Poslanci jdou operátorům na ruku, změkčili zákon

Je změna tarifu nebo jeho zdražení podstatná náležitost smlouvy a důvod odstoupit? Dnes ano, zítra kdo ví... Poslanci mění tzv. husákův bič na operátory.

Když zhruba před rokem nabyla účinnosti tzv. husákova novela Zákona o elektronických komunikacích (zákon č. 127/2005 Sb., zkráceně ZoEK), psali jsme o velké změně k lepšímu, která přináší zákazníkům v jejich nerovném postavení vůči operátorům lepší postavení. Nyní se ale zdá, že zákonodárci otáčí kormidlo – poslanecká sněmovna totiž schválila další novelu ZoEK, která hraje operátorům do karet.

Týká se možnosti vypovědět smlouvu bez sankce a způsobu, jakým operátoři mají zákazníky o jejich právu od smlouvy odstoupit informovat. Aktuálně platný zákon říká, že důvodem pro odstoupení od smlouvy je změna podstatných náležitostí, které jsou taxativně vyjmenovány (§ 63, odst. 6). Jde například o cenu, reklamace, délku smlouvy, podmínky jejího ukončení, minimální kvalitu poskytované služby atd.

§ 63, odst. 6 zní:

Podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťující připojení k veřejné komunikační síti je povinen nejméně 1 měsíc před nabytím účinnosti změny smlouvy uveřejnit informaci o této změně v každé své provozovně a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Zároveň je podnikatel povinen informovat o této změně účastníka. Pokud se jedná o změnu podstatných náležitostí smlouvy uvedených v odstavci 1 písm. c) až q), nebo změny jiných ustanovení, které vedou ke zhoršení postavení účastníka, je podnikatel povinen prokazatelně informovat účastníka rovněž o jeho právu ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti této změny, a to bez sankce, jestliže nové podmínky nebude účastník akceptovat. Informaci je podnikatel povinen poskytnout účastníkovi způsobem, který si účastník zvolil pro zasílání vyúčtování.

Zdroj: portal.gov

Novela, která jako sněmovní tisk 135 nyní putuje do Senátu, vypouští ono definování podstatných náležitostí. Sice stále říká, že důvodem pro odstoupení, je změna, respektive zhoršení podstatných náležitostí, ale nic víc. Operátoři si tak prakticky sami rozhodnou, zda to, že vás například převedou na jiný tarif je podstatná náležitost... Úplné znění návrhu novely najdete zde na webu poslanecké sněmovny (PDF).

Klepněte pro větší obrázek
Návrh novely ZoEK, výše citovaný § 63, odst. 6 vypouští odkaz na to, co je podstatná změna podmínek (obr. psp.cz)

Další zrada, kterou zákonodárci schválili je způsob, jakým musí být zákazník o takové změně informován. Dnes to funguje tak, že zákazník musí být o změně prokazatelně informován způsobem, který si zvolil pro zasílání vyúčtování. Dle nové úpravy se jen dozví, že k nějaké změně došlo a zda si zjistí víc je už na každém jednotlivci. A jistě dobře víme, že najít na webu operátorů informace charakteru mikroskopické písmo pod čarou, kterým si nechlubí, není jen tak.

Ani tím ale změny nekončí. Nově totiž zákon nepočítá s označením zákazníka jako účastníka, nýbrž jako spotřebitele. Nenápadná změna, ale jak upozornil na Facebooku poslanec za KSČM Leo Luzar, tento termín nezahrnuje „IČOře“, neboli malé podnikatele bez zaměstnanců... A ti jsou v pozici vůči operátorům v postavení rezidentních zákazníků, pokud by tak novela platila, měli by je operátoři více v hrsti.

O tom, že novela je v rozporu s tím, co si žádá EU si tvítnul radní ČTÚ Ondřej Malý

I tak mohlo dojít alespoň na jedno pozitivum, které by tuzemští zákazníci jistě uvítali. Poslanec Ludvík Hovorka z KDU-ČSL totiž přišel s pozměňovacím návrhem, aby si operátoři nemohli brát jako rukojmí ty zákazníky, kterým například po roce tzv. propadne kredit, který si zakoupili a nestihli vyčerpat. Dnes chtějí operátoři další dobití, další peníze aby bylo možno použít zaplacený kredit, dost možná s tím máte zkušenost... Jeho pozměňovací návrh (PDF), který měl tuto praxi ukončit bohužel neprošel.

Klepněte pro větší obrázek
Důsledek, který by přijetí novely znamenalo v praxi dle Ondřeje Malého (obr.: twitlonger.com)

Návrh novely předložila vláda, respektive ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Nyní ho bude schvalovat Senát a aby platila, musí ji ještě podepsat prezident republiky. Budeme sledovat, zda návrh projde.

Diskuze (22) Další článek: Microsoft chce, abychom máchali rukama před zadním foťákem

Témata článku: , , , , Zak, Kormidlo, Rukojmí, Podstatná změna, Poslanecká sněmovna, Změna podmínek, Zákon, Pozitivum, KSČM, Operátor, Sněmovna, Zrada, Podstatná náležitost, Sněmovní tisk