Představte si Android bez YouTube, Map a Play. Google je zablokuje, když nemáte certifikaci

  • Google si posvítí na necertifikované smartphony
  • Týká se to, nejen „no-name“ výrobců, ale i alternativních ROM
  • Doplatí na to uživatelé, kteří nespustí žádnou aplikaci od Googlu

Řada asijských výrobců prodává smartphony s Androidem bez certifikace. Dosud Google obcházení pravidel toleroval, ale teď tvrdě zakročí a následky dopadnou i na uživatele. 

Od 13. března platí, že jakmile Google detekuje necertifikovaný Android (typicky hned při prvním spuštění), zobrazí varování. Později zablokuje aplikace balíku GApps, tedy Gmail, Mapy, Chrome, YouTube, obchod Google Play a další. Ne že by takový Android nešel používat, ale je to značně komplikované, nepříjemné, nekompletní.

„Vždyť je to zdarma“

Proč si výrobci certifikát od Googlu prostě neudělají? Vždyť je zdarma... Formálně zdarma opravdu je, ale udělí vám jej pouze některá z autorizovaných laboratoří, a ta už si za proces zaplatit nechá. Jde o zhruba 3 až 5 tisíc dolarů na model, což pro malé výrobce není málo, takže se certifikaci vyhýbají.

Druhou dotčenou skupinou jsou uživatelé alternativních ROM (např. LineageOS, dříve CyanogenMod), které může Google detekovat jako necertifikovaný software.

Požádejte Google o výjimku

Pokud se při spuštění telefonu zobrazí varovná zpráva, odkáže vás na tuto stránku. Ta je sice určena jen pro uživatele alternativních ROM na jinak certifikovaných telefonech, Google však nepozná, pokud budete stejnou proceduru uplatňovat u necertifikovaných Androidů. Zde můžete zažádat o výjimku, stačí se přihlásit pod stejným účtem jako v telefonu a do formuláře zadat GFS Android ID.

Toto číslo získáte podle návodu od Googlu. Postup zahrnuje práci s počítačem, zapnutí vývojářekého režimu v mobilu a zadání příkazu. Pro geeka nic úplně složitého, ale dovedu si představit, že většina řadových uživatelů bude mít problém. Jednodušší to bude s aplikací Device ID. Na Play Storu ji nehledejte, je potřeba ji instalovat z .apk, prověřený balíček stáhnete na APK mirror.

Android loni oslavil 10 let existence:

Každý uživatel může přidat 100 zařízení, po obnovení továrních dat je třeba o výjimku zažádat znovu.

Další článek: Wear OS Developer Preview: novinky z Androidu P půjdou i do hodinek

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , APK, Stejný účet, Malý výrobce, CERT, Obcházení, Aplikace, CyanogenMod, PLA, Řadový uživatel, Obcházení pravidel, Play Store, Uživatelé, Certifikace,