Posledních 5 let na českém operátorském trhu: Z hlemýždě FUPíka ospalým tygrem

  • Lecos se změnilo k lepšímu, statisticky stoprocentně dokazuje ČTÚ
  • Datově se máme tak dobře, jak jsme se ještě nikdy neměli
  • 10 MB sice už není za stovku, ale i ty telefony jsou jaksi „žravější“

Sedmadevadesát stran vesměs ne příliš zajímavých čísel – to je zpráva ČTÚ o vývoji trhu elektronických komunikací za roky 2012 až 2017. Dočtete se zde o nárůstu přenesených dat, úrovni pokrytí a také poklesu jednotkové ceny za GB v čase.

Vzpomeňte si, kolik si operátoři za své (datové) služby účtovali v roce 2012? Byla to taková darda, že se nyní mohou chlubit tím, jak moc od té doby zlevnili.

ČTÚ například zmiňuje, že mobilní operátoři dosáhli v roce 2017 pokrytí 96,5 % území ČR sítěmi LTE a že kvalitu si můžete zkontrolovat pomocí nástroje Netmetr.

Počet SIM karet už překročil hranici 14,5 milionu přičemž datové služby využívá více než polovina z nich. Další statistika říká, že 72 % uživatelů má datový paušál. Tři miliony lidí používají kombinaci služeb v některém z nabízených balíčků: nejčastěji jde o spojení služeb hlasového tarifu a internetu v mobilu.

K internetu v pevném místě se uživatelé nejčastěji připojují přes Wi-Fi (34,5 %), stoupá ale význam i optických sítí (18,1 %). Čtvrtina pevných připojení má rychlost vyšší než 100 Mb/s. Na českém trhu v roce 2017 působilo celkem 2091 aktivních podnikatelů v elektronických komunikacích, což je o 155 více než před pěti lety.

Stoupá i počet lidí zaměstnaných sektoru telekomunikací. V roce 2017 to bylo bez pěti stovek 20 tisíc lidí.

Diskuze (28) Další článek: OnePlus představí model 6T o den dřív. Kvůli Applu

Témata článku: , , , , Hlasový provoz, F +, Hlemýžď, Pevné místo, Zajímavé číslo, Elektronická komunikace, Mobilní síť, Mobilní operátor, Česká republika, Přenesená data, Optická síť, Jednotková cena, Jiri Grund, NetMetr, Učebnice, Datová služba, Operátor, Datový paušál, Pevné připojení, Český trh, Hlasový tarif