzy možné používat více dialektů angličtiny, včetně singapurské, australské, irské a britské. Tato funkce bude zavedena do konce července.
Diskuze (9) Další článek: Jsou chytré mobily hloupé? Za jejich nízkou výdrž může systém i samotní výrobci

Témata článku: , , , , , , , , , , , Velká Británie, DOS, Singapur, Halda, Španělsko, Ochutnávka, Novinka, Heads UP, Telefon, Wallpapers, Irsko, Pixel Feature Drop, Material, Digital Wellbeing,