Podívejte se, kolik jste u Applu utratili za aplikace a nákupy v aplikacích

Chcete vědět, kolik jste Applu zaplatili za aplikace, hry, nákupy v aplikacích, hudbu a další obsah?

Opravdu to chcete vědět? Z vlastní zkušenosti víme, že pohled na součet může být dosti znepokojivý a důsledné varování je proto na místě. Ale jestli opravdu chcete, tady je návod.

Požádejte Apple o data

Apple částku zaplacenou za aplikace nikde neukazuje, můžete ale požádat, aby vám poskytl data, která si k vašemu účtu uložil. Najdete v nich také tuto útratu.

Na stránce privacy.apple.com vyberte možnost Získejte kopii svých dat. Zajímá nás zde konkrétně oblast Aktivita v App Storu, iTunes Storu, iBooks Storu a Apple Music, ale můžete vybrat klidně všechny položky.

Počkejte, až od Applu dostanete zprávu, že vaše data jsou připravena ke stažení. V našem případě to u kompletního balíku trvalo čtyři dny. Na odkazu, který vám Apple pošle, si stáhněte položku App Store, iTunes Store, iBooks Store, Apple Music.

Klepněte pro větší obrázek 
Zajímá vás první položka s daty z obchodů

Stažený ZIP rozbalte a ve struktuře složek se dostaňte až k souboru:

  • App_Store_iTunes_Store_iBooks_Store_Apple_Music >
  • Stores Activity >
  • Account and Transaction History >
  • Store Transaction History.csv

Počítejte

Analýza útraty není složitá. Trochu ji jen komplikuje změna měny z eur na české koruny od poloviny roku 2017. Jeden z bloků budete muset přepočítat.

Pro otevření souboru v Excelu budete muset asi změnit příponu na TXT a nastavit import (kódování Unicode UTF-8, oddělovač čárka). CSV není připraveno pro přímé otevření.

Bude vás zajímat sloupec Invoice Item Total. Pozor, nespleťte to se sloupcem Invoice Total Amount. Ten ukazuje součet na faktuře, kde může být víc položek najednou.

Vytvořte filtr nebo kontingenční tabulku podle sloupce Content Type. Aplikace pro iOS jsou popsané jako iOS and tvOS Apps, zajímat vás budou také In-App PurchasesIn-App Subscriptions.

Nebo si nechte spočítat

Aby to bylo ještě jednodušší, připravili jsme tabulku na Google disku, která potřebné úpravy a výpočty udělá za vás. Stačí, když si vytvoříte její kopii na svém Google disku, nakopírujete do ní svoje data od Applu a rozkopírujete vzorce. Přečtěte si návod na prvním listu.

Tak jakou máte průměrnou útratu za rok? 

Jak by se dalo totéž zjistit u Androidu?

Diskuze (6) Další článek: Follow JC Go!: místo pokémonů hledáte světce. Mobilní hru posvětil sám papež

Témata článku: , , , , , , , Unicode UTF, Položka, Součet, ITunes Store, První list, Google Disk, Euro, Purchases, Excel, CSV, Aplikace, Sloupec, Kompletní balík, Content typ, Měna, Kontingenční tabulka, Váš účet, Stažený zip,