Používejte iPhone s vlastní SIM už dnes

Oblíbili si jej hackeři na celém světě a postupně jej rozplétají z řetězů Apple a AT&T. Už po měsíci je možná řada úprav včetně odblokování.

Apple iPhone je jednoduše vybavený, jednoduše ovladatelný přístroj. Pro některé je však té jednoduchosti až příliš a pokouší se to změnit. Cílem samozvaných vývojářů schovaných za internetovými přezdívkami je osvobodit iPhone od iTunes a hlavně AT&T. Mluvím zde o odstranění tzv. network-locku (tedy odblokování přístroje pro ostatní operátory) a zprovoznění Mass Storage, funkce pro přenos dat mezi iPhonem a počítačem. Vynalezeny však byly i další způsoby zpříjemnění života s jablečným telefonem.

iPhone s českou SIM? Ano, ale...

Ještě před pár lety naši operátoři blokovali jimi prodávané telefony pro použití výhradně s jejich SIM. Zámky však nebyly dokonalé a s patřičným návodem bylo vcelku jednoduché se jich zbavit (což dalo vzniknout novému odvětví šedého podnikání). Apple si byl vědom potenciálu, který se skrývá v jeho iPhonu, a tak pro svého partnera vyvinul mnohem sofistikovanější způsob blokace. Aby z těsného partnerství AT&T + Apple zbytečně neunikaly centy a dolary, je nutné každý iPhone po zakoupení aktivovat. Výsledkem tohoto procesu je, že je telefon možné použít s jediným (a to dost drahým) tarifem a jedinou SIM.

Důvodů, proč se z tohoto sevření vymanit, je hned několik. Nebudu se zabývat motivy amerických vývojářů-hackerů, ale ve výsledku by z nich mohl těžit i na jablka natěšený český mobilmaniak. Nejednou jsme v diskuzích, či v našich e-mailových schránkách četli spílání, která by se dala shrnout do následujících vět. „Mám peníze, mám člověka, který mi iPhone koupí a pošle. Jediné, co mi brání si jej koupit, je ten zatracený network-lock.“ Ano, jistě že si všichni můžeme počkat na první čtvrtletí příštího roku na oficiální uvedení v ČR. Co když ale budou omezení používání podobně drastická, jako v USA? S největší pravděpodobností ano, Apple ze svých požadavků nehodlá ustupovat. Navíc je to ještě alespoň šest měsíců čekání…

Tak tedy jak jsou na tom zmínění hackeři-kutilové? Práce postupují pomalu a nejistě. První pozitivní výsledky však již jsou známy: podařilo se obejít aktivační protokol a iPhone už je možné používat s jinou SIM! Bohužel i tato jiná karta musí nést logo stejného operátora. Abychom si rozuměli: blokování je vícestupňové, byla prolomena aktivace, nikoliv network-lock AT&T. Tedy zatím.

Týmy amerických hackerů zatím dále nepokročily, evropské skupině se však již podařilo v podstatě plné odblokování iPhonu pro použití v evropských GSM sítích. Jedná se o skutečné odblokování všech funkcí (tedy ne pouze s aktivními odchozími hovory jako v případě dřívějšího unlocku pro australskou mobilní síť Telstra). Můžete tedy s iPhonem hovory přijímat, uskutečňovat, problémem nejsou ani mobilní datové přenosy nebo práce s textovkami.

Tento úspěch je výsledkem toho, že se hackeři z této skupiny nesoustředili na prolomení ochrany iPhonu, ale na hacknutí samotné karty SIM. Celý postup je uveřejněn zde a k jeho úspěšnému provedení potřebujete příslušný hardware (čtečku a programátor SIM karty) i software, což povětšinou vylučuje domácí odblokování. Specializované firmy však mohou tento úkon přidat do nabídky svých služeb.

Kdy se dočkáme úplné svobody? To je opravdu těžké říct. Už je vlastně hotová nová pirátská verze firmware, která network-lock neobsahuje, ale problém je v digitálním podpisu. Dokud jej nový software nebude mít, iPhone jej nepřijme, nebude s ním pracovat. Jak dál? Jsou v podstatě dvě cesty. Buď jej získat od Applu, což legální cestou nepůjde, nebo modifikovat samotný hardware iPhonu. Celé to může trvat několik dní, nebo celé roky.

iPhone s vlastním logem a bez angličtiny

Jednoduššími postupy bylo dosaženo dílčích cílů, které umožní odlišit se od davů stejně vypadajících iPhonů. Řeč je o změnách grafiky ikon, loga operátora a třeba vyzváněcích tónů. Z jiné oblasti je pak ripovací program, který do iPhonu dostane patřičně upravený obsah DVD. I proti vůli už je možné do iPhonu instalovat aplikace. Seznam obsahuje různé utilitky od snímání obrazovky až po komplikovaný síťový software (zprovoznění SSH). Dokonce si z iPhonu už i zavoláme přes Skype. Máte-li zájem o podrobnosti úprav nastíněných v tomto odstavci, mohu k prostudování doporučit stránku HacktheiPhone.com.

mobileosx.gif papercons.gif gunmetal15.gif loringmatrix3.gif loringmatrix4.gif gunmetal3.gif redux.gif
iPhone s grafikou mnoha podob
prado.gif
LG Prada je často s iPhonem srovnávána. Oba přístroje mohou teď být ještě podobnější
iphone hack 01.jpg 
Obrázky, které mohou nahradit standardní operátorské logo AT&T
iphone hack 02.jpg 
Ikonky, které mohou nahradit standardní informaci o stavu baterie. Že by měli hackeři sponzora?
iphone hack 03.jpg
Alternativní ikonky se drží zavedeného pestrobarevného stylu

Je pro vás překážkou mateřský jazyk iPhonu, tedy angličtina? I v této oblasti se blýská na lepší časy. Čínština má sice k Češtině ještě dál, ale aspoň víme, že to jde. Pokud si raději počkáte na oficiální verzi českého iPhonu, můžete se těšit na profesionální lokalizaci na špičkové úrovni. Bude ji totiž připravovat skupina, která se již v minulosti starala o přípravu iPodů.

Diskuze (43) Další článek: O2: Bonus k dobití pro vybrané předplacenky

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, LG Prada 3.0, Evropský gsm, Drahý tarif