Představení: Mlais je levný agresor z Číny

Na dveře evropského trhu ťuká značka Mlais. Její postupy jsou zvláštní, telefony levné a obšlehnuté od úspěšné konkurence. Může tohle vyjít?

Marketéři vám řeknou, že „být nejlevnější“ není obchodní strategie. Přesto se právě tímto heslem ohání čínský výrobce smartphonů Mlais.

Klepněte pro větší obrázek
„Mlais M52 Red Note je nejlevnější smartphone s MediaTekem MTK 6752, který můžete koupit.“

Co na tom, že se jedná o klon populárního Xiaomi Redmi Note? Výbava: 2 GB RAM, 16 GB ROM, microSD, dualSIM, fotoaparát 13 MPx, displej IPS o úhlopříčce 5,5“ a rozlišení 720p, baterie 3 200 mAh. To vše za 150 dolarů. To je v přepočtu 3 750 Kč, ale počítat musíte s náklady na dopravu, marží obchodníka a daní. Originální Xiaomi Redmi Note se u nás dá koupit za 5 300 Kč a hádám, že to bude jen o pár stovek více, než na kolik by vás přišel klon od Mlais.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mlais kopíruje nejen produkty, ale i jejich webové profily. Nalevo Mlais M52, napravo Xiaomi Redmi Note.

V posledních dnech výrobce na Facebooku láká na nový model. Detaily vypadaly skvěle – frézovaný kovový rámeček, elegance sama… Teď, když už známe celou podobu modelu Mlais M4 Note, je jasné, že tentokrát do firemní kopírky vložili Samsung Galaxy Note 4. Chybí mu snad jen logo a šachta na dotykové pero.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Gala... ne, tohle je Mlais M4 Note.

Třetí a zatím poslední model se jmenuje Mlais M9. Že by šlo o první originál? Nebo mě jen nenapadá ten správný vzor? Pojďme z toho udělat malou soutěž bez cen pro vítěze – napište do diskuze, který telefon vám M9 nejvíce připomíná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
M9 má bílou variantu a prý také kovový rámeček.

Shenzhenská značka má také svérázný způsob, jak se hodlá prosadit na Evropském trhu. Nehledá velkoobchodní partnery znalé místních trhů, ale přímo z Číny zkouší oslovit jednotlivá média s nabídkou spolupráce. Posílá tiskové zprávy a nabízí telefony na testování. Na cestě do naší redakce je model M52, takže si budeme moct napřímo ověřit, jak je na tom Mlais s výrobními kvalitami.

Nízké ceny, cizí design a nezvyklé obchodní praktiky. Může tahle strategie vyjít? Budou mít o novou značku zájem zavedení „šedí dovozci“?

Diskuze (21) Další článek: Podívejte se na hardwarové komponenty Samsungu Galaxy S6

Témata článku: , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Velkoobchodní partner, Místní trh, Představení, Cin, AGR, MediaTekem, Pře