Předvánoční rádce: přehled nejlevnějších kapesních počítačů

Ještě před rokem by se přehled PDA s cenou do dvanácti tisíc korun mohl pochlubit jen prázdnými řádky. Letos se však do této hranice vešlo hned dvanáct pomocníků do kapsy - z toho šest stojí na platformě Pocket PC, zbylých šest na PalmOS.

Kapesní počítače prožily jeden z největších cenových poklesů. Zatímco před rokem se PDA na platformě Pocket PC jen stěží dostala s cenou pod hranici patnácti tisíc korun, letos jsou ceny téměř poloviční. Situace na trhu s kapesními počítači platformy PalmOS je obdobná. Společnost PalmOne představila několik zajímavých modelů, kterými se zavděčí jak nejnáročnějším technologickým fandům, tak i nenáročnému studentovi. Za poslední rok se také změnil přístup veřejnosti k těmto malým chytrým plackám. Už často nejde o zbytečně drahou a málo využitelnou hračku pro manažery, postoj ke kapesním počítačům je nyní pozitivnější.

    Článek je velmi dlouhý, proto jsme jej rozdělili do čtyř kapitol, jeho nerozdělenou verzi si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.


Kapesní počítače třídy Pocket PC

Acer n10

Svou cenou Acer přímo soupeří s kapesními počítači iPaq h1915 a Toshiba e330. Jeho výhodou je moderní procesor Intel XScale typu PXA255 na frekvenci 300 MHz a dva paměťové sloty: Compact Flash typu II a pasivní SD, který nepodporuje rozšiřující moduly. Při testování se mi zalíbil standardní miniUSB konektor pro synchronizaci a boční tlačítko Start. Zatímco technicky nelze Aceru téměř nic vytknout, se zpracováním je to horší. Plastové šasi a nevýrazný design se nemůže rovnat eleganci iPaqu h1915.

Acer n10 můžete na internetových obchodech najít ve dvou verzích, a to s operačním systémem Pocket PC2002 a s novými Windows Mobile 2003. Cenový rozdíl bývá v řádu stokorun a rozhodně tedy doporučuji sáhnout po modelu s novým systémem. Je-li vaší prioritou technická výbava a cena, pak je Acer tou nejlepší volbou.

Acer N10
cena: 10 968 Kč
další informace: www.acer.cz

Asus MyPal A620

Asus MyPal A620 je horkou novinkou na českém trhu. Jde o elegantní kapesní počítač se zdařilým dílenským zpracováním, zejména tloušťka je hodna následování. Asus MyPal je dobře vybaven nejen po technické, ale také po softwarové stránce. Vlastní software počítače umožňuje zkrotit čtyři stovky megahertzů dle aktuální potřeby a zvýšit tím výdrž akumulátoru. Užitečná je také korekce intenzity podsvícení ve 255 stupních.

Výrobce také myslí na to nejcennější v kapesním počítači, což jsou data, a nabízí hned dva programy pro snadnou zálohu. Zálohovat však musíte na paměťovou kartu Compact Flash. Vyžadujete-li slot Secure Digital, musíte Asus ze svého seznamu vyškrtnout. Asus MyPal A620 je standardně vybaven operačním systémem Windows Mobile pro Pocket PC. Za zmínku stojí synchronizační kolébka, které v této cenové kategorii nebývá standardním příslušenstvím.

           Asus MyPal A620
         cena: 11 418 Kč 
         další informace: www.asusteam.cz

Dell Axim Basic

První kapesní počítač od Dellu je považován za cenového revolucionáře, ve své době byl totiž nabízen za bezkonkurenční cenu. Do naší cenové hranice se vešel model Basic, jehož zevrubné technické parametry jsou: procesor 300 MHz Intel XScale PXA255, 32 MB RAM i ROM, paměťové sloty Compact Flash type II a Secure Digital (nikoli typ SDIO). Dell Axim X5 je spíše roztomilý bumbrlíček než elegán, po výdrži jeho akumulátoru ovšem zatouží nejeden uživatel.

Axim bohužel disponuje starším operačním systémem Pocket PC 2002, což jej znevýhodňuje před konkurencí. Chcete-li přesto kapesní počítač značky Dell, vyčkejte na model Axim X3. Měl by zde být co nevidět.

           Dell Axim Basic
         cena: 10 602 Kč 
         další informace: www.dell.cz

HP iPaq h1915

Známý iPaq byl prvním kapesním počítačem na platformě Pocket PC, který se nemusel červenat za svou velikost. Miniaturní rozměry spolu s elegantním designem zanechávají pocit dobře odvedené práce designérů. Celkový dobrý dojem však kazí slabší technologická výbava: procesor Intel XScale PXA255 na frekvenci 200 MHz, 48 MB RAM a 16 MB paměti. iPaq h1915 běží na starších Pocket PC 2002 a právě nemožnost upgradu z něj činí výprodejový kousek.

K počítači dostanete sluchátka, ty bych však raději vyměnil za ochranné pouzdro. HP iPaq h1915 není nic pro technologické nadšence, ve stejné kategorii lze vybrat vybavenější počítač. Na druhou stranu je ale iPaq možná nejhezčí.

           HP iPAQ h1915
         cena: 9 999 Kč 
         další informace: www.hp.cz

HP iPaq h1930

HP iPaq h1930 je ze stejného těsta jako předchozí model h1915, oba jako by si z displeje vypadly. Tento počítač však řeší vyčítané nedostatky předchozího modelu: má větší paměť ROM i RAM a hlavně disponuje novou verzí operačního systému Windows Mobile 2003 pro Pocket PC. Nový iPaq také přichází s podstatnou změnou - zatímco v posledním roce jsme byli zvyklí výhradně na procesory značky Intel, u iPaqu h1930 najdeme procesor značky Samsung s nesympatickým označením S3C2410. Novinka v některých testech překonává staršího kolegu, jinde však zase USA přebíjí Koreu. Významnou slabinou procesoru Samsung je také vyšší spotřeba energie.

I přes jisté nevýhody (opět například chybí ochranné pouzdro) je HP iPaq h1930 dobrou investicí.

           HP iPAQ h19130
         cena: 9 493 Kč (neoficiální - www.cybex.cz)
         další informace: www.hp.cz

Toshiba e330

Toshiba e330 rozhodne nepatří mezi absolutní novinku, což se projevuje zejména v použitém procesoru Intel XScale PXA250 na frekvenci 300 MHz. Paměť RAM je vyhovujících 64 megabajtů. Toshiba má jeden slot Secure Digital podporující rozšiřující zařízení (SDIO). Konkurenční nevýhodou je starší operační systém Pocket PC 2002. K Toshibě je standardně dodáván synchronizační kabel.

Toshiba e330 není špatný kapesní počítač, myslím ale, že lze za stejné peníze vybrat lépe.

           Toshiba e330
         cena: 12 188 Kč 
         další informace: www.chgtrade.cz

A kdo je nejlepší?

Jednoznačného vítěze nelze určit. Někdo preferuje dva paměťové sloty a moderní procesor (Acer n10), druhý pak dlouhou výdrž (Dell Axim) a třetí malé rozměry a líbivý design (iPaq h19x0). Pokud bych však měl vybrat jen jeden počítač, za vítěze bych prohlásil Acer n10, který svými technickými parametry předčí ostatní kapesní počítače.


Ještě nemáte dost? Co takhle PDA za dva a půl tisíce? V druhé kapitole na vás čeka dalších šest kapesních počítačů, tentokrát na platformě PalmOS, které jsou většinou ještě levnější.

Témata článku: , , , Rozšiřující modul, Rádce, Počítač, Kapesní počítač, Pře, Moderní procesor, Přehled