Pokémon Go změnil zdroj map. Pomůže to ke zpřesnění a doladění OpenStreetMap?

Mobilní hra Pokémon Go od svého startu loni v červenci vždy stavěla na Google Mapách, které využívala jako podkladovou mapu pro své „zelené“ mapové dlaždice. Před týdnem však nastala velká změna, která se za několik let může ukázat jako správný tah, zejména s ohledem na kvalitu kdysi velmi podceňovaných OpenStreetMap. Jaký přínos může čekat mapy, které si uživatelé „tvoří sami“?

Niantic vznikl v říjnu 2015 vyčleněním interní divize Googlu, takže bylo od začátku jasné, že společnost ve svých mobilních hrách použije mapové podklady Google Maps. Ovšem již při startu Pokémon Go komunita odhadovala, že pro určení „biomů“ používá hra metadata od OpenStreetMap. Zjednodušeně řečeno, spawn-pointy určitých druhů pokémonů (např. vodní, travní, kamenní, ohniví, apod.) se častěji objevují jen ve specifických oblastech, např. u vody, u pobřeží, v rezidenční zástavbě, apod. K určení biomu je vyhodnocován klíč landuse.

Před několika dny nastala velká změny. Pokémon Go totiž ze dne na den kompletně přešel na mapové podklady OpenStreetMap, což je patrné i v licenčních podmínkách aplikace. Pro spoustu hráčů to znamená jediné, buď došlo k razantnímu vylepšení přesnosti, nebo na mapě chybí dokonce i páteřní komunikace. Záleží samozřejmě na místní komunitě „mapperů“.

Ta je tradičně silně zastoupena např. v Německu, pro spoustu hráčů žijících na vesnicích nebo okrajových částech měst to ale znamená, že herní mapa prakticky ztratila jakýkoliv smysl, protože na ní není nic vidět. Můžeme tedy změnu map vidět jako zatím největší pokus poslední doby o zpřesnění mapových podkladů OpenStreetMap? Zřejmě ano, protože na blogu OpenStreetMap najdeme tipy pro „mappery“ Pokémon Go.

Pokud se tedy po aktualizaci změnily mapy ve váš neprospěch, můžete se zaregistrovat a poté přejít na editační stránky OpenStreetMap. Naše úprava z května se v aplikaci ukázala před pár dny, takže je možné, že aktualizace mapových dlaždic ve hře několik měsíců potrvá. Ale jakmile se tak stane, budete mít mapu své oblasti upravenou podle představ (a skutečnosti), a navíc pomůžete komunitě OpenStreetMap.

Ve hře Pokémon Go se do 12. prosince objevuje legendární Ho-Oh:

Diskuze (1) Další článek: Samsung připravuje novou dokovací stanici DeX Station v pozici „naležato“

Témata článku: , , , , , , Doladění, Velká změna, Razantní vylepšení, Herní mapa, Páteř, Určitý druh, Point, Správný tah, Google Maps, Mapový podklad, Mobilní hra, Podklady, Poke Me, Zpřesnění, Mew, Německo, Licenční podmínka, Poslední doba, Okrajová část