Podívejte se, jak by mohly vypadat Lumie s klávesnicí

Nokia vyškrtla platformu MeeGo ze svého portfolia a majitelé jediného komerčního modelu N9 po nedávné aktualizaci PR1.3 už na mnoho updatů nejspíš spoléhat nemohou. Podívejme se ale, jak by mohlo portfolio Nokie vypadat, nebýt "velkého okenního třesku" v únoru loňského roku. To Nokia oznámila spolupráci s Microsoftem a započala zcela novou cestu sázející vše na jedinou platformu Windows Phone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia s kódovým názvem Lauta měla být komerční verzí vývojářské N950 (foto: MyNokiaBlog.com)

V mezidobí samozřejmě ještě běžely všechny vývojové procesy naplno a připravoval se i model, který by existující Nokii N9 přidal mechanickou klávesnici. Podobný koncept již znali vývojáři, jejich Nokia N950 ale nebyla nikdy zamýšlena pro komerční využití. Do prodeje se měla dostat až Nokia Lauta (RM-742), QWERTY varianta polykarbonátové N9 s bočně výsuvnou čtyřřádkovou klávesnicí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také nástupkyně N9 měla být vyráběna v barvách černá, tyrkysová a magenta (foto: MyNokiaBlog.com)

Na trhu se Lauta měla objevit v posledním čtvrtletí loňského roku. Zastavil ji ale vstup Lumií 800 a 710 a s tím spojená celková změna strategie firmy. Když pomineme odříznutí nadějné platformy MeeGo, mohla Nokia využít alespoň designu Lauty pro některý model Lumie s QWERTY. Nejen podle našeho zjištění je mezi uživateli o smartphony s QWERTY stále značný zájem. Ani letos, o rok později, však žádný vrcholný top model s klávesnicí ukázán nebyl, a tak nejspíš šasi Nokie Lauta můžeme navždy zavřít do šuplíku nerealizovaných finských projektů.

Diskuze (30) Další článek: Kellnerova PPF chce být čtvrtý český operátor

Témata článku: Nokia, Změna strategie, Jak