Podrobný test: Nokia 6500 classic a 6500 slide

Tyto dva velmi očekávané telefony mají přinést oživení do řady Series 40. Podrobili jsme je redakčnímu testu. Video!

Společná část

Odsud je test pro oba telefony společný. Snímky displejů jsou většinou z Nokie 6500 slide. Z Nokie 6500 classic poházejí displeje s motivem Velvet (s červeno-černým pozadím).

Series 40 5th Edition opět na scéně

Oba telefony disponují vylepšeným uživatelským prostředím Series 40 páté edice. Poprvé jsme se s ním mohli setkal u modelu 7500 Prism. Oproti předchozí verzi ale přináší jen drobné inovace. Nic převratného se nekoná. Některé funkce telefonů jsou zcela shodné s již zmiňovaným modelem 7500 Prism. Proto si některé části dovolím zkopírovat z jeho testu.

Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej s aktivním pohotovostním režimem

Pohotovostní displej je stejný jako u jiných telefonů této značky. Spodní řádek je standardně vyhrazen popisům funkcí, které jsou přiřazeny stisku středu navigační klávesy a dvojici kontextových tlačítek. Středem navigační klávesy se vstupuje do hlavní nabídky, kontextovým klávesám lze jejich funkci vybrat ze široké škály. Levá klávesa má přednastavenu nabídku Jdi na, kam si můžete vložit všechny své nejpoužívanější položky. Písmo na hlavním displeji může mít prakticky libovolnou barvu. Nehrozí tak jeho zánik na popředí tmavé tapety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři možnosti vzhledu hlavní nabídky

I jednotlivé směry navigačního tlačítka mohou vykonávat jakoukoli funkci. Na hlavním displeji pak může být zobrazen kříž s ikonkami, který prezentuje, jaké funkce jsou jednotlivým směrům přiřazeny. Aktivní pohotovostní režim samozřejmě nemůže chybět. Je stejný jako u jiných telefonů Nokia, u něj k žádným změnám nedošlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motivy, které jsou v telefonech předinstalovány

Hlavní nabídku telefonu je možné zobrazit čtyřmi způsoby: jako matici ikon s popisky nebo bez popisků, jako seznam nebo formou záložek. Nejlepší je matice bez popisků, při tomto způsobu zobrazení se totiž na displej vejdou všechny ikony. Popisek aktivní ikony pak vidíte vlevo nahoře. Ikonky mají mírně pozměněnu animaci a při animování již nejsou tak kostrbaté.

Klepněte pro větší obrázek
Nižší úroveň nabídky

K žádné změně nedošlo ani v nižších patrech nabídky, která je tvořena pomocí seznamu. Barevné pozadí celého menu i tapetu na displeji lze jednoduše změnit pomocí motivů. V Nokii 6500 slide je jich k dispozici šest. Ty stejné najdete i v modelu 6500 classic, navíc ale nabízí ještě motiv Velvet. Další motivy do telefonu dostanete například z wapu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímky displeje z Nokie 6500 classic

Pohyb v menu je dostatečně rychlý, oba telefony reagují stejně svižně. Velmi praktické je inteligentní hlasové ovládání, ke kterému nemusíte nahrávat své hlasové poznámky a kterým lze aktivovat mnoho funkcí. Nově se umí také naučit lépe rozpoznávat váš hlas. Firmware telefonu lze uživatelsky aktualizovat přímo přes GSM síť. Nová verze se stáhne přes datové přenosy a ihned nainstaluje. Počítač není potřeba. Potěšila mě také možnost kopírovat text mezi jakoukoliv aplikací. Část SMS zprávy si tak snadno zkopírujete třeba do kalendáře.

U zmeškaných událostí stojí ještě za zmínku, že prostředí Series 40 5th Edition u přijaté zprávy nebo zmeškaného hovoru nově zobrazuje číslo, resp. jméno přímo na pohotovostním displeji.

Pro focení zvolte vysouvák

Fotoaparát u Nokie 6500 classic je klasický dvoumegapixel, který už známe například z modelu 6300 nebo 7500 Prism. Maximální velikost snímků je tedy 1 600 × 1 200 bodů. Fotoaparátu bohužel stále chybí automatické zaostřování. Potěší tedy alespoň diodový blesk, který je na krátké vzdálenosti dostatečně účinný. Nelze jej ale použít jako svítilnu. Novinkou u tohoto fotoaparátu je možnost zvolit si, zda má být snímek orientován na šířku nebo na výšku. Telefon se při fotografování tedy může držet také naležato. Kvůli absenci bočního tlačítka ale slouží jako spoušť střed navigační klávesy. Kvalita snímků je v dnešní době již podprůměrná. Fotografie trpí vysokým šumem a přepálenými plochami. Fotoaparát má také často problémy s vyváženým bílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka (Nokia 6500 classic) 

Ukázkové fotografie pořízené Nokií 6500 classic:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Noční snímek: normální režim • noční režim • diodový blesk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V interiéru: bez blesku • s bleskem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Digitální zoom dělá jen výřezy

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů

Témata článku: Nokia, , Nokia 6500 classic, Nokia 6500 slide, Hliníková konstrukce, Ocelový kryt, Přímé zadání, Pop design, Velvet, Malý otvor, Slide, Klasický design, Toolbox, Bronzová varianta, Zeiss T, Class, Test, Tessar, Vysoký šum, Zaznamenaný zvuk, Textová poznámka, Potřebný software, Tenká konstrukce, SLI, Velká vnitřní paměť