Podle ČVUT má nejrychlejší 5G síť O2. Vyšších rychlostí dosahuje operátor hlavně díky pásmu 3,7 GHz

Na jaře letošního roku provedlo České vysoké učení technické (ČVUT) měření rychlosti v 5G sítích českých operátorů. Výsledky přinesly vítězství O2, které má proti zbylým dvěma operátorům na některých místech až dvojnásobnou rychlost sítě. O2 těží z použití frekvence 3,7 GHz, kde může nabídnout širší 40MHz pásmo. Zbylí dva operátoři v době měření ČVUT ještě frekvence v pásmu 3,5 až 3,7 GHz komerčně nevyužívali.

Klepněte pro větší obrázek

"Nejvyšší rychlost stahování byla naměřena pomocí aplikace nPerf, kde O2 dosáhlo 704 Mbit/s, velmi podobně pak dopadlo měření pomocí Speedtest, kde O2 dosáhlo 636 Mbit/s. Maximální naměřené rychlosti v síti O2 jsou tak zhruba dvojnásobné oproti ostatním operátorům. Je zřejmé, že vysoké rychlosti O2 dosahuje především díky využití frekvence 3,7 GHz a tím pádem dostatečné šíři kanálu 40 MHz, " říká Vladimír Dáňa z Centra kybernetické odolnosti ČVUT.

Výrazně vyšší rychlosti na 3,7GHz frekvenci se potom projevily i ve zprůměrovaných výsledcích pro celé území (vysílače na 3,7 GHz nejsou dostupné celoplošně). V průměru z realizovaných měření ČVUT dosahuje O2 střední rychlosti pro stahování dat (download) 217 Mbit/s, konkurence pak v blíže nespecifikovaném pořadí 117 Mbit/s a 87 Mbit/s.

Výměna techniky na vysílačích skončí 2024

O2 kvalitu svojí sítě, kterou pro něj jeho sesterská společnost CETIN staví už výhradně s využitím komponent pro radiovou část sítě i samotné jádro od švédské společnosti Ericsson, opírá také o měření v nástroji NetMetr od správce domén CZ.NIC. Jeho činnost byla letos ukončena, nahradil jej nástroj Českého telekomunikačního úřadu NetTest. Výsledky jsou na webu ale stále aktualizovány.

Klepněte pro větší obrázek

Také na Netmetru vyšlo O2 v období do 15. července 2022 jako operátor s nejrychlejší 5G sítí. Medián (střední, nejčastější hodnota) downloadu v síti O2 dosahuje 185 Mbit/s, u konkurence 75 Mbit/s. Lépe dopadl také parametr odezvy (latence), která je klíčová například pro videohovory nebo online hraní her. O2 mělo podle Netmetru odezvu 14,5 ms, konkurenční operátoři 24 ms.

O2 aktuálně pokrývá 5G sítí více než 2,6 milionu obyvatel České republiky. Od loňského května se podařilo modernizovat již téměř 1700 vysílačů. Na každém z nich stráví v průměru čtyři až pět techniků nejméně 4 pracovní dny. Týdně pak přibývá cca 40 nových stanic. Dokončení, a tedy i zkvalitnění pokrytí většiny území plánuje operátor ve spolupráci se společností CETIN na konec roku 2024.

Diskuze (31) Další článek: Internet ze satelitu i pro smartphony? Starlink Elona Muska zažádal o povolení k provozu sítě na mobilních zařízeních

Témata článku: , , , , , , , Operátor, GHz, Dík, NetMetr, Česká republika, NetTest, Rychlost, Měření rychlosti, Medián, Síť, Vysoká rychlost, Speedtest, Pásmo