Po roamingu zlevní i mezinárodní volání. Minuta do EU bude stát maximálně 6 Kč

  • Volat z ČR do zahraničí je pro nás Čechy extrémně drahý špás
  • Volat po EU z roamingu přitom nestojí víc, než platíme doma
  • Po letech tak alespoň částečně padne tzv. roamingový paradox

Volání do zahraničí a roaming není to stejné. Zjednodušeně: do zahraničí voláte z ČR s českou SIM, roaming je, když s českým číslem voláte v zahraničí (v síti zahraničního operátora). Roaming už je v EU od loňska „zrušený“, příští rok začne Unie regulovat i ceny za volání do zahraničí.

Novinku oznámila europoslankyně Dita Charanzová:

O záměru regulovat i ceny za mezinárodní volání jsme psali před rokem. Evropské komisi se nelíbil nepoměr mezi cenami v roamingu a cenami za volání do zahraničí:

Dle europoslankyně Dity Charanzové bude strop 6 Kč/min (vč. DPH), SMSka nebude stát víc jak dvě koruny. U tuzemských operátorů tak půjde o výrazné snížení cen, jelikož ti si účtují zhruba dvoj až trojnásobek (dle operátora). Ovšem pozor, jde opět jen o euroregulaci, tedy o pokles cen při volání v rámci členských zemí EU.

Máte-li příbuzné ve Švýcarsku, na Ukrajině nebo třeba v Kanadě, nebude se vás změna týkat. Tak či onak zmizí alespoň tzv. roamingový paradox, což je situace, kdy z ČR s českou SIM voláme třeba do Polska za extrémní ceny a přitom z Rakouska do Polska za ceny domácí...

Diskuze (18) Další článek: watchOS 5 udělá z Apple Watch vysílačku a ještě lepší sporttester

Témata článku: , , , , , , , , , Unie, Ukrajina, Příští rok, Zahraniční operátor, Výrazné snížení, Maximum, Tuzemský operátor, Smska, Rakousko, Švýcarsko, Drahý špás, Dita Charanzová, Cena, Členská země, Paradox, Zahraničí