Poslanci schválili novelu. Přechod od operátora bude snazší a sankce výrazně nižší

Poslanci podle očekávání dnes schválili novelu Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK). Přechod k jinému operátorovi tak bude pro zákazníky snazší a pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou nižší. Novela ale začne platit později, než se očekávalo.

Novela ukládá, že pokuta za předčasný odchod klesne ze současných 20 % na 5 % z ceny, kterou ještě zbývá na službách uhradit do konce úvazku. Významný je také bod, podle kterého by zákazník po uplynutí tří měsíců od uzavření smlouvy na dobu určitou neplatil sankci žádnou.

Samotný přechod k jinému operátorovi bude rychlejší a zákazník u něj nebude muset vůbec komunikovat se stávajícím poskytovatelem. Ze současných 10 dní se lhůta na přenos čísla zkrátí na 2 pracovní dny. Opatření mají podle poslanců vést k větší konkurenci na trhu koncových spotřebitelů.

Pokud novela úspěšně projde Senátem a podepíše ji i prezident, začne platit od dubna 2020. To je o čtvrt roku později, než počítal původní návrh. Poslanci tak chtějí dát operátorům dostatečný časový prostor připravit se na změny v legislativě.

Diskuze (7) Další článek: Samsung pracuje na vlastní variantě Deep Fusion. Dostane se do Galaxy S11

Témata článku: , , , , Senát, Výraz, Sankce, Novela, Uzavření smlouvy, Pře, Zákazníci, Přechod, Poslanec, Operátor