Poprvé jsme vyzkoušeli blockchainový smartphone. HTC Exodus 1 je divadlo pro kryptomaniaky

Na veletrhu MWC v Barceloně jsme poprvé krátce vyzkoušeli HTC Exodus 1, první blockchain phone představený v listopadu minulého roku. Telefon má špičkovou výbavu hodnou loňské vlajkové lodě, detaily najdete v původním článku. Tentokrát nás zajímaly hlavně první dojmy.

Oproti modelu HTC U12+, ze kterého telefon vychází, šetří Exodus 1 na materiálech. Rám je sice kovový, ale záda jsou plastová a na stánku bylo vidět, jak málo stačí k jejich poškrábání.

Aktualizováno: Materiály použité na Exodus jsou shodné s U12+, takže poškrábaná záda na barcelonském stánku HTC přece jen jsou skleněná.

Na produktových fotkách se telefon prezentuje průhlednými zády, skrz které je vidět komponenty. Ve skutečnosti často jde o pouhé nálepky. Ale to je pouze vzhled, hlavní benefity kryptoměnové jedničky v tomto případě nejsou vidět – ať už jde o oddělenou paměť pro bezpečné ukládání privátních klíčů, nebo předinstalovanou peněženku Zion. Do té lze aktuálně ukládat bitcoiny, litcoiny, ethereum a na něm postavené tokeny splňující nový standard ERC-721, přinášející nezaměnitelnost jednotlivých mincí. Systém je schopen také spouštět decentralizované aplikace postavené na blockchainu. Prozatím zde vedou DApps postavené na Ethereu.

Bohužel tyto benefity běžný uživatel příliš neocení. Na druhou stranu, naprostý laik se k takovému telefonu ani nedostane, protože se dá koupit pouze za kryptoměny  (už i za eura) . Už letošní rok ukáže, jestli HTC představí nástupce, jestli je Exodus jen jednorázový pokus, nebo první z řady a inspirace pro konkurenty.

HTC Exodus 1
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 6,0", kapacitní S-LCD, 1 440 × 2 880, 537 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
54 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (2) Další článek: BetPivot: když se sázení v mobilu ujme umělá inteligence

Témata článku: HTC, , , , , , , , , , HTC Exodus 1, Škoda, Záda, HTC Exodus, SMA, Pro +, Div, Pop, Telefon, Divadlo, Benefit