Přechod od běžného k chytrému mobilu: příjemná změna

Ten, kdo chce od mobilu něco víc, pokukuje po telefonech s otevřeným operačním systémem. Přečtěte si o prvních dojmech a reakcích uživatele, který bez předchozí zkušenosti přešel z „obyčejného“ telefonu Nokia Series 40 na platformu chytrých mobilů se Symbianem.
Líbí se vám možnosti chytrých telefonů, ale máte jisté obavy ze změny? Nebude chytrý mobil nakonec chytřejší než vy sami a touha po rozšířených možnostech a komfortu vezme za své? Pokud takto přemýšlíte a zvažujete nemalou investici do telefonu s otevřeným operačním systémem, jste ve stejné situaci jako jsem byl před nedávnem. V mém případě se konkrétně jednalo o přechod z mobilního telefonu Nokia Series 40 na verzi Series 60, tedy operační systém Symbian.

Series 40 dobře slouží, ale

Ještě před týdnem jsem v ruce dřímal Nokii 6100. Věrně mi sloužila více než jeden rok, za celou tuto dobu jsem s ní neměl jediný problém. Proč tedy výměna za jiný? Kromě toho, že mám rád změnu a jeden rok je pro mě docela dlouhá doba, lákala mě představa mobilního telefonu s operačním systémem. Sáhnul jsem po Nokii 7610 se Symbianem verze 7.0 postaveným na grafické platformě Series 60.

Nokia 6100  Nokia 7610
Takto jsem přecházel k chytrému mobilu já, jak budete vy?

Kdo se s operačním systémem v mobilech nesetkal, ten nejspíše nebude úplně v obraze, stejně jako já ještě před několika dny. Proto mi asi hodinu trvalo, než jsem se v nabídce nového telefonu zorientoval. Ale až si zvyknete, nebudete chtít dát Symbian z ruky. Ovládání je velice intuitivní a za krátký čas si jej osvojí opravdu každý. Není se tedy čeho obávat, až chytré telefony postupně vytlačí své méně chytré kolegy. Ať už je bude řídit operační systém Symbian, Windows Mobile, Linux nebo třeba jiný.

 
Srovnání displejů Nokie 7610 a 6610 - rozdíl rozlišení je markantní a zobrazení na větším displeji je přehlednější a graficky propracovanější. V pohotovostním stavu si můžete u Series 60 nastavit rychlý přístup k funkcím na obě kontextová tlačítka.

Další výhodu Symbianu vidím v obrovských možnostech oproti starším telefonům. Nevyhovuje vám telefonní seznam? Pak si na internetu najděte jiný. Aplikaci stačí stáhnout, nainstalovat a telefonu jednoduše sdělit, že ji chcete používat místo té výchozí. Potřebujete nějakou funkci, která v telefonu chybí? V tom případě stačí ten správný software a problém je ihned vyřešen. S rozvojem smartphonů přibývá i společností, které se vývojem aplikací pro ně zabývají. Zanedlouho budete mít při volbě softwaru stejné možnosti, jako u klasických stolních PC, což je vize přinejmenším velice zajímavá a lákavá.

 Příklad: doinstalovaná aplikace pro sledování sítě, o které Series 40 ani nesní

Pár maličkostí ve pospěch inovace

Ale abych o nových telefonech Series 60 nemluvil jen v obecné rovině, pojďme se podívat na maličkosti, které se mi oproti Series 40 na první pohled zalíbily.

Za jednu z hlavních výhod telefonů Nokia Series 60, kterou lze ale nalézt i u některých modelů Series 40, považuji paměťovou kartu. Díky výměnným médiím přímo v přístroji už prakticky nejste omezeni počtem uložených SMS, kontaktů nebo multimediálních dat v telefonu. Ani obsáhlejší aplikace o velikosti několika megabajtů už nebude takovým problémem. Prostě ji nainstalujete na paměťovou kartu a stále zbývá spousta volného místa na další.

Telefonní seznam je mnohem propracovanější, než tomu bylo u starších modelů. Ke každému kontaktu je možné přidat spoustu informací, takže máte okamžitý přehled o všech adresách, e-mailech, webech či telefonních a faxových číslech svých přátel a známých. Navíc mě velice potěšila možnost třídění buď podle křestního jména nebo podle příjmení, což u starších Nokií není možné. Počtem položek mi začíná telefonní seznam vzdáleně připomínat počítačové adresáře programů Outlook apod.

 
Telefonní seznamy v obou telefonech jsou velmi kvalitní, vyšší třída ale nabízí v podstatě neomezenou kapacitu, větší propracovanost a hlavně větší displej, díky kterému je vše přehlednější

V nabídce telefonu se neztratíte a nic navíc nebrání v tom, abyste si menu upravili do podoby, která vám bude více vyhovovat. Často používané aplikace necháte přímo v hlavní nabídce, ty méně používané můžete pro větší přehlednost přesunout do dílčích složek menu.

 
Nabídku v Nokii 7610 si můžete upravit podle libosti • 6610 má nabídku pevnou 

Jako další obrovský klad chytrých Nokií hodnotím kvalitní, aktivní displej s 65 tisíci barvami. V mém případě jsem přecházel z malého pasivního displeje s 4 096 barvami, který jistě mnozí znají a stejně jako já nemohou být s jeho zobrazovacími schopnostmi v dnešní době spokojeni.

Dále mne na novém telefonu zaujal užitečný program Správce aplikací dodávaný přímo se systémem. Díky němu máte z jednoho místa přehled o všech nainstalovaných programech. Jednoduše lze zjistit původ, verzi, autora, webovou stránku a mnoho dalších informací. Nelíbí se vám snad některý, nebo máte lepší a už jej nebudete používat? Pak stačí klepnout na volbu odstranit a během několika málo sekund je aplikace pryč.

 Přehledný správce aplikací

I vylepšenou prací s multimédii si Series 60 jistě získá mnoho zákazníků. Videa nebo snad hudební skladby ve formátu MP3 i jiných? Stačí jen správné aplikace a můžete přehrávat, nahrávat, upravovat – nic není problém.

 Přehrávač hudebních souborů

Několik chyb se také najde

K dispozici je i spousta dalších užitečných funkcí, o kterých jistě ještě často uslyšíte. Abych ale nebyl jen reklamním letákem novějších telefonů, přidal bych i pár negativních zkušeností.

Je pravdou, že je displej u Nokie 7610 mnohem rychlejší a kvalitnější než u mého bývalého modelu 6100. Reakce nabídky a telefonního seznamu však moje předpoklady zrovna nesplňují. Zvláště krátce po spuštění telefonu trvá otevírání seznamu mnohdy kolem 2-3 sekund.

Dalším neduhem je český slovník T9. Psaní se slovníkem funguje naprosto bez problémů až do té doby, než se pokusíte textovku s českou diakritikou odeslat. V tu chvíli zjistíte, že vás počítačlo celou dobu vodilů za nos a místo 160 znaků dlouhé SMS chce najednou odesílat hned tři zprávy. Tento problém známý jako „zkracování SMS“ je velice nepříjemný.

 
Obě řady jsou vybaveny slovníkem T9 s českou diakritikou, 7610 ale zkracuje zprávy

Volba se zdá jasná

Z negativních zkušeností je to ale asi vše a zatím nemohu proti Symbianu ani Nokii 7610 napsat žádné další křivé slovo. Telefon mám zatím ale jen velmi krátce na to, abych mohl podrobně zkoumat všechny jeho vlastnosti.

V článku jsem shrnul všechno to, co mě při přechodu z telefonu Nokia Series 40 na vyšší třídu na první pohled nejvíce zaujalo nebo zklamalo. Jde o první reakce, které na mě nový model zanechal. Článek by vám měl pomoci při rozhodování, pokud o koupi nového chytrého telefonu také uvažujete. Opravdu se není čeho bát a pokud chcete od mobilu víc, je volba jasná.

S chytrým telefonem je potřeba si více „hrát“ a vyladit si ho ku obrazu svému, ale právě díky širokým možnostem funkčního přizpůsobení si ho rychle oblíbíte. Komu však postačují běžné funkce telefonu, nemá pro něj Symbian stěžejní smysl. Telefony nižší série jsou velmi dobře vybavené a nabízejí se v kompaktnějších rozměrech a za nižší cenu.

Diskuze (36) Další článek: Mobilní operátoři: všechny nové služby a akce pohromadě

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6100, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Příjem, MOBI, Doinstalovaná aplikace, Mobil, Příjemná změna, Změna, Chytré, Pře, Přechod