Po mobilech jsou na řadě počítače. První ohýbačka na trhu bude Lenovo ThinkPad X1 Fold

Už začátkem léta ukázalo Lenovo svůj notebook s ohebným displejem. Teď na CES dostává jméno, konkrétní specifikace a cenu – podobně jako u ohebných mobilů, nebude nízká… Překvapení? To rozhodně ne, vždyť Lenovo bylo jednou z prvních firem, která ohebnými prototypy chlubila už v létě 2016 a jeho dceřiná značka Motorola na podzim představila nádherný ohebný smartphone Razr.

Lenovo ThinkPad X1 Fold má 13,3" Flexible OLED panel s poměrem stran 4:3 a rozlišením 2048 × 1536 pixelů. Rozložený měří 300 × 236 × 8 mm, po složení se smrskne na 158 × 236 mm, ale tloušťka s vloženou klávesnicí a dodávaným krytem už se blíží třem centimetrům. To vše s udávanou hmotností o jediný gram pod 1 kg.

Ovládat jej můžete výhradně prsty přes dotykovou vrstvu, ale pomoct si můžete perem Active Pen, nebo klávesnicí Lenovo Fold Mini Keyboard. Ta se magneticky uchytí na spodní polovinu displeje a k systému připojí přes Bluetooth. Výhodou je lepší pocit z psaní na skutečných klávesách s „notebookovým“ zdvihem, nevýhodou je, že výsledný notebook už je docela malý a rozložení kláves značně nestandardní.

První ohebný počítač je trochu nuda

Design je překvapivě fádní, nenápadný a tmavý, rámečky kolem displeje jsou na dnešní poměry silné a zařízení je relativně mohutné – ale je nutné zdůraznit, že tohle je především notebook a pracovní nástroj. Displej se zavírá dovnitř a poloviny u sebe drží díky vestavěným magnetům, teprve když dovnitř vložíte zmíněnou klávesnici, plochy na sebe dolehnou a celek je relativně pevný a kompaktní. Ohyb displeje je viditelný do té míry, že když jej hledáte, tak jej najdete, ale po rozsvícení displeje a při běžné práci jej prakticky nevnímáte – to je stejné jako u ohebných telefonů.

Trendy následuje i konektivita. Kromě portů USB-C, rychlých standardů Wi-Fi a Bluetooth 5 je zde také slot na SIM kartu – počítá se nejen s podporou LTE, ale i 5G sítí. Uvnitř tepe úsporný a pasivně chlazený procesor Intel Core v různých specifikacích podle verze a integrovaná grafika Intel UHD 11th gen. Kamerka nad displejem má 5 MPx, operační paměť 8 GB RAM a SSD může mít kapacitu až 1 TB. Baterie má vystačit na až 11 hodin provozu, ale tady pochopitelně velmi záleží na tom, jaké úkoly na Fold X1 navalíte.

...ale levné to nebude

Do prodeje se má ThinkPad X1 Fold dostat někdy v polovině roku. Není jasné, zda už bude mít Microsoft připravenou speciální verzi Windows 10X pro dvoudisplejová zařízení, ale v záloze jsou standardní Win 10 Pro. Ceny budou začínat na 2 499 dolarech, což je cca 70 tisíc korun.

Připlácet se bude za výkonnější procesor, větší disk a ve druhé polovině roku má přijít i 5G verze, se kterou bychom se měli bez problémů dostat přes 100 tisíc korun.

Diskuze (6) Další článek: Příští Xperia bude designově podobná jako ty předchozí, uvidíme ji ale až v Barceloně

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , , Celek, Ohebná Motorola Razr, Intel Core, Mobil, Počítač, F +, Notebook, MOBI, Lenovo ThinkPad, Displej, SSD, Active PEN,