Používáte v telefonu originální díly? Nové iPhony na to s iOS 15.2 upozorní

Apple se v poslední době hodně zaměřil na opravitelnost iPhonů. Už dříve značka spustila program uživatelských oprav s možností objednání originálních komponent. S aktualizací na iOS 15.2 se však zaměří i na diagnostiku použitých součástek. Jak ukazuje betaverze systému, v nastavení nově přibyla sekce, kde si uživatel může zjistit informace o některých použitých dílech.

Funkce má pomoci uživateli zjistit hned několik věcí. Tím hlavním je to, že se dozví, zda byl telefon již v minulosti servisován. V pozitivním případě zjistí i to, zda byly k opravě použity originální komponenty. Vzhledem k tomu, že používané díly mají sériová čísla, které Apple eviduje, je dokonce možné zjistit, zda daná komponenta nepochází z jiného telefonu nebo už v minulosti nebyla někde použita, což pomůže při nákupu repasovaných telefonů či modelů z druhé ruky.

Používání neoriginálních součástek totiž může zhoršit některé funkce a chování telefonu, ať už se jedná o výdrž baterie, kvalitu fotoaparátu, či displeje. Pokud telefon vyhodnotí, že je v telefonu neoriginální díl nebo součástka, která nefunguje správně, bude uživatel upozorněn notifikací. Podrobnosti vlivu jednotlivých neoriginálních komponent Apple uvádí na vyhrazeném webu.

Aktuálně bude funkce dostupná od iPhonů XR/XS či iPhonu SE (2. generace a novějších). U těchto zmíněných modelů bude moci uživatel zjistit pravost použitých baterií. S iPhony 11 a 12 kromě baterie dokáží zjistit informace i o použitém displeji. iPhony 13 přidávají diagnostiku fotoaparátů. Uživatelé s iOS 15.2 ji naleznou v Nastavení - Obecné - O telefonu. Aktualizace by se mezi uživatele měla dostat již brzy.

Redakční pitva iPhonu:

Diskuze (6) Další článek: Profesionální hodinky pro měření krevního tlaku? Model YHE BP Doctor Med boduje na portálu Indiegogo

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Oprava, Telefon, Originální díl, Komponenta, Součástka, Uživatelé, Díl,