Po skejtu koloběžka. Archos uvedl městské vozítko s Androidem

Francouzská společnost Archos na uplynulém veletrhu MWC v Barceloně uvedla vedle tří levných smartphonů také další typ chytré elektroniky pro osobní dopravu – koloběžky Archos Citee, Citee ConnectCitee Power. Po skateboardu, dětské koloběžce a hoverboardu z veletrhu IFA 2017 v Berlíně jde o další přírůstek do portfolia osobních městských přibližovadel. Koloběžky by se měly prodávat během druhého čtvrtletí také v Česku za ceny začínající na 10 tisíc korun.

Nejpokročilejší varianta elektrické koloběžky Citee Connect obsahuje řídicí panel, který připomíná smartphone s pětipalcovým displejem. Na veletrhu bohužel byla místo panelu pouze maketa. Finální produkt má ale obsahovat pětipalcový displej, čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, 8 GB vnitřní paměti a konektivitu do 3G sítě. Rozhraní bude zobrazovat základní údaje – ujetou vzdálenost, polohu, rychlost a stav baterie koloběžky.

Loni Archos představil elektrický skateboard:

Co se týká samotného dopravního prostředku, koloběžka obsahuje ergonomicky dobře tvarované rukojeti, 8,5palcová kolečka a kotoučovou brzdu. Motor má výkon 250 wattů a 36V baterie má umožnit dojezd okolo 25 kilometrů. Funguje zde systém rekuperace energie, díky které se akumulátor při brzdění zpětně dobíjí. Jinak se koloběžka pro nabití parkuje do dokovací stanice.

Další dva modely koloběžek už jsou jednodušší a neobsahují mobilní konektivitu. Citee je lehká 12kg koloběžka s hliníkové slitiny, Citee Power je zase robustnější, se dvěma rychlostmi (max. 25 km/h) a umožňuje i jízdu v kopcovitém terénu. Stav baterie ukazuje LED displej. Archos zdůrazňuje, že koloběžky jsou navrhovány i vyráběny ve Francii. Nižší modely budou v prodeji od dubna za cenu cca 10 tisíc korun, připojená koloběžka Citee Connect přijde na trh v létě za zhruba 12 500 Kč.

Váš názor Další článek: HTC pokořilo vlastní rekord. V únoru se jeho příjmy propadly na 13leté minimum

Témata článku: Archos, , , , , , , , , , Pětipalcový displej, Česká republika, Nízký model, Arc, Dokovací stanice, Základní údaj, Levný smartphone, Hliníková slitina, Čtyřjádrový procesor, Chytrá elektronika, Ujetá vzdálenost, Meš, Koloběžka, Francouzská společnost, Mobilní konektivita,