Praktické zkušenosti s duálním SIM adaptérem na mobilu Siemens C35i

Zkušenostni čtenáře: Asi po půl ročním přehazování karet SIM ve svém telefonu jsem se rozhodl pořídit si adaptér na dvě karty SIM. Uvažoval jsem o tom již dříve, ale na trhu byly v podstatě jen dualsimové baterie a ty mě svými vlastnostmi ani cenou příliš nezaujaly.

Dobrý, i když tlustý

Až nedávno jsem narazil na firmu, která prodává zmiňovaný komponent za přijatelnou cenu; nižší cena je dána vesměs také tím, že se nejedná o baterii se sloty pro více karet SIM, ale o samostatný díl, ve kterém jsou umístěny sloty pro dvě či tři karty.

Protože jsem měl možnost vidět na vlastní oči jen adaptéry pro telefony Siemens řady 25 a 35, nemohu jinak než popisovat tento typ.

Adapter pro zmiňované telefony je vlastně náhrada původního plastového krytu baterie. Tento nový kryt zvětší tloušťku telefonu o 3-5 mm – moje C35i přibrala o 3,5 mm. Bohužel kryt není nijak ergonomicky tvarován, takže bude na zadní straně telefonu dělat hranatou bouli, která rozhodně na estetice telefonu nepřidá. Já osobně používám kožené pouzdro – tím se tento schod zmírní. Poměrně brzy sem si na zvětšený objem zvyknul – není to zase tak hrozné a taky je to jediná nevýhoda, kterou bych tomuto výrobku vytknul.V návodu k použití je také upozornění, že se takto rozšířený telefon nemusí vejít do běžných držáků telefonu.

Vnitřní strana krytu obsahuje dva výklopné sloty pro karty SIM. Pro připojení k telefonu slouží plochý foliový kabel zakončený kontaktní destičkou ve tvaru karty SIM. U telefonu C35 tuto destičku normálně vložíte stejně jako standardní SIM kartu do výsuvného lůžka a zasunete do vnitřní části telefonu. Po vložení karet (adaptér funguje i pouze s jednou SIM kartou - na prázdný slot nepřepíná) a baterie, musíte opatrně ohnout foliový kabel aby se dal schovat pod kryt a telefon uzavřít. S foliovým kabelem je vůbec dobré zacházet opatrně, protože je velmi náchylný k vytržení. Tímto by jste samozřejmě přišli o záruku, která je u tohoto výrobku 6 měsíců.

Jak to běží?

Přepnutí z jedné karty SIM na druhou probíhá standartním vypnutím a zapnutím. Zde bych si dovolil několik připomínek. V manuálu je psáno, že se doporučuje pro bezproblémové přepínání mezi kartami použít stejný PIN kód. Já jsem dal přednost variantě přesně opačné – pro každou kartu mám jiný PIN kód; když náhodou zapomenu, která karta bude po zadání PINu aktivní, telefon mě upozorní na chybné zadání PINu a vím, že se přepínám na tu druhou kartu a můžu se podle toho zařídit (vypnout/zapnout). Taky tak ušetřím část kapacity baterie, protože nevím jak jiné telefony, ale Siemensy (moje zkušenost) vydají značné množství kapacity baterie na přečtení obsahu karty a na přihlášení do sítě. Jinak zvýšený úbytek kapacity baterie jsem nezjistil, i když adapter obsahuje přepínací elektroniku, která určitě nepracuje na vzduch.

Dvě solidní vychytávky

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že lze měnit (druhou, nezapnutou) kartu SIM během chodu první sim karty – pokud kryt otevřete velmi opatrně a nepohnete baterií. Nevím ale, jestli tato operace nepoškodí/zuje elektroniku karty SIM, adaptéru nebo dokonce telefonu. Proto pokud tento úkon považujete za nutný, děláte jej na vlastní riziko. Autor článku ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za vzniklé škody.

Druhá není ani tak vychytávka jako vlastnost, snad ne ojedinělá na mém adaptéru. Představte si situaci: vlastníte dvě karty, ale používáte více méně jenom jednu (A). Druhou kartu (B) zapnete spíše vynímečně. Večer, když před spaním vypnete telefon, máte samozřejmě zapnutou kartu A. Ráno opět zapínáte telefon, ale chtěli byste, aby vám zase naskočila karta A namísto B. Tato vlastnost je v adaptéru vyřešena tak, že pokud telefon vypnete, a zapnete jej až za delší dobu, naskočí opět posledně použitá simkarta. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že tato je doba kratší než 30 minut, ale kolik trvá přesně, jsem nezjistil. Někomu se toto může zdát jako zbytečnost, ale považuji to za chytré řešení. Dokonce se mi stává, že když se telefon sám vypne při vybité baterii a já jej ihned (po zapojení na nabíječ) zapnu, je tam zase ta posledně aktivní karta SIM. Pro stoprocentní přepnutí na druhou kartu SIM doporučuji provést VYP/ZAP úkon do 5 minut.

Dobrý, snad mohl být levnější

Tento adaptér se mi opravdu hodně líbí, klidně ho mohu doporučit, hlavně pokud často měníte karty SIM a máte (právem) obavu z poškození slotu pro kartu v telefonu. Adaptér jsem koupil za 490 korun, což podle mého názoru odpovídá. Nemohu ovšem zaručit, že se i ostatní adaptéry a adaptéry pro jiné typy telefonů budou chovat stejně.

Diskuze (39) Další článek: Pošlete Oskarovi básničku k svátku a vyhrajte mobil

Témata článku: Siemens, , , Siemens C35i, Zkušenost, Umístěný slot, Samostatný díl, Stejný pin, Jediná nevýhoda, MOBI, ADA, Mobil, Aktivní karta, Adaptér