Podrobný test: Nokia 6500 classic a 6500 slide

Tyto dva velmi očekávané telefony mají přinést oživení do řady Series 40. Podrobili jsme je redakčnímu testu. Video!

Nokia 6500 slide je na tom v oblasti fotografování podstatně lépe. Její fotoaparát se může pochlubit 3,2megapixelovým čipem, automatickým zaostřováním a objektivem Carl Zeiss Tessar. O diodovém blesku platí to stejné jako u modelu 6500 classic. Fotografie mohou mít velikost až 2 048 × 1 536 bodů. Jejich kvalita je ale také spíše průměrná. Občas má fotoaparát problémy s přepaly, šumem a podáním barev. Některé snímky jsou ovšem povedené. Makrosnímky mají dobrou kvalitu. Telefon se při fotografování drží naležato. Ukazováček tak přesně dosedne na dvoupolohové tlačítko na boku telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • hledáček videokamery (Nokia 6500 slide)

Ukázkové fotografie pořízené Nokií 6500 slide:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Noční snímek na velkou vzdálenost: normální režim • noční režim • diodový blesk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční snímek na malou vzdálenost: normální režim • noční režim • diodový blesk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka barevných efektů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom bohužel dělá jen výřezy

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská kompenzace expozice

Tip: další ukázkové fotografie z obou telefonů si můžete prohlédnout v tomto článku.

Fotoaparáty v obou telefonech mají stejné možnosti nastavení. Digitální zoom je osminásobný, bohužel ale pracuje jen na principu výřezů. Dále si v nabídce nastavíte vyvážení bílé a kvalitu snímku, zapnete samospoušť, sériové snímání nebo noční režim. Nechybí ani několik barevných efektů. U Nokie 6500 slide je navíc možné ručně upravovat expozici. Diodový blesk lze zapnout automaticky nebo ručně. Nelze jej ale kombinovat s nočním režimem.

V telefonech je možné fotky prohlížet na celém displeji, vkládat do nich obrázky, texty nebo rámečky nebo je ořezávat. Snadno je také odešlete na jiné zařízení přes Bluetooth nebo vytisknete na tiskárně s podporou PictBridge. Jako správce souborů slouží dobře známá Galerie.

Klepněte pro větší obrázek
Galerie slouží jako správce souborů

Telefony se liší také u natáčení videa. Zatímco Nokia 6500 classic natáčí videozáznamy stále jen v rozlišení 176 × 144 bodů, Nokia 6500 slide je na tom mnohem lépe. Její videozáznamy ve formátu 3GP mohou mít rozlišení až 640 × 480 bodů. Při natáčení můžete používat zoom. Délka videoklipu je omezena jen volnou pamětí. Video ve VGA rozlišení je již dobře použitelné pro prohlížení na monitoru počítače i na televizoru.

Ukázkové video_č.1 (10 MB; Nokia 6500 slide), video_č.2 (10 MB; Nokia 6500 slide) a video_č.3 (0,5 MB; Nokia 6500 classic)

Seznam pro dvě tisícovky

Telefonní funkce jsou u obou telefonů prakticky shodné. Nokia 6500 slide navíc podporuje videohovory. U modelu 6500 classic bohužel nelze videohovor vůbec uskutečnit. Telefonní seznam byl zvětšen a má tak nyní kapacitu dva tisíce jmen. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jen namátkou pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek nebo videoklip, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. K dispozici je i hlasité handsfree a záznamník hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka telefoního seznamu • telefonní seznam • detail a editace kontaktu

V telefonním seznamu můžete nalézt jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Telefonní seznam může být zobrazen jako obyčejný seznam jmen, seznam jmen i s číslem nebo jmen s přiřazeným obrázkem. Možnost zvětšení písma jistě přijde vhod osobám s horším zrakem. Aby toho nebylo málo, kontakty se dají roztřídit do skupin, podle nichž můžete filtrovat hovory. Zmínku si zaslouží i propracované hlasové vytáčení bez nutnosti namlouvání hlasových poznámek. U Nokie 6500 classic překvapivě nenajdete funkci Push to talk, kterou Nokia implementuje téměř do všech svých telefonů.

Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení vyzváněcího profilu

Oba telefony podporují sítě GSM na všech čtyřech frekvencích (850/900/1800/1900 MHz) i sítě třetí generace UMTS na frekvenci 2100 MHz. U modelu classic ale slouží sítě třetí generace jen pro rychlejší datové přenosy. Videohovory nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka telefonního seznamu a výpis hovorů u Nokie 6500 classic

Oběma telefonům chybí vypínací tlačítko, které sloužilo i pro rychlé přepínání vyzváněcích profilů. Musíte si tak poradit klávesovou zkratkou. Vyzváněcí profily nabízejí široké možnosti personalizace telefonu. V telefonu je jich celkem sedm, přitom každý umožňuje nastavit vyzváněcí melodii, zvuky Push to talk, vibrace, tón zprávy i kláves. Díky nim můžete i filtrovat hovory. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací část telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Totéž se stane, pokud telefon zapnete bez vložené SIM karty. Telefon zvládne vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AAC, WMA a AMR.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6500 classic, Nokia 6500 slide, Malý otvor, Velká vnitřní paměť, Toolbox, Tenká konstrukce, Pop design, Bronzová varianta, Slide, Klasický design, Hliníková konstrukce, Zaznamenaný zvuk, Vysoký šum, Přímé zadání, Noční snímek, Ocelový kryt, Class, Velvet, Zeiss T, Plastový držák, Potřebný software, Textová poznámka, Test