Po dlouhé době můžete jailbreakovat iPhone. Znáte výhody a rizika?

iOS 12.4 obsahuje chybu, kterou předchozí iOS 12.3 opravoval. Hackeři toho využili a vytvořili nový jailbreak pro všechny iPhony, které mají tento nejnovější iOS nainstalovaný. I když si rozšíříte možnosti telefonu, dejte pozor na zabezpečení.

V dobách prvních iPhonů měl jailbreak své opodstatnění. Chyběly aplikace i možnosti systému, které Android obsahoval (změna vzhledu, instalování utilit, nastavení vlastního vyzvánění atd.), a tak uživatelé hojně systém odemykali tímto neoprávněným způsobem. S jailbreakem se uživatelé dostali do alternativních obchodů, jako byla Cydia, mohli používat instalátory, jako Installer či Icy. Ty umožnily instalovat neoficiální obsah, zejména aplikace.

U prvního iPhonu totiž ani nebyla možnost doinstalovat jakýkoli oficiální obsah, protože App Store ještě neexistoval. Ten přišel až s iPhonem 3G. Jailbreak ale, vzhledem k tomu, že dá uživateli přístup do souborového manažeru, umožní i mazání a úpravu systémových souborů. Pro normálního smrtelníka se může jednat o zbytečnou záležitost, programátoři si však mohli tímto krokem velice umně rozšířit možnosti telefonu. Jailbreak má výhodu i v tom, že umožňuje softwarové odemknutí iPhonu zakoupeného v zahraničí pro použití s jakýmkoli operátorem.

Samozřejmě se s takovým zásahem pojí i nevýhody. Ta zcela zřejmá je neuznání reklamace v případě nějaké závady iPhonu. Velkou otázkou je zabezpečení takového zařízení proti softwarovému napadení, protože jailbreaknutý telefon je náchylný na různý malware. Ostatně před kybernetickými útoky a riziku krádeže dat varují i vývojáři nového jailbreaku. Hacknutím iPhonu však neporušujete žádný zákon, protože na začátku roku 2011 byl jailbreak soudem uznán jako legální.

Chcete-li si váš iPhone s iOS 12.4 odemknout, můžete tak učinit zde. Nesmíte si však před tím systém aktualizovat na nově vydaný iOS 12.4.1, kterým Apple díru pro jailbreak záplatuje. Hackerům odemčení systému iOS trvá stále déle, zejména díky jeho odladění a zabezpečení. Např. iPhone X se podařilo prolomit až po třech měsících od jeho uvedení do prodeje. S přibývajícím počtem aplikací a možnostmi samotného systému však i tlak veřejnosti na možnost podobného „odemčení“ iPhonů postupně upadá.

Diskuze (56) Další článek: Nové hodinky od Xiaomi sbírají rekordy. Až 46 dní v akci a 3 dny se zapnutou GPS

Témata článku: , , , , , , , , , Odemčení, Aplikace, Riziko, Cydia, #install, Outside, App Store, Telefon, Uživatelé,