Používání mobilu: pravidla jsou, ale kdo by je dodržoval…

Průzkum T-Mobilu odhalil, jak mobilní telefony využívají děti a jak jsou ochotny dodržovat pravidla etikety.

T-Mobile zveřejnil výsledky průzkumu konaného v rámci prvních oslav Dne mobilní etikety. Celá akce probíhala 3. dubna, tedy v den, kdy byl uskutečněn první hovor z mobilního telefonu. Jedná se přitom o další součást operátorova komplexního programu společenské odpovědnosti (CSR), do kterého spadá například i portál mobilní etikety www.jaXmobilem.cz. Průzkum byl během oslav uspořádán mezi žáky, učiteli a rodiči a byl zaměřen na chování dětí a mládeže při používání telefonu. Celkem se ho zúčastnilo 562 lidí a o vyhodnocení jejich názorů se s námi T-Mobile podělil.

I mladým leze zvonění na nervy

Dobrou zprávou je, že oproti loňsku se výrazně zvýšil počet mladých lidí, kterým vadí telefonování a zvonění telefonu v nemocnicích či u doktorů a překvapivě i v MHD. Naopak snížil se procentní podíl školáků, jimž vadí vyzvánění mobilu ve škole o přestávce, v zájmových kroužcích a při sportu nebo tréninku. Za vrchol bezohlednosti tedy v současnosti považují 2/3 mladých především hlasité zvonění telefonu ve škole v hodině, v kině a v již zmíněných nemocnicích a ordinacích a také v zájmových kroužcích.

JaXmobilem_1.jpg
Kdy školákům vadí telefonování?

Pravidla? Jsou, ale většinu nezajímají

Od rodičů má stanovena pravidla, jak se chovat s mobilem jen jedna třetina školáků, od škol pak třetiny dvě. Polovina školáků však porušuje pravidla školy, své rodiče nerespektuje dokonce 60% dotázaných. A není divu, mají k tomu pořádnou inspiraci ve svých „autoritách“. Z odpovědí dětí totiž vyplynulo, že třetina rodičů v autě telefonuje bez handsfree a to především muži. A dokonce ani učitelé, kteří by měli jít příkladem a vytvářet vzor chování, z průzkumu nevyšli zrovna s čistým štítem. Během hodiny totiž více než třetina z nich údajně přijímá hovory a čtvrtina alespoň občas kontroluje, zda jim někdo nepíše. Dodržování školních nařízení pak nepodporuje ani fakt, že více než pětina učitelů tyto zlozvyky na oplátku toleruje u svých žáků. Pouhá třetina z nich pak telefon během hodin úplně ignoruje v tašce či ve sborovně.

Až 85% rodičů si myslí, že striktně daná pravidla zacházení s mobilem by dětem měla stanovit škola. Zajímavá je však i konfrontace názorů dětí a jejich rodičů. Dvě třetiny rodičů jsou přesvědčeny, že dětem pravidla stanovují, děti však jsou názoru, že jsou jim pravidla stanovována pouhou třetinou rodičovstva.

Čtvrtina žáků bez obalu přizná, že v hodině už někdy přijali hovor. Obvyklejší je však vyřizování SMS nebo focení a natáčení svých spolužáku a vyučujících a další v pořadí pak hraní mobilních her a přehrávání hudby. Na chvostu se drží surfování po internetu a wapu. Školáci ale nepoužívají své přístroje pouze k zábavě. Třetina učitelů uvádí, že se již někdy setkali s opisováním pomocí mobilu.

Hrozí tedy ultimátní zákaz používání mobilních telefonů ve školách? Všichni mohou zůstat klidní. Nic takového se nechystá. Pouze to byla jedna z otázek průzkumu pro učitele a z něj plyne, že většina učitelů je pro nošení telefonů do škol. Pro absolutní zákaz se vyslovilo pouze minimum z nich. Mobily prý už mají svůj boom ve školách za sebou a studenti se s nimi naučili zodpovědněji zacházet.

Děti a mobil

Zdá se vám, že je nenormální, když po vás vaše šestileté dítko chce mobilní telefon? Posuďte sami. Podle průzkumu pětina rodičů dává dětem mobil mezi šestým a osmým rokem, čtvrtina mezi osmým a desátým rokem a 40% až po desátém roce věku. Dvě třetiny rodičů používají telefony hlavně ke zjištění „místa pobytu“ svých dětí, tři čtvrtiny rodičů pak kupují svým potomkům nové telefony každé dva roky.

Přibližně 38% rodičů nechává děti hradit si výdaje za telefon z kapesného a že to mnohdy nejsou malé částky. Tak například 40% mladých lidí utratí měsíčně za telefon do 200 Kč. U třetiny dotázaných se účty šplhají do rozmezí 200 – 500 Kč. Avšak u 20% mladých se útrata pohybuje mezi 500 a 1000 Kč a desetina dokonce nemá problém vydat za svou telefonní mánii i přes 1000 korun za měsíc.

T-Mobile se při svém průzkumu zaměřil také na svůj tarif pro mladé Bav se. Výsledkům už jsme se věnovali v samostatné bleskovce.

JaXmobilem_2.jpg 
Kdo používá tarif Bav se?

Diskuze (8) Další článek: Šuškanda: den, kdy přijde iPhone

Témata článku: , , MOBI, Používání, Mobil, Používání mobilů, Osmý rok, Kapesné, Používání mobilu