Přečíslování: všechno bude jinak

V noci z 21. na 22. září budou změněna všechna česká telefonní čísla. Víte, proč k tomu má vlastně dojít? A jaké budou následky? Pojďme se přečíslování podívat na zoubek...
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Telefonní číslo vždy a všude

Telefonní číslo vždy a všude

Sympatickou změnou je také tzv. přenositelnost telefonního čísla: Pokud se budete například stěhovat v rámci jednoho UTO, může vám zůstat zachováno vaše telefonní číslo. Půjdete-li ovšem ještě dál než za hranice kraje, dostanete přiděleno nové telefonní číslo a o své staré přijdete. Hlavním smyslem přenositelnosti čísla však není tentokrát ani tak osobní blaho uživatele při náhodném stěhování jako spíše usnadnění přechodů uživatele mezi více operátory.

Nový číslovací plán také pevně stanovuje, že telefonní čísla:

  • začínající jedničkou (tísňová volání, informační služby apod.) zůstanou i nadále v platnosti v nezměněné podobě,
  • začínající dvojkou až pětkou budou určena pro pevné telefonní linky,
  • začínající šestkou a sedmičkou náleží mobilním operátorům,

a zbylá začáteční čísla (kromě nuly) budou určena speciálním číslům typu připojení k Internetu, audiotextových služeb, schránek a zvláštních tarifů.

Chytrému napověz…

Ukažme si několik praktických možností telefonování po přečíslování:

Jste z Prahy a vaše telefonní číslo včetně předvolby je například 02 11 11 11 11. Po přečíslování bude vaše číslo vypadat takto: 211111111. Takto jednoduché přečíslování bude ale pouze v největších městech.

Při volání v rámci ČR (ať už z pevné linky nebo z mobilu) vytočí vaši známí číslo 211111111. (Při volání na mobil vytočíte číslo bez nuly, například 601234567.)

Budete-li volat třeba na mobil do zahraničí, zadáte například 00420 601 234567, resp. +420 601 234567.

Při telefonování ze zahraničí pak vyťukáte směrový kód ČR (+420) a nové devítimístné telefonní číslo.

Odnesou to operátoři a firmy

Díky přečíslování sice nastane liberalizace pevných sítí a noví či alternativní operátoři budou mít dostatek dalších telefonních čísel, náklady spojené s přečíslováním se však dotknou jak všech současných operátorů, tak také většiny firem. Napadá vás proč? Vezměte si jen tu spoustu nových vizitek. Tiskárny pak budou jedny z mála firem, které se budou usmívat. Reklamní kampaně operátorů spojené s přečíslováním také něco stojí, a jak už bylo řečeno, hlavně Český Telecom. I jednotlivci pocítí změnu ne vždy příjemnou – každý si bude muset měnit svoje adresáře, seznamy jak v mobilech, ve faxech… Za vstup do Evropské Unie tak zaplatí troškou změn a pro někoho komplikací téměř každý. Ale mohlo by to být ještě horší…

A jak se na přečíslování díváte vy? Zdá se vám zbytečné nebo bylo podle vás nevyhnutelné?

 

  • Úvod
  • Telefonní číslo vždy a všude

Témata článku: , Jin, Mezinárodní předvolba, Pře