Předplacený roaming bez omezení

Reklamy RadioMobilu avizující 100% roaming pro předplacené karty Paegas Twist jste nemohli přehlédnout. Pravděpodobně ale nevíte, co přesně se za touto službou skrývá.
Reklamy RadioMobilu avizující 100% roaming pro předplacené karty Paegas Twist jste nemohli přehlédnout. Pravděpodobně ale nevíte, co přesně se za touto službou skrývá.

Možná vám přijde naprosto normální, že ze svého mobilního telefonu s tarifním programem můžete volat ze zahraničí naprosto stejně, jako když se nacházíte v České republice. Vytočíte číslo a je to. Proč to tedy nešlo u předplacených karet? Protože zatímco tarifu operátorovi stačí, když dostane data o vašich zahraničních hovorech třeba až za týden po jejich uskutečnění a pak vám je pěkně naúčtuje, u předplacených karet je třeba strhávat provolanou částku z kreditu okamžitě. Jinak by totiž mohl vychytralý zákazník provolat velkou částku a potom kartu SIM zahodit.

Jsem venku, zavolej mi

Operátor by mohl odečítat částku z vašeho kreditu i na dálku, jenže by musel vědět, kam voláte. Tuto informaci však nemá, vaše hovory totiž zpracovává telefonní ústředna zahraničního operátora. Už loni toto omezení úspěšně obešli někteří operátoři (mezi nimi byl i náš EuroTel) používáním zpětného volání. Tato technologie se označuje jako USSD. Z telefonu jste odeslali kód obsahující telefonní číslo, který se dostal až do ústředny EuroTelu. Ústředna poznala, kam chcete volat a připravila dva hovory: jeden k tomuto číslu a druhý k vám do zahraničí. Oba hovory propojila a EuroTel měl přesnou kontrolu nad hovorem a mohl pěkně odečítat kredit.

Podstatnou nevýhodou pro zákazníka je nutnost pamatovat si a zadávat dlouhý kód, nestačilo vybrat číslo z telefonního seznamu.

S velbloudem jako doma

Letos v létě se objevil pohodlnější způsob pro zahraniční telefonování s předplacenkami. První dvě mobilní sítě zařadily do svých sítí podporu technologie CAMEL. Byla to německá D1 a český Paegas (obě dvě sítě mají mimochodem stejného majitele: Deutsche Telecom).

V sítích, které CAMEL podporují, můžou majitelé předplacených karet používat svůj mobilní telefon naprosto stejně jako by se nacházeli doma, nebo jako kdyby měli „opravdový“ roaming jako tarifní programy. Můžou vytáčet telefonní čísla vybráním ze seznamu, odesílat textovky, volat na zkrácená čísla jako je 4603 – a přitom bezchybně funguje odečítání kreditu.

Celé to je relativně jednoduché: Předplacenka v roamingu vytočí telefonní číslo. Roamující síť předá tento hovor ústředně domácí sítě. Konkrétně ústředna sítě D1 předá tento hovor ústředně v síti Paegas. Ta se podívá do své databáze, zjistí, jestli má volající dostatečný kredit, jestli má vůbec aktivovaný roaming a potom hovor spojí. Protože vše zajišťuje domácí ústředna, je možné využívat stejné služby jako v domácí síti.

Tento příklad ukazoval možnosti CAMEL ve fázi 1. V druhé fázi se bude moci ústředna cizí sítě přímo dotázat databáze v domácí síti a obsloužit tak hovor sama, což by pro zákazníka mělo být levnější. CAMEL bude mít přínos i pro tarifní programy: služby domácí sítě nyní budou dostupné i v zahraničí, protože váš operátor bude vědět, jestli jich můžete využívat nebo ne. V současnosti je musí zakázat všem.

Další jsou na cestě

I když zatím technologii CAMEL podporují jen dva operátoři, ve fázi testování a příprav se nacházejí i další, takže se snad v průběhu zbytku tohoto roku dočkáme dalších mobilních sítí, kde bude možné s předplacenými kartami roamovat bez problémů.

Zprovoznění technologie CAMEL totiž vůbec není jednoduché. Mobilní síť musí mimo jiné obsahovat i pokročilou technologii, tzv. Inteligent Network, kterou zatím opravdu nemá každý a bez které nelze některé služby poskytovat. Většina operátorů je totiž zaskočena nečekaným nárůstem obliby předplacených karet a jejich sítě jsou ušity na míru tarifním programům. Některé služby proto nelze nabídnout tak jednoduše, jak by se mohlo zdát; i několik let staré standardy totiž s nimi vůbec nepočítaly.

Diskuze (1) Další článek: Sony hlásí opět vyprodáno

Témata článku: , , , , Hovor, Domácí síť, Přesná kontrola, Paegas Twist, Cizí síť, Telecom, Stejná služba, Paegas, Starý standard, Pokročilá technologie, Velká částka, Telefonní seznam, Zahraniční hovor, Zpětné volání, Telefonní ústředna, Pohodlný způsob, Tarifní program, RadioMobil, Síť, Mobilní síť, Telefonní číslo