Platební služby Mobito vyzkoušelo už více než 10 tisíc lidí

V polovině září byl v Česku spuštěn mobilní platební systém Mobito. Ten narozdíl od pilotního projektu bezkontaktních plateb O2, Samsungu, Visa a Komerční banky nevyžaduje telefony vybavené technologií NFC. Pořízení nového telefonu s NFC může být překážkou rychlejšímu masovému rozšíření mobilních plateb. Systém Mobito společnosti Mopet ale podporuje většinu současných telefonů a možná i proto se firma po pouhých šesti týdnech od spuštění služby může pochlubit 11 tisíci uživateli.

Mobito funguje jako virtuální mobilní peněženka, do které si předem uživatel pošle ze svého bankovního účtu peníze. Pokud má účet u některé z partnerských bank (GE Money Bank, Česká spořitelna, UniCredit Bank nebo Raiffeisenbank), může platit Mobitem přímo ze svého bankovního účtu, který je se službou propojen. Platby Mobitem probíhají v reálném čase a za převedení peněz se neplatí žádný poplatek.

Mobito umožňuje převádět peníze, platit na internetu a v kamenných obchodech a dobíjet si kredit, bez toho aniž by bylo nutné si pořizovat telefon s NFC. Stačí si na internetu, přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci zaregistrovat své telefonní číslo, případně si vytvořit alternativní číslo pouze pro potřeby Mobita, a začít platit. Tvůrci chtějí během prvního roku existence služby k mobilním platbám přilákat 150 tisíc zákazníků.

Diskuze (15) Další článek: Kam v poledne na meníčko? Nyní pomůže i Windows Phone

Témata článku: , Platební služby, PLA, Plát, Lid, MOBI, Současný telefon, Mobito, Mobilní peněženka, Vice, Rok existence, Tis, První rok, Tisíc