Pošta čtvrtým operátorem? V Maďarsku ano...

Magyar Posta se stane čtvrtým operátorem v Maďarsku. Za licenci dala 870 milionů a do roku 2014 musí pokrýt města na 30 tisíc obyvatel. Jak to bude u nás?

Maďarská pošta se stane 4. mobilním operátorem na tamějším trhu. Vysoutěžila pouhý 5MHz blok ve frekvenčním pásmu 900 MHz. Za licenci zaplatilo konsorcium tří státních podniků částku 10 miliard forintů (870 milionů Kč). Krom Magyar Posta tvoří konsorcium ještě distributor elektřiny MVM a Maďarská rozvojová banka (MFB). Dle předpokladu se nový operátor zaměří na poskytování datových služeb. Další volné frekvence dále vydražili stávající operátoři: Magyar Telekom (T-Mobile), Vodafone a Telenor. Magyar Posta se tak stane čtvrtým plnohodnotným mobilním operátorem, nikoli virtuálem.

Zpráva se jeví jako velmi zajímavá v kontextu šeptandy na českém internetu. Spekuluje se totiž o tom, že Česká pošta se chce stát národním mobilním operátorem pro státní správu.

Ale zpět do Maďarska. Tam v aukci neuspěli Vietnamci, konkrétně Viettel Group. Maďarský regulátor NMHH přitom dává novému operátorovi právo získat další bloky v pásmech 1 800 a 2 100 MHz. V podmínkách pro Magyar Posta najdeme například zákaz prodeje pásma po dobu tří let, i když členové konsorcia mají právo své podíly ve společném podniku prodat.

Nový operátor musí začít komerčně fungovat do roka a do dne a do konce roku 2014 musí pokrýt sídla nad 30 tisíc obyvatel. V podmínkách pro stávající trojici operátorů je zase myšleno na to, že se s nováčkem musí domluvit na tzv. národním roamingu, pokud o něj požádá. Samozřejmě za úplatu.

Maďarská pošta působila v odvětví telekomunikací do roku 1989. Telekomunikace pak přešly pod Magyar Telekom, který nyní vlastní Němci (Deutsche Telekom). Zajímavé je, že i francouzský Free Mobile začíná s přídělem pouhopouhých 5 MHz (v pásmu 2 100 MHz) a národním roamingem v síti Orange (France Telekom).

Jak se bude situace vyvíjet u nás, naznačí až podmínky aukce, kterou musí Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsat do konce března.

Zdroj: Post & Parcel, The Budapest Times

Diskuze (10) Další článek: Brusel dává zelenou: Google může koupit Motorolu

Témata článku: , , , , Čtvrt, MADA, Maďar, Posta, Pošta, Operátor, ANO, Post, Mad, Státní podnik, Špatný vtip, Telenor, Magyar Telekom