Pověsti a mýty o vysokorychlostních datech

Oba naši přední operátoři se rádi ohánějí maximálními rychlostmi datových přenosů, které umožňují jejich mobilní sítě. Podle jejich marketingových oddělení se můžete k Internetu připojovat neuvěřitelnými rychlostmi, takže jak to ve skutečnosti je?
Oba naši přední operátoři se rádi ohánějí maximálními rychlostmi datových přenosů, které umožňují jejich mobilní sítě. Podle jejich marketingových oddělení se můžete k Internetu připojovat neuvěřitelnými rychlostmi, takže jak to ve skutečnosti je?Základní rychlost v sítích Paegas i Oskar je 9,6 kb/s. Tuto rychlost podporují všechny mobilní telefony s podporou datových a faxových přenosů. EuroTel nabízí základní rychlost 14,4 kb/s, jenže na této rychlosti dokáže pracovat jen několik mobilních telefonů. Konkrétně Nokia 7110, 9110, CardPhone, Motorola L7089, P7389, V2288 a Benefon Twin. Všechny ostatní mobily – o kterých se dá na rozdíl od těch vyjmenovaných prohlásit, že jsou pořádně rozšířeny – budou i v síti EuroTel komunikovat jen rychlostí 9,6 kb/s.

Zapněte si pásy, zrychlujeme
Pojďme však dále, k vyšším rychlostem. Standard HSCSD, který ve své síti spustil EuroTel, umožňuje komunikovat rychlostí až 43,2 kb/s. Ale, jediným telefonem, který tuto rychlost v současnosti podporuje (a je dostupný) je Nokia CardPhone II, což ale vlastně není telefon, nýbrž PC karta pro notebooky. Výrobci sice připravují několik dalších telefonů, které by tuto rychlost měly podporovat, ale zatím k dispozici nejsou.

A nyní možná nejtvrdší přistání na zem – GPRS. Tento standard hodlají ve svých sítích spustit EuroTel i RadioMobil. Měl by umožnit maximální rychlost někde mezi 19,2 až 64 kb/s. Problém je ale v tom, že v okamžiku, kdy se pokusíte připojit s pomocí standardu GPRS, dostanete jen určitý počet timeslotů na jednom konkrétním kanále. Timesloty z jiných kanálů nemůžete slučovat. Pokud nechápete předchozí větu, tak vězte, že mobilní síť s vámi komunikuje na určitých frekvencích (kanálech) a na jedné frekvenci může komunikovat maximálně 8 mobilních telefonů. Kanál se tedy rozdělí na 8 úseků – timeslotů. A pro vyšší rychlost dat potřebujete pro sebe více timeslotů. U HSCSD jich dostanete maximálně 4, ale zato s jistotou, že je máte vždy a jen pro sebe. S GPRS jich dostanete na svém kanále jen tolik, kolik je jich právě volných, takže když je volný jen jeden kanál a na něm už je 7 telefonujících mobilů, tak bohužel budete komunikovat jen rychlostí 9,6 kb/s, což je rychlost dosažitelná s jedním timeslotem v klasické mobilní síti.

Pozor, přistání bude tvrdé
Ve venkovských oblastech zřejmě tento problém hrozit nebude, tam se vždy dočkáte sedmi či dokonce osmi volných timeslotů, problém bude jinde – v mobilních telefonech. Jeden timeslot bude vyhrazen pro komunikaci od vás směrem k síti, zbytek pro komunikaci směrem k vám. Zkratkou se to označuje „n + 1“ přičemž to n znamená právě ten zbytek. A ten kámen úrazu? Chystané mobilní telefony budou označeny zkratkami vyjímečně 3+1, ale mnohem častěji 2+1 nebo dokonce i 1+1, přičemž v extrémním případě, kdy se kolega vedle vás připojí klasickým způsobem (označitelným 1+0, jenže ten jeden timeslot se použije obousměrně), tak na vás nemusí zbýt ani jeden volný timeslot – klasická data budou mít vždy přednost. Aha, chybí vám maximální rychlost u těchto telefonů – takže si vynásobte 9,6 tím prvním číslem rovnice a dostanete hodnoty 28,8 kb/s, 19,2 kb/s a 9,6 kb/s. Pěkně tvrdé přistání po vychloubačných řečech o potenciálních rychlostech až 384 kb/s, co říkáte?

Bohužel, technologie a především kapacitní možnosti mobilních sítí jsou takové, jaké jsou a i to drobné zvýšení, které operátoři přinesou, si zaslouží pochvalu (méně už trapné přestřelky o tom, kdo kdy co a jak testoval dříve). Nyní už zbývá jen počkat na výrobce mobilů, až se přizpůsobí. Ti sice mobily podporující komunikaci standardem GPRS mají, jenže tyto mobily jsou poměrně drahé a operátoři je nehodlají kupovat a nabízet ve velkém množství, zřejmě v oprávněné obavě, že sice dokáží dost lidí přesvědčit o tom, že WAP je skvělá věc, ale na výhody GPRS už by jim nikdo skočit nemusel.

Váš názor Další článek: Zamíchal Oskar s cenami za mobilní telefonování?

Témata článku: , Motorola L7089, Mobilní síť, Velké množství, Benefon Twin, Oskar, GPRS, Operátor, Paegas, RadioMobil, Kapacitní možnost, Skvělá věc, Jediný telefon, Síť, Maximální rychlost, Volný timeslot, Rychlost, Vysoká rychlost, Určitý počet, Extrémní případ, Telefon, Mobilní telefon, Předchozí věta, Faxový přenos, Ostatní mobily