Polovina světa vlastní smartphone. Je to v dnešní době moc nebo málo?

Skupina Strategy Analytics publikovala zajímavou statistiku, ze které vyplývá, že v současné době vlastní smartphone zhruba polovina celosvětové populace. A je na místě se ptát, zda to je v dnešní globalizované době moc, akorát, nebo spíš málo? Každý den tak používá smartphone okolo 4 miliard lidí na celé planetě, a k tomuto milníku se lidstvo dostalo po 27 letech existence tzv. chytrých telefonů.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj penetrace (rozšíření) smartphonů na trhu zobrazuje tento graf od Strategy Analytics

Statistika vychází z toho, že se v roce 1994 dostal na trh první smartphone IBM Simon, který byl následován populárními modely Nokia 9110 Communictor a Ericsson R380, které v Evropě zakotvily na přelomu tisíciletí. Kategorie smartphonů byla bezesporu nejvíce zpopularizována prvním iPhonem, který se na trh dostal v roce 2007. O rok později do segmentu chytrých telefonů vstoupil i Google se svým operačním systémem Android. Podle Strategy Analytics má uživatelská skupina smartphonů na celém světě narůst do roku 2030 na rovných 5 miliard.

Mobily porazily pandemii, vítězi jsou Samsung, Xiaomi a tablety:

Zcela bez mobilního telefonu budou zřejmě jen obyvatelé rozvojových zemí v Asii a v Africe, svůj vlastní mobil nemají ani nejmenší děti po celém světě. Statistiku tzv. „hloupých“ telefonů v oběhu Strategy Analytics neuvádí, dá se ale předpokládat, že právě v rozvojových zemí mohou mít tlačítkové mobily nezanedbatelný podíl. 

Zdroj Strategy Analytics

Diskuze (5) Další článek: Bezplatné Google Fotky skončily. Někomu se snímky přesto nezapočítávají do limitu

Témata článku: Apple, Ericsson, Google, Nokia, , , , , , , , , Evropa, SMA, Dnešní doba, Penetrace, Graf, Asie, Statistiky, Simon, Afrika, Rozvojové země,