Pocket PC: Užitečné doplňky pro Internet Explorer

Chybí vám v Pocket Internet Exploreru některé důležité funkce jako ukládání stránek či otevření více oken současně? V dnešním článku si ukážeme několik způsobů, jak nabýt těchto i mnoha jiných funkcí.

Pocket Internet Explorer je bezesporu jedním z nejlepších internetových prohlížečů pro kapesní počítače. Je relativně rychlý a problémy mu způsobí jen minimum internetových stránek, zejména ty, které obsahující Java-script či programy v Javě a stránky stavěné v Flashi. Tyto nedostatky mu můžeme opomenout, Internet Explorer však nenabízí ani základní funkce jako:

  • Aktivace vyhlazování písma Clear Type.
  • Nelze otevřít současně více oken – tzn. můžete prohlížet v jednom okamžiku jen jednu stránku.
  • Odepřen je nám i fullscreen mód.
  • Nemožnost uložení internetové stránky pro pozdější čtení v offline režimu.
  • Internet Explorer nepodporuje stahování kanálů.
  • Neumí zobrazit zdrojový kód stránky.
  • Chybí převrácení obrazu do landscape módu (na široko).

Jednoduché řešení posledních dvou problémů, přiznám se, neznám. Zdrojový kód stránky jde získat oklikou, a to tak, že danou stránku uložíte (což po přečtení článku nebude problém) a získaný .htm soubor otevřete v Pocket Wordu. Pokud znáte kvalitní program, který bez problému zobrazí IE na šířku, poraďte mně i čtenářům v diskusním fóru.

Se samotným Internet Explorerem samozřejmě nepohneme, musíme si tedy vypomoci s programy třetích stran. Těch na internetu sice není mnoho, to málo je však kvalitní. Vezměme si jednotlivé problémy popořadě od těch nejjednodušších.

Jak zapnout vyhlazování písma Clear Type.

Vyhlazení písma pomocí technologie Clear Type můžeme zapnout několika způsoby, resp. Pomocí několika velmi jednoduchých freewareových utilit, a to:

CEBware CTTool hledejte na stránkách www.cebware.de.

PocketTweak si stáhněte z adresy tillanosoft.com.

Clear Type Applet si můžete zdarma stáhnout ze stránek www.cnetx.com.

Prvně jmenovaný slouží k aktivaci Clear Type písma čistě v Internet Exploreru, stejně jako program Pocket Tweak. Ten však nabízí i další (skrytá) nastavení a „tunning“ systému. Posletní – Clear Type Applet aktivuje vyhlazování písma v celém prostředí operačního systému.

Otevíráme více oken současně

Neschopnost Internet Exploreru otevřít víc oken současně je velkým, nikoli však nepřekonatelným deficitem. Například při datových přenosech HSCSD je vhodné užívat dvě okna – pročítáte jednu stránku zatímco se načítá druhá. Surfovat po dvou stránkách nám umožní dva programy:

Blaster Browser – zkušební verzi naleznete na www.ftpcorner.com/ za cenu 9,95 dolarů.

Blaster Browser není doplňkovou utilitou, ale plnohodnotným internetovým prohlížečem. Umožňuje současně otevřít až deset internetových oken. Program na mne však příliš nezapůsobil. Očividně má problém se zobrazováním rámců, není ani rychlejší a efektivně nefunguje (stejně jako u IE) „scvrknutí“ stránky.

MultiIE – patnáctidenní zkušební verzi si můžete stáhnout z adresy www.southwaycorp.net, program stojí 14,95 dolarů.

MultiIE je doplňkem Internet Exploreru a přidává mu důležité funkce včetně otevření více oken. Nutno podotknout a pochválit, že více otevřených oken nijak rapidně nesnižuje rychlost práce s kapesním počítačem. Mimoto umí MutliIE přiřadit hardwarová tlačítka a zapnout vyhlazení písma Clear Type. Program vyřeší i naše další dva problémy.

Fullscreen mód

Na čtení stránek ve fullscreen módu si opět můžeme zavolat program MultiIE. Při použití zmizne horní i spodní systémový pruh a zbude jen úzká lišta pro opětovné zobrazení pruhů.

Uložení stránky

A do třetice MultiIE. Uložení aktuální stránky mu nedělá nejmenší problémy. K uloženým stránkám se můžete vrátit po odpojení a v klidu vstřebat obsah.

Synchronizace kanálů

Na synchronizaci kanálů máme sice AvantGo, ne každému však může upravená verze vyhovovat a ne každý provozovatel upravené stránky nabízí. Se snadnou synchronizací nám pomohou dva programy.

Whack Force 1.0 - stojí 35 dolarů a časově omezenou verzi si můžete stáhnout ze stránek výrobce (www.ruksun.com).

Whack Force je relativně jednoduchý program určený pro kapesní počítač. V programu zadáte adresu, zvolíte hloubku stahování a po připojení k internetu, ať už pomocí mobilních datových přenosů či pomocí pevného připojení, stránku stáhnete.

WebCopier for Pocket PC 1.1a – si můžete stáhnout z adresy www.maximumsoft.com, k volnému užití je 30-ti denní verze. Program stojí 29,95 dolarů.

WebCopier není jen a pouze program pro kapesní počítač. Jeho hlavní součástí je klient na PC, který pomocí pevného připojení k internetu stáhne obsah vybraného serveru. Tuto off-line verzi pak zkonvertujete a zkopírujete do PDA, kde jej opět pomocí WebCopieru otevřete. Program fungoval bez ztráty kytičky.

Surfujeme pohodlně!

Z dnešního drobného přehledu bych na závěr vyzdvihnul program MultiIE, který nabízí opravdu příjemná a užitečná vylepšení základních funkcí a cena 14,95 dolarů není nijak přehnaná. Jestliže znáte další tipy pro vylepšení funkcí Internet Exploreru, poraďte nám v diskusním fóru.

Diskuze (5) Další článek: Megarecenze Nokie 7210: Fin čeká grandiózní úspěch

Témata článku: , , , , Internet Explorer, Pro +, Doplňky, Pocket, Pocket PC