Podepsáno. Evropský roaming padne v červnu 2017

Média teď budou plná konce roamingu v EU. My jsme ale opatrnější, o FUP se mluví už teď a prováděcí předpisy ještě nejsou hotové.

Ministři průmyslu 28 zemí EU se ve čtvrtek v Lucemburku domluvili na zrušení roamingových poplatků za mezinárodní volání. Kýžené datum je 15. června 2017. Do té doby ještě jednou dojde ke zlevnění roamingu, a to od 30. dubna 2016.

Zdela zadarmo ani evropské kuře nehrabe

Roaming měl v EU skončit už v prosinci letošního roku. Návrh procházel schvalovacím procesem, ale přišly volby, vyměnili se lidé i zájmy a proces se zastavil. Pak se dlouho mluvilo o kompromisu a ani teď to nevypadá na absolutní zrušení roamingových poplatků. Problematika roamingu a jednotného evropského telekomunikačního trhu je natolik komplikovaná, že to vlastě ani není možné.

Klepněte pro větší obrázek
Evropská SIM? Nic takového nečekejte. Lokální operátoři si budou hlídat svůj byznys a lokální vlády jim v tom pomůžou.

Dokumenty související se čtvrtečním rozhodnutím mají více než 60 stran nepřehledného úředního jazyka a teprve čekají na naše podrobné prozkoumání, ale zmínky o „fair use policy“ se dají dohledat velmi snadno. Budou stanovené limity, do kterých budeme v zahraničí volat/psát/datovat bez příplatku, ale po jejich překročení cena služeb stoupne. I tuto příplatkovou zónu bude EU regulovat, aby nedocházelo k účtování šokujících částek, jako se to stávalo v minulosti.

O 95 % levněji než před začátkem regulace

Podobné je to i se zlevňováním roamingu, které přijde s příštím jarem. Konkrétní ceny zatím nejsou známé, návrh je stanovuje ve vztahu k velkoobchodním cenám služeb, ceny pro koncového zákazníka by měly zaznít do konce tohoto roku, až bude jasno o prováděcích předpisech.

Aktualizováno: Ceny jsou v dokumentu uvedené jako domácí cena plus maximálně 0,05 eura (1,65 Kč) pro minutu (ochozího) hovoru a 1 MB dat. K textové zprávě se má přirážet maximálně 0,02 eura, tedy asi 66 haléřů.

Návrh ještě musí schválit Evropský Parlament, stát by se tak mělo ještě v říjnu. V platnost vejde tři dny poté, co vyjde v Úředním věstníku Evropské unie, k tomu by mělo dojít v listopadu.

Zdroj: European Council

Diskuze (17) Další článek: Samsung spustil novou verzi svého oficiálního e-shopu

Témata článku: , , , Ochoz, Schvalovací proces, Pad, Evropský roaming, Červ, Evropský parlament, Fair Use Policy, Domácí cena, Problematika, Mezinárodní volání, Úřední jazyk